Ziua Imnului Național, o sărbătoare bifată și la Sfântu Gheorghe
Un eveniment prin care s-a marcat sărbătoarea națională dedicată Zilei Imnului Național a avut loc luni, 29 iulie, și la Sfântu Gheorghe. Activitatea, care s-a derulat la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din centrul orașului, a fost una de scurtă durată și a început la ora 13:00. La fel ca în alți ani, nu au fost mulți participanți.
Ziua Imnului Național a început cu întâmpinarea persoanelor oficiale, printre care prefectul județului Covasna. Ráduly István a subliniat, în discursul său, că „Deșteaptă-te, române!” este mai mult decât o melodie ascultată la evenimente oficiale sau competiții sportive, ci este un simbol al identității naționale, al luptei pentru libertate și unitate a poporului român.
„Acest imn, născut în vremuri de încercare, a fost și rămâne o chemare la trezire și la acțiune. Versurile sale, scrise de Andrei Mureșanu și muzica compusă de Anton Pann, ne amintesc de datoria noastră de a păstra vie flacăra patriotismului și de a lupta pentru valorile în care credem.
Să ne gândim la valorile care ne unesc: libertatea, demnitatea, solidaritatea și respectul pentru tradițiile noastre. În contextul războiului din proximitatea noastră, România, poporul român se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite de la Al Doilea Război Mondial încoace. Imnul Național ne învață că indiferent de greutățile cu care ne confruntăm, suntem un popor puternic și unit, capabil să depășească orice obstacol.
Să intonăm cu mândrie Imnul Național și să lăsăm ca versurile sale să ne inspire și să ne reamintească de datoria noastră de a păstra și de a proteja moștenirea noastră națională”, a spus prefectul Ráduly István.
Și inspectorul școlar județean adjunct din cadrul IȘJ Covasna, profesoara de istorie Luminița Bobeș, a ținut un discurs despre importanța istorică și emoțională a imnului.
„În timpul Revoluției anticomuniste din 1989 «Deșteaptă-te, române» a fost intonat de uriașe mase de oameni, unind astfel manifestanții, unind astfel poporul român. De aceea, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, nefiind o chestiune impusă. Potrivit Articolului 12, Alineatul 3 din Constituția României, Imnul Național al statului, «Deșteaptă-te, române», este format din versurile strofei 1, 2, 3, 4 și 11 al poeziei «Un răsunet» de Andrei Mureșanu, pe muzica lui Anton Pann. Imnul Național al României se cântă și se publică numai în limba română. Ca o concluzie, emoția pe care o generează intonarea imnului face parte din paleta de sentimente, de trăiri, pe care orice român cu conștiință trebuie să o simtă”, a spus și Luminița Bobeș.
După discursuri, evenimentul a continuat, desigur, cu intonarea Imnului Național. În acest an, nu a avut loc o defilare militară. Pe durata evenimentului, circulația rutieră a fost închisă în zonă.
Activitatea a fost organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe.
Anul trecut, de Ziua Imnului Național, la Sfântu Gheorghe, au fost premiați public elevii din județul Covasna cu cele mai bune rezultate la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională.
Sărbătoarea a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Galerie foto AICI