ACTUALITATE 31 iulie 2023

Elevi covăsneni eminenți, premiați public de Ziua Imnului Național

de Diana Pantelimon | 1534 vizualizări

Devenită deja o tradiție, de Ziua Imnului Național, sâmbătă, 29 iulie a.c., la Sfântu Gheorghe, au fost premiați public elevii din județul Covasna cu cele mai bune rezultate la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională (EN).

În prezența prefectului județului Covasna, dr. Ráduly István, a subprefectului Sebastian Cucu, dar și a reprezentanților altor instituții, comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu, i-a felicitat pe cei șase elevi prezenți la ceremonia de sâmbătă dimineață. 

Au fost premiați elevii: Răzvan Andrei Câlb de la Școala Gimnazială „Comenius” din Brețcu, pentru că a obținut media 9,72 la EN (a treia cea mai mare din județ); Ștefania Todoran de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, cu 9,85 (cea mai mare medie din județ la EN); Ștefania Ancu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care a obținut media 9,68 la Bacalaureat (a treia cea mai mare din județ); Maria Alexandra Stoica de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului și Răzvan Alexandru Ionescu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, ambii cu media 9,70 la Bacalaureat (a doua cea mai mare din județ); Liliana Maria Veres de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, cu cea mai mare medie la Bacalaureat - 9,93.

Deoarece nu a fost prezentă, Szász Abigél de la Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, care a obținut media 9,75 la EN, a doua cea mai mare din județ, este așteptată la Centrul Militar să-și ridice premiul.

„Să ne uităm bine la acești tineri, ei sunt viitorul nostru. Îmi place să cred că tineri ca voi vor ajunge să ne conducă peste câțiva ani. Să conduceți locurile acestea, să conduceți țara asta, să conduceți lumea asta. Felicitări pentru ce ați obținut, succes în continuare și să vă meargă bine acolo unde veți ajunge, studenți sau liceeni”, a spus, în cadrul evenimentului, lt. col. Dorin Neagu.

Premianții au recitat apoi, pe rând, versurile lui Andrei Mureșanu, „Deșteaptă-te române!”.

În ceea ce privește sărbătoarea Imnului Național, la Sfântu Gheorghe a avut loc ceremonia militară obișnuită, care a cuprins și un scurt moment religios, intonarea imnului și alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului.

În discursul său, prefectul Ráduly István a punctat faptul că versurile Imnului Național al României sunt și astăzi cât se poate de actuale.

„Creația lui Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureșanu, «Deșteaptă-te, române!» a fost interpretată, pentru prima dată, în contextul efervescenței revoluționare ce a cuprins popoarele europene în 1848, și a fost intonat pentru prima dată acum exact 175 de ani, în 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. (...) În situația internațională actuală, în fața unor provocări nemaiîntâlnite de la Al Doilea Război Mondial, România își continuă demersurile de consolidare a relației transatlantice, garantarea siguranței cetățenilor și asumarea unor valori fundamentale, precum libertatea și solidaritatea. În acest context, mai mult ca oricând, avem nevoie de imnul național, care face apel la unitate națională, curaj, demnitate și responsabilitate”, a transmis, printre altele, în alocuțiunea sa, prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István.

La ceremonia de sâmbătă dimineață de la Sfântu Gheorghe prezența publicului a fost foarte redusă. Evenimentul a fost organizat simplu, pe pietonala din fața Prefecturii Covasna, și nu a fost nevoie de oprirea circulației rutiere, ca în anii precedenți.

Activitatea a fost organizată de către Instituția Prefectului - Județul Covasna și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.