ACTUALITATE 3 octombrie 2013

Ziua Astronomiei – ediția a treia

de Székely Emőke | 400 vizualizări

Evenimentul va avea loc pe 12 octombrie, la Sfântu Gheorghe

Pe data de 12 octombrie se sărbătorește în întreaga lume Ziua Astronomiei, eveniment astronomic pentru amatori, o bună ocazie pentru oricine să arunce o privire cu ajutorul telescoapelor la obiectele cerești. La Sfântu Gheorghe, Ziua Astronomiei a fost sărbătorită pentru prima dată în octombrie anul trecut, apoi în aprilie, urmând ca acum să avem parte de ediția cu numărul 3. Despre eveniment și surprizele pregătite am stat de vorbă cu Csere Mihály, inițiatorul proiectului în orașul nostru.

– Ziua Astronomiei se apropie din nou. Având în vedere experiența edițiilor precedente, la ce te aștepți?

– În urmă cu un an mi-a venit această idee de a sărbători și la Sfântu Gheorghe Ziua Astronomiei. Pe atunci nu știam dacă publicul larg va fi sau nu interesat de așa ceva, așa cum nu au știut nici partenerii mei, Asociația Pentru Comunitate (APC) și Observatorul „Vega”. Cu toate acestea o mână de oameni a avut curajul de a porni acest proiect, iar rezultatul ne-a surprins pe toți. Dacă la început speram să vină 20-30 de persoane, la un moment dat ne-am trezit cu sute de curioși, de toate vârstele, și atunci mi-am dat seama că am făcut un lucru bun. La fel a fost și la ediția din primăvară, când am avut de asemenea sute de vizitatori.

– Ce spun oamenii, ce îi atrage la asemenea evenimente?

– Oamenii sunt curioși din fire, însă nu toată lumea are posibilitatea de a cumpăra un telescop și a se uita la cer. De aceea le oferim noi această ocazie, iar ei nu trebuie decât să se bucure de ceea ce li se oferă. Evenimentul este gratuit, iar grație conducerii Liceului teoretic „Mikes Kelemen”, căreia îi mulțumesc și pe această cale, evenimentul este în centrul oraşului, așadar relativ aproape de orice punct al oraşului. Cei mai entuziaști sunt copiii, unii dintre ei vin cu un bagaj impresionant de cunoștințe, știu exact ce trebuie să vadă, ceea ce este foarte bine. Vin însă și persoane trecute de prima tinerețe, care au citit mult, dar nu au avut ocazia să vadă planetele sau Luna prin telescoape performante.

– Ce ne poți spune despre ediția de pe 12 octombrie?

– La fel ca la edițiile precedente, vor fi mai multe telescoape montate în curtea Liceului „Mikes Kelemen”, vom avea invitați care, la fel ca și până acum, vor prezenta mai multe obiecte cerești, și desigur vor răspunde la întrebări. În ceea ce privește paleta obiectelor care vor putea fi observate, ne vom uita la Lună, la câteva planete, dintre care Venus, care va fi vizibil în jurul orei 19, dar vom observa și câteva galaxii, ca Andromeda, de exemplu. Desigur, vom răspunde la întrebări și îi îndemn pe toți cei care vor veni să nu se abțină să ne întrebe, cu promisiunea că, în limita cunoștințelor noastre, le vom răspunde.

– Cine sunt acei parteneri care te ajută în organizarea evenimentului?

– Trebuie menționat faptul că evenimentul este organizat de voluntari, oameni cu suflet mare care doresc să ofere ceva comunității. Cei de la Observatorul „Vega” vin cu telescoape, Liceul „Mikes” ne oferă spațiul, iar în tot procesul de organizare ne ajută APC, în mod special președintele Daniel Șanta, care de la prima discuție pe această temă ne-a fost alături și ne-a ajutat cu tot ce a putut. De asemenea le suntem recunoscători celor de la Asociația Astronomilor Amatori din Transilvania, care de fiecare dată vin cu instrumentele și cunoștințele lor și contribuie consistent la nivelul evenimentului. Ne place să credem că Ziua Astronomiei este unul dintre cele mai frumoase evenimente din Sfântu Gheorghe, pentru că este o ocazie în care sute de oameni de toate vârstele se adună într-un loc și discută despre Univers, despre știință.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.