ACTUALITATE 12 septembrie 2011

Ziua Asistenţilor Maternali la Târgu Secuiesc

de Székely Emőke | 490 vizualizări

Sute de persoane au luat parte sâmbătă la a noua ediţie a acestui eveniment.

„Lucrurile importante ale lumii se decid în familie, fără suportul familiei viaţa nu are sens. Nu există succes, nu există bucurii, nu există fericire. Familiile sunt cele care de mii de ani păstrează limba, cultura şi naţiunea. Din fericire din punctul de vedere al familiei judeţul Covasna se află pe o poziţie mai bună decât celelalte regiuni ale Transilvaniei. La noi respectul faţă de instituţia familiei este real” – acestea au fost vorbele cu care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a deschis cea de a opta ediţie a Zilei Asistenţilor Maternali, eveniment organizat la Târgu Secuiesc.

În curtea Centrului de plasament din localitate s-au adunat câteva sute de persoane, părinţi cu copii sau asistenţi maternali cu copiii pe care îi cresc. Programul pregătit de către organizatori a fost unul diversificat, unde rolul principal l-au avut joaca, dar şi activităţile creative pentru cei mici. În curtea clădirii a răsunat muzică pentru copii, iar petrecerea s-a încheiat cu un prânz comun.

La eveniment a participat şi directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria, care a spus că  motto-ul acestei ediţii, „Este bine să trăieşti în familie”, nu a fost ales întâmplător, pentru că evenimentul se concentrează asupra importanţei creşterii şi educării copiilor în sânul familiei. „Trebuie să apreciem munca depusă de către asistenţii maternali care cresc copiii plasaţi la ei ca şi când aceştia ar fi membri ai familiei şi încearcă să pregătească aceşti copii să facă faţă greutăţilor vieţii”, a declarat Vass Maria.

15 asistenţi premiaţi

În cadrul evenimentului au fost premiaţi 15 asistenţi maternali din judeţ, care au depus eforturi susţinute pentru copii, sau care au obţinut rezultate notabile în educarea lor. Am stat de vorbă cu una dintre aceste asistente maternale premiate, Lukacs Katalin, de la Ghelinţa. Ea ne-a spus că a primit premiul pentru că are în grijă doi copii dintre care unul suferă de handicap, iar legea i-ar fi permis să aibă grijă doar de acest copil bolnav. „Sunt asistent maternal de şase ani. Cresc doi copii, dintre care unul este foarte bolnav, cu el stau în fiecare an câteva săptămâni în spital, dar m-am ataşat atât de mult de ambii copii, încât nu am putut renunţa la niciunul dintre ei”, a declarat Lukacs Katalin. Întrebată dacă a avut dubii asupra acestui loc de muncă atunci când statul a decis să îi taie 25% din salariu, Lukacs Katalin a răspuns că nici prin gând nu i-a trecut aşa ceva. „Dacă nu aş primi nimic de la stat, tot nu aş renunţa la aceşti copii. Sunt ca şi copiii mei. Mă rog să am sănătate şi să îi pot creşte aşa cum trebuie, indiferent de salariu”, şi-a motivat ea răspunsul.

Am întâlnit şi un caz aparte: nouă fraţi sunt plasaţi la diferite familii din judeţ, iar aceste evenimente sunt ocazii când ei se întâlnesc. Asistenţii maternali care îi cresc spun că se străduiesc ca aceşti copii să nu îşi piardă legăturile de rudenie, aşa că se vizitează între ei, dar sunt destul de rare ocaziile în care toţi cei nouă fraţi se pot juca împreună.

Evenimentul de la Târgu Secuiesc a fost aşadar nu numai prilej de joacă pentru cei mici şi de premiere a asistenţilor maternali, ci şi a păstrării unor legături de familie, fără de care acei copii abandonaţi de părinţii naturali ar fi mai săraci.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.