Zacusca și murăturile costă mai mult anul acesta
În supermarket prețurile sunt mai mici decât în pieţe, însă oamenii nu vor zacuscă turcească
Piața din Sfântu Gheorghe nu este deloc ieftină, motiv pentru care gospodinele se gândesc de două ori înainte să cumpere saci de legume pentru iarnă, așa cum se întâmpla în anii trecuți. Cantitățile cumpărate au scăzut, iar cei care au o familie numeroasă merg la Brașov pentru provizii, unde prețurile sunt mai mici.
Prețuri mari
În piața centrală din Sfântu Gheorghe marfă este din belșug, însă buzunarele clienților nu sunt atât de groase încât să cumpere cantități mari de legume și fructe pentru gemuri, compoturi, murături sau zacuscă. Legumele sunt scumpe – spun ei, și parcă nici nu mai merită munca. Cu toate acestea cumpărături se fac, cei care întreaga viață și-au făcut provizii pentru iarnă o fac și acum, și spun că va scădea cantitatea de borcane din cămară, nu și calitatea conținutului. Un kilogram de roșii în piață costă 4-5 lei, ardeiul gras 4 lei, ardeiul kapia se dă cu 5-6 lei kilogramul, la fel și gogoșarii. Vinetele s-au scumpit zilele acestea chiar și cu 100%, dacă în urmă cu doar câteva zile se găseau cu 2 lei kilogramul, acum nimeni nu le dă mai ieftin de 4 lei. Ceapa se vinde cu 3-5 lei kilogramul, în funcție de mărime și culoare, kilogramul de morcov costă 3-4 lei, însă pătrunjelul rădăcină este mult mai scump, și se dă cu 8 lei, castraveții se dau cu 2,5-3 lei, iar kilogramul de cartofi costă 1-1,5 lei. Cei care doresc să facă gem, trebuie să scoată din buzunar 3,5-4 lei pentru un kilogram de prune, iar strugurii costă între 3,5-6 lei kilogramul.
Nici la Brașov nu e mult mai ieftin
La Piața Decebal din Brașov prețurile sunt asemănătoare cu cele de la Sfântu Gheorghe. În cazul unor produse clientul scoate aceeași sumă ca și aici, la altele însă diferența este de 50 de bani-un leu. Gogoșarii și kapia se vind la Brașov cu 5-6 lei, roșiile costă 4-5 lei, vinetele se vând cu 3 lei, ardeii grași cu 4 lei, castraveții costă 2,5-3 lei, varza se dă cu 1,5-2 lei kilogramul, ceapa costă 2-4 lei, iar pentru kilogramul de cartofi vânzătorii cer 1-2 lei, chiar și 3 în unele locuri. Avantajul pieței de la Brașov este însă că gospodinele au de unde alege, aici oferta fiind mult mai variată decât la Sfântu Gheorghe.
Dacă trebuie, trebuie...
„Anul acesta piața este scumpă, și nici nu știu dacă mai merită să faci murături și gem. De obicei mergem la un sfârșit de săptămână la Brașov și cumpărăm de acolo tot ce ne trebuie. Anul acesta încă nu ne-am decis ce facem, dar tot cred că trebuie să punem câte ceva pentru la iarnă. Dacă trebe, trebe. Avem doi copii la facultate, așadar tot ar fi bine câteva borcane de zacuscă și gem, să poată lua cu ei la Cluj” – spune o femeie din Sfântu Gheorghe. O altă doamnă, pensionară, este de părere că anul acesta va pune doar câteva borcane de gem și câteva de murături. „Zacuscă nu mai fac, e scump. În afară de vinete, ceapă, gogoșari, kapia, mai trebuie și ulei, care de asemenea nu este ieftin. Să facă tineretul zacuscă, eu am făcut destulă toată viața” – spune bătrâna.
Rețete vechi, rețete noi
În ceea ce privește modalitatea de conservare a legumelor și fructelor, sunt două tabere: cei care fac gem și murături după rețete tradiționale, și cei care încearcă ceva nou. Din această din urmă categorie face parte Andreea Gheorghe, o tânără de 33 de ani, care ne-a spus că anul trecut nu a făcut zacuscă la borcan, ci la… congelator. „Am copt vinetele, ardeii și i-am pus la congelator în porții mici. Astfel toată iarna am avut zacuscă proaspătă pentru că am preparat exact cât am avut nevoie pentru câteva zile. Astfel nu am folosit conservant, și nici nu m-am expus acelui pericol de a strica o tranșă mare de zacuscă, cum am pățit într-un an că a trebuit să arunc zeci de borcane care s-au stricat. Anul acesta voi face la fel, rețeta a fost apreciată de familie, așadar cred că voi face tradiție din această modalitate mai puțin convențională” – ne-a declarat Andreea.
O altă variantă e supermarketul
Prețurile legumelor din supermarket sunt mai ieftine decât cele din piață, dar oamenii le cumpără doar pentru consumul de zi cu zi, nu și pentru murături. „Pentru murături de aici? Nu, vai” – ne-a spus o doamnă, adăugând că nici prin gând nu i-a trecut vreodată să cumpere o cantitate mai mare de legume din supermarket pentru că „nu e sigur că e din producția autohtonă, iar cele din import nu sunt la fel de bune. Păi am ajuns să facem murături și zacuscă turcească?” Cu toate acestea kilogramul de ardei, de exemplu, este chiar și la jumătate de preț față de cel din piață, iar cartofii sunt de asemenea mai ieftini. La fel și roșiile, însă așa cum ne-a spus și doamna pe care am întrebat-o, nu toată marfa este din țară, iar clienții sunt de părere că mai degrabă dau un ban în plus să simtă gustul autentic al murăturilor. „Pentru un mic dejun, o cină mai cumpărăm și din supermarket, plus că este mai ușor, luăm totul dintr-un singur loc. Dar pentru zacuscă și murături neapărat mergem în piață, e un adevărat ritual de la care nu ne abatem niciodată. Luăm totul deodată, portbagajul mașinii este plin, și apoi începe munca, care ține și două-trei zile” – ne-a mărturisit o gospodină.
Vânzătorii din piață spun că în următoarea perioadă prețurile vor fi aceleași ca și acum, însă vor mai apărea produse de sezon, cum ar fi gogonelele, de exemplu. Aceștia spun că lumea nu mai cumpără cantități mari de legume și fructe, așa cum se întâmpla acum câțiva ani, dar adaugă că de vină sunt sărăcia și salariile mici.