ACTUALITATE 5 decembrie 2013

Vrea să facă performanță acasă, nu în străinătate

de Monica Vrânceanu | 4951 vizualizări

Chirurgul vascular Balázsi Levente are numai 36 de ani și a îmbogățit secția de chirurgie de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe cu o nouă specialitate, salvând sute de pacienți anual

Spital de provincie în cel mai mic județ al țării, Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe a reușit, în ultimii ani, să-și creeze un nucleu profesional în care medicii continuă să evolueze și în care echipa în sine continuă să se închege. Și asta în ciuda unor vremuri care devin tot mai aspre și care îi determină astfel pe tinerii medici să își caute împlinirea profesională peste hotare.

Pacienții covăsneni, scutiți de drumuri

Medicul primar în chirurgie Balázsi Levente Sándor s-a alăturat echipei de la Spitalul Judeţean în urmă cu cinci ani, acoperind astfel partea de chirurgie vasculară, unde se simțea o lipsă acută, această specializare neavând niciodată un specialist nu doar la Sfântu Gheorghe, ci nicăieri în județ. Astfel, dacă înainte pacienții din județ mergeau pentru operații la Târgu Mureș, Brașov sau în alte județe, de la venirea medicului Balázsi Spitalul nu doar că a câștigat pacienți locali, ci a reușit să-i atragă și pe cei din alte zone precum Odorheiul Secuiesc, Miercurea Ciuc și chiar Brașov. Așa se face că în acești ani, medicul Balázsi a reușit să efectueze peste 1.200 de intervenții chirurgicale cu specific vascular, astfel că pacienții care mergeau până la venirea sa în centre universitare se pot trata la ei acasă. Și i-a salvat pe mulți dintre cei cu boli varicoase, cu arteriopatii cronice obliterante sau insuficiențe renale care nu-și permiteau să se deplaseze într-un centru universitar, ceea ce agrava bolile și provoca apariția unor complicații grave.

Intervențiile pe care medicul Balázsi le face la SJU sunt multiple și complexe: intervenții pentru boli varicoase, pentru insuficiențe renale cronice, de by-pass pentru arteriopatie cronică obliterantă și alte intervenții cu specific de chirurgie vasculară. Pe înțelesul tuturor, tânărul medic, în vârstă de numai 36 de ani, intervine de obicei acolo unde oamenii au probleme cu varicele și vasele de sânge, salvându-le de multe ori picioarele. În ceea ce privește bolile varicoase, medicul atenționează că acestea apar atât pe fondul moștenirii genetice, cât și pe fondul stilului de viață nesănătos: alimentație prea bogată în grăsimi, lipsa mișcării, fumatul și... stresul.

Un medic permanent în perfecționare

Practic, Balázsi Levente Sándor este singurul medic din Spitalul Judeţean care are competență de ecografie vasculară, permis de exercitare nivel 2 radiologie intervențională și singurul care urmează un al doilea rezidențiat – pentru chirurgie generală. Spune că și-a dorit tot timpul să avanseze, și crede că se poate face carieră de performanță chiar și într-un spital județean, în condițiile în care centrele universitare din România nu primesc medicii întotdeauna doar pe bază de competențe.

„Începutul a fost destul de greu, tocmai pentru că SJU nu avea o astfel de specializare. A fost greu din punct de vedere al instrumentarului – care este deosebit în chirurgia vasculară pentru că se lucrează pe vase de sânge, astfel că la început mi-am achiziționat singur câteva instrumente vitale. Încet-încet însă, Spitalul a contribuit la completarea acestui instrumentar, în vreme ce eu a trebuit să-mi formez o echipă de asistenți, cu tot ce înseamnă învățarea particularității specializării, care e diferită de chirurgia generală”, explică Balazsi.

Cu toate acestea, nu s-a dat bătut și a mers înainte, încrezător că oriunde se poate face treabă bună. Nu l-au descurajat nici hachițele unui sistem prea birocratic, în care chirurgul trebuie să întocmească devize și rapoarte pentru fiecare dintre materialele sanitare folosite, nici faptul că uneori, medicii tineri sunt priviți ca niște intruși. Este conștient că ar putea câștiga mult mai bine lucrând în afara țării, dar crede că adevărata provocare este să schimbe ceva aici, în țară.

„Mi-am dorit să revin acasă, în județul Covasna, tocmai pentru că știam că era un gol pe specializarea mea. Știu că mai sunt multe de făcut, dar sunt un tip consecvent, care are voința și credința că lucrurile pot merge spre bine. E mult mai ușor să alegi să pleci decât să-ți asumi o schimbare – și nu e ceea ce vreau să fac. Îmi doresc să creez o echipă adevărată la SJU, iar pentru asta, un coleg mi-ar prinde bine; deocamdată însă, sunt conștient că situația și sistemul nu o permit. Dar vreau să demonstrez că se poate face și la Sfântu Gheorghe ce se face în marile spitale”, spune medicul, care este de părere că marea sa realizare de până acum este tocmai faptul că, prin prezența sa la SJU, i-a scutit pe nenumărați covăsneni de drumuri prin centrele universitare.

Cu o ambiție care se citește în tot ceea ce face și spune, vorbind cu pasiune despre meseria pe care și-a ales-o și, poate, cu entuziasmul vârstei, medicul Balázsi Levente promite. Promite că cei cu complicații pe vasele de sânge, că cei cu varice – peste 60% dintre femei și în jur de 30% dintre bărbați, vor avea de acum încolo șansa de a se trata aici, la ei acasă, permanent. Pentru că, în ciuda piedicilor pe care sistemul le pune tinerilor medici, doctorul Balázsi este dintre cei care nu renunță, ci merge înainte, crezând în menirea sa: aceea de a salva, de a aduce alinare și vindecare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 7 decembrie 2013
Asta-i ceea ce are nevoie Romania, profesionisti peste tot si mai ales in sanatate si educatie!! Felicitari !!!
ARTUR, 6 decembrie 2013
Respect pentru acest om ! Este un castig pentru noi toti ! Cei ''ghiftuiti'' (stim toti cine sunt acestia) sa faca loc unor tineri,dornici de afirmare si competenti, care vad in exercitarea meseriei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.