Voluntari cu acte în regulă
Legea voluntariatului a fost primită pozitiv în Covasna
Săptămâna trecută a fost aprobată de Camera Deputaților (for decizional în acest caz) Legea voluntariatului, care reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau privat fără scop lucrativ. Actul legislativ defineşte contractul de voluntariat, care reprezintă convenţia încheiată între un voluntar şi organizaţia gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului. Legea mai prevede că organizaţia gazdă va elibera, la cererea voluntarului, un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. Totodată, voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, iar perioadele de voluntariat vor fi recunoscute prin certificate de voluntariat.
Reacții pozitive
La nivelul județului Covasna, voluntariatul are din ce în ce mai mulți adepți. Tinerii se implică în diferite acțiuni pe care le consideră a fi pe placul lor, iar autoritățile sprijină aceste acțiuni. La nivelul Prefecturii Covasna a fost creat un Grup de Inițiativă ONG, iar prefectul Marius Popica ne-a declarat recent într-un interviu că societatea civilă poate face minuni dacă este sprijinită. Nu e de mirare așadar că prefectul a salutat și noua lege. „Este o lege aşteptată de mult timp, salutăm apariţia acestei legi, deoarece încurajează tinerii şi nu numai să participe la acţiuni de voluntariat. Legea prevede, printre altele, acordarea unui certificat nominal de către Comisia Europeană, care să recunoască prestarea activităţii de voluntar, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite. Prin eliberarea acestor certificate se poate face o recunoştinţă a gestului frumos pe care îl fac toţi voluntarii. Instituţia Prefectului Judeţul Covasna va promova şi va susţine orice acţiune de voluntariat benefică societăţii” – ne-a declarat prefectul Marius Popica.
Certificat benefic
Mădălin Guruianu, voluntar de 10 ani și coordonator al tinerilor voluntari, spune că certificarea este benefică în special pentru părinți și profesori, care uneori sunt sceptici în ceea ce privește beneficiile acestor acțiuni. „Sunt încântat că după mulți ani și după multe cerințe ale societății civile am ajuns și la o lege a voluntariatului. Personal nu cred că voluntarii vor fi mai mulți sau mai buni pentru că în ceea ce contează, adică formarea lor ca oameni, același lucru se va întâmpla. Cred că diferența va fi mai mult la nivelul părinților sau a profesorilor, care vor înțelege că va exista o certificare a activității despre care doar cei închiși la minte nu cred că îi ajută foarte mult în viață” – ne-a declarat Mădălin Guruianu.
Unii au încheiat contract și până acum
Reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert, spune că ei au avut și până acum un contract intern, însă legea este binevenită pentru toți voluntarii din țară. „Noi am încheiat și până acum un contract cu fiecare voluntar în parte în care erau stipulate drepturile și obligațiile ambelor părți. Salut însă legea voluntariatului, pe care o consider bună, o așteptam de mult, pentru că este important să fie prevăzut negru pe alb ce drepturi și ce obligații are un voluntar, respectiv organizația unde acesta își desfășoară activitatea” – este de părere Székely Róbert.
Activitate care te dezvoltă
Tinerii voluntari spun că s-au apucat de această activitate ba din curiozitate, ba la invitația unor prieteni, și nu le pare rău. Cu sau fără lege ei știu că a fi voluntar este un lucru benefic pentru ei, și spun că odată ce ai prins „microbul”, nu te mai poți lăsa de el. „Am început voluntariatul undeva în anul 2006 odată cu proiectul "Strategia Naţională pentru Acţiune Comunitară" şi mai apoi în Festivalul de colinde "Adolescent" (actual Povestea din Ajun). Voluntariatul este un drum pe care îl urmez neabătut de aproximativ 8 ani de zile. Pentru mine a devenit un stil de viaţă care mă modelează spre a fi un om mai bun, mai implicat, mai deschis la minte. Cred că la început m-a atras la voluntariat faptul că era o activitate atipică pentru tinerii din generaţia mea. O activitate de temerari pentru nişte adolescenţi de 15-16 ani, care lucrau cu un profesionalism demn de nişte corporatişti. Am ştiut încă de atunci că fiecare oră petrecută în favoarea unui proiect mă va ajuta pe viitor, lucru care s-a şi adeverit. Ideile şi energia pe care le investeşti în şi pentru tineri nu vor întârzia să dea roade. Am avut ocazia să învăţ multe lucruri practice care îmi folosesc şi acum. M-a fascinat faptul că puteam contribui personal la realizarea unui proiect, unui vis. Faptul că puteam schimba în bine anumite lucruri din liceu şi chiar din comunitate” – ne-a declarat Emilian Bărănceanu, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti, voluntar al Asociaţiei de Tineret Ecou.
Voluntar și președintele Consiliului Elevilor din CNMV, Adina Moisii, spune că au luptat destul de mult pentru ca legea să fie acceptată. „Voluntariatul îți oferă oportunități de a cunoaște oameni care te pot ajuta în viitor, iar eu mă implic pentru că îmi place. Am așteptat legea voluntariatului, ne-am luptat pentru ea prin Consiliul Elevilor, așadar ne bucurăm că a fost votată” – spune Adina Moisii.
Un voluntar mai „proaspăt”, Rareș, spune că a început să se implice în diferite proiecte în urmă cu un an și jumătate. „Mi-am propus să fiu foarte bun încă de la început. Era în decembrie 2013, cu ocazia Festivalului „Povestea din Ajun”, când am reușit să obțin diploma de super voluntar. Acest lucru m-a motivat și prin voluntariat am început să cunosc mai multe persoane, să mă împrietenesc și cu oameni mai în vârstă, cum este și Mădălin, care are vreo 30 de ani” – ne-a mărturisit simpaticul tânăr.
Acțiuni de promovare a legii
Coordonatoarea Centrului de Voluntariat „HITI”, Grüman Éva Orsolya, și-a exprimat speranța că certificatul de voluntar va cântări și la angajarea tinerilor. „Prin noua lege sute de voluntari din județul Covasna vor primi certificate de voluntar, ceea ce este foarte important, și sper că această experiență va fi luată în considerare și la angajarea acestor tineri. De asemenea, cred că recunoașterea voluntariatului va avea un efect pozitiv și asupra popularizării acestor acțiuni” – spune Grüman Éva Orsolya. De altfel, cei de la HITI, în colaborare cu Asociația de Tineret „Hárit” vor organiza în perioada următoare mai multe acțiuni de promovare și informare despre noua lege în mai multe localități din județ.