ACTUALITATE 25 octombrie 2010

Vinerea protestelor la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 134 vizualizări
Aproximativ 200 de sindicalişti au protestat vineri în fața Prefecturii şi a sediilor PDL şi UDMR Covasna Aproximativ 200 de sindicalişti, membri ai FSLI, CNSLR Frăţia şi CSDR, filialele Covasna, au protestat vineri în fața Prefecturii Covasna, cerând ca guvernanții să revină asupra măsurilor de criză care le-au afectat veniturile în ultimele luni. Sindicaliștii au expus în cadrul protestului un drapel al României comuniste căruia i-au atașat o bucată neagră de material, în semn de doliu și regrete pentru vremurile de dinainte

Aproximativ 200 de sindicalişti au protestat vineri în fața Prefecturii şi a sediilor PDL şi UDMR Covasna

Aproximativ 200 de sindicalişti, membri ai FSLI, CNSLR Frăţia şi CSDR, filialele Covasna, au protestat vineri în fața Prefecturii Covasna, cerând ca guvernanții să revină asupra măsurilor de criză care le-au afectat veniturile în ultimele luni.

Sindicaliștii au expus în cadrul protestului un drapel al României comuniste căruia i-au atașat o bucată neagră de material, în semn de doliu și regrete pentru vremurile de dinainte de 1989. Cadrele didactice au expus, la rândul lor, cartoane și foi pe care au scris motivele pentru care au ieșit în stradă, iar în timp ce pe verso scria “Suntem cadre didactice”,  unii au înlocuint cuvântul "cadre" cu "cadavre".

În fața Prefecturii, fără a se apropia însă prea mult de aceasta, protestatarii au fluierat, au suflat în diverse instrumente și au scandat ”Hoții!”, ”Jos hoții!” și ”Jos Guvernul”!.

Angajații din Educație au arătat că sunt nemulțumiți de salariile care au scăzut cu 40% din cauza tăierii generale de 25%, tăierii sporurilor, a fondului de premiere și tăierea celor 100 de euro destinați cumpărării de cărți pentru cadre didactice. În plus, aceștia au subliniat că există încă primării din județ care nu decontează naveta profesorilor, deși s-au dat sentințe judecătorești în acest sens.

“Când eram profesor începător, în 1971, am câștigat cu 100 de lei mai mult față de cât câștig acum, după 40 de ani de carieră. După 40 de ani am 1160 de lei salariu. Ieri am cumpărat niște oase, am făcut o supă și cu asta mai trăiesc trei zile. Vi se pare normal, i se pare normal cuiva...? Din cauza asta protestăm, că avem nevoie de salarii decente”, ne-a spus un profesor de muzică la unul dintre liceele de prestigiu din Sfântu Gheorghe.

Nici personalul nedidactic din Educație nu o duce mai bine, existând oameni care spun că au ajuns să câștige 400 de lei lunar.

Se întrevăd noi proteste

Alături de sindicaliștii din Educație au protestat și cei din sistemul sanitar, la fel de nemulțumiți de salarii, condiții de muncă și o stare generală austeră.

“Vrem să se revină la salariile de anul trecut, pentru că deja efectele se văd pe fiecare în parte, oamenii se plâng că nu le mai ajung banii pentru minimă subzistență. E anormal, pentru că unii se duc la catedră pentru a educa generații viitoare, iar ceilalți îngrijesc oamenii bolnavi. Cred că în următoarele două luni de zile starea de nemulțumire va produce mai multe efecte, pentru că oamenilor le ajunge cuțitul la os”, a declarat președintele CNSLR Frăția Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, aproximativ 300 de sindicalişti din Covasna vor merge miercuri la Bucureşti, pentru a participa la mitingul din 27 octombrie, ziua în care va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie împotriva Guvernului Boc. Vasile Neagovici a arătat că alături de cei 150 de oameni din CNSLR Frăția Covasna, vor mai merge la București cel puțin alți 150 de covăsneni, membri ai altor confederații sindicale.

Potrivit sindicaliștilor, cele cinci mari confederaţii sindicale din țară vor scoate în stradă peste 80.000 de oameni nemulţumiţi de deciziile Guvernului.

Liderii PDL Covasna i-au chemat la discuţii

După ce au pichetat Prefectura Covasna, sindicaliștii CNSLR Frăţia Covasna s-au deplasat, vineri, la sediile judeţene ale celor două partide de la guvernare: PDL şi UDMR. Oamenii au strigat, fie în românește, fie în ungurește, „Hoţii!” și „Jos Băsescu!”, cerând demisia actualului Guvern.

În vreme ce la sediul UDMR Covasna niciun membru al Uniunii nu a ieșit să discute cu protestatarii, la PDL liderii de sindicate au fost invitaţi în sediul organizaţiei judeţene, pentru a li se asculta revendicările.

Liderii sindicali au fost primiţi de președintele Dan Manolăchescu, primvicepreședintele Sorin Iorescu şi vicepreşedintele Cătălin Sporea, conducerea PDL cerându-le celor din sindicate să prezinte chestiuni punctuale din judeţ, care pot fi rezolvate la nivelul acestuia.

„Credeam că aveţi chestiuni punctuale ale judeţului pe care să le putem rezolva la acest nivel, pentru că eu nu îmi bag nasul în problemele naţionale, deoarece mă depăşesc. Dacă aţi venit la sediul PDL Covasna ca să stăm de vorbă despre ce a făcut Parlamentul, n-am rezolvat nimic. Speram să veniţi cu probleme punctuale care pot fi rezolvate aici pe plan local. Sunt convins că atât şefii dvs. cât şi şefii mei ştiu mai bine la Bucureşti care este situaţia pe plan naţional. Am să transmit primului ministru, duminică seară (ieri, n.r.) la Colegiul director al PDL de la Bucureşti, doleanţele dvs. Cu toate astea, vă spun că uşile filialei PDL Covasna vor fi mereu deschise pentru dvs., dar vă rog să veniţi cu probleme punctuale care stau în puterea noastră de gestiune“, le-a spus Dan Manolăchescu liderilor sindicali.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
d, 26 octombrie 2010
va raspund eu cu cea mai mare placere la intrebarea :"pentru ce exista PDL covasna"...numai de forma,unde sunt cativa trantori care sug si ei la randul lor bani,care de unde apuca.
carlos sacalul, 26 octombrie 2010
ce tragicomedie (nu ma refer la ai saraci)
lili, 25 octombrie 2010
"eu nu imi bag nasul in probleme nationale, deoarece ma depasesc"!!!! Exprimare surprinzatoare si deloc academica pentru un tanar politician maine pomaine cu pretentii pe la functii mari.... Dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.