ACTUALITATE 2 mai 2023

Veteranii de război au fost omagiați și în acest an la Sfântu Gheorghe: „Liniștea de astăzi a fost plătită cu vieți omenești”

de David Leonard Bularca | 604 vizualizări

În județ, mai trăiesc opt veterani de război 

Într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă, 29 aprilie, veteranii de război au fost omagiați la Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe. Evenimentul nu a avut loc întâmplător pe această dată, pentru că pe 29 aprilie se sărbătorește, anual, Ziua Veteranilor de Război. 

În cadrul ceremoniei, subprefectul Cosmin Boricean a ținut un discurs prin care a subliniat sacrificiile pe care le-au făcut cei care au plecat la luptă. 

Tot el a punctat și faptul că în județul Covasna mai trăiesc opt veterani de război. 

„În anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 1222, data de 29 aprilie este declarată Ziua Veteranilor de Război. Acest act este un pas spre normalitate pentru o Românie care își apără valorile și neamul și care recunoaște sacrificiul înaintașilor. O cuvântare tipică adresată publicului Ia aceste sărbători de omagiere, în general, cuprinde o scurtă lecție de istorie în introducere. Astăzi, eu am ales să vorbesc din suflet, pentru că orice extras istoric aș putea reda, și care se regăsește în manualul de istorie a românilor, adevărata lecție de istorie sunt cei 8 veterani de război care sunt în viață în județul Covasna

«Veteran de război»... Este o sintagmă încărcată de sacrificiu și suferință. Este un ideal al comportamentului patriotic adevărat și o reprezentare a simțului civic exprimat la cele mai înalte praguri. Este expresia unui suflet puternic și a unui caracter de învingător, pentru că, Ia finalul unui război, fie că armata a pierdut sau a câștigat, faptul că te-ai întors de pe front este victoria supremă

Să fii veteran de război înseamnă să fii un supraviețuitor. Înseamnă să fii acel fiu, acel tată, acel frate, acel soț care a luptat și și-a pus trupul pavăză pentru ca România să fie acel «acasă» pe care îl cunoaștem astăzi. 

Înseamnă totodată că ai avut tăria de caracter și ocrotirea Iui Dumnezeu ca să te poți întoarce Ia cei dragi, Ia țara ta, Ia neamul tău, și apoi ai împărtășit experiența și lecțiile de viață predate în teatrul de operații. Vedem astăzi, din păcate, Ia granițele noastre, dovada că ambițiile umane vor exista mereu și posibilitatea izbucnirii unor conflicte între națiuni nu dispare. 

În aceste condiții, ne îndreptăm cu ochii și cu sufletul deschis către veteranii noștri pentru a primi speranță. Pentru a ne întări încrederea în natura umană bună și pentru a ne reaminti faptul că nimic nu este gratis, iar liniștea de astăzi a fost plătită cu vieți omenești, cu sânge de erou și multă suferință.

Să ne bucurăm că avem onoarea de a fi români, să le mulțumim eroilor care au făcut posibil acest lucru și să îi omagiem nu doar pe 29 aprilie, ci în fiecare zi, prin respect și acte de curaj și de bună credință. Respect etern eroilor noștri! Jertfa lor nu va fi uitată nicicând”, a spus subprefectul de Covasna. 

Dacă în județul Covasna trăiesc opt veterani de război, la nivel național, sunt 1.096, a informat, zilele trecute, Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul site-ului veteraniiromaniei.mapn.ro

În 2022, în județul Covasna trăiau 11 veterani de război, conform datelor oferite de reprezentanții Asociației Veteranilor de Război la acea vreme. 

Sursa foto: Prefectura Covasna 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.