Veteranii de război, omagiați într-o ceremonie organizată la Sfântu Gheorghe
Ziua Veteranilor de Război a fost marcată vineri, 29 aprilie, la Sfântu Gheorghe, printr-o ceremonie organizată într-un cadru restrâns la Statuia Ostașului Român.
Evenimentul a constat doar în discursuri și depuneri de coroane, nu și în defilare militară sau alte activități specifice. Motivul cadrului restrâns a fost impus de sărbătoarea zilelor orașului Sfântu Gheorghe, ne-au spus coordonatorii activității. Mai exact s-a renunțat la impunerea de noi restricții de circulație pentru că traficul, și așa afectat, ar fi fost dat peste cap și mai tare.
Totuși, pe lângă ceremonia oficială, au fost organizate și alte acțiuni pentru a sărbători veteranii. Astfel, joi și vineri a fost reluată, ca și anul trecut, campania „Recunoștință Veteranilor de Război”, coordonată la nivel național de Ministerul Apărării Naționale și Asociația „Alături de eroi”. Astfel, militarii covăsneni au fost în vizită la eroii din război pentru a le împărți diplome și cadouri. Au luat parte militarii de la Centrul Militar Județean Covasna, de la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, Batalionul 5 Rachete Sol-Aer „Horea” și Depozitul 92 Geniu.
„Titlul de veteran de război s-a acordat acelora care au luptat în război pentru neam și pentru țara lor; acelora care, atunci când Patria i-a chemat, și-au lăsat familiile, și-au lăsat copiii, și-au lăsat părinții, și-au lăsat gospodăriile, și-au lăsat prietenii și au pornit pe front. Acolo, în tranșee, au îndurat și frigul, și foamea, și bolile crunte, dar mai ales au îndurat tirul artileriei și gloanțele ucigașe ale inamicului. Mulți dintre ei au pierit, au făcut sacrificiul suprem. Alții au fost răniți și mutilați pe viață, alții au căzut prizonieri și au fost închiși în lagăre, iar puțini s-au mai întors acasă. Noi, cei de astăzi, le datorăm faptul că trăim într-un stat național și unitar, că vorbim limba strămoșească, le datorăm libertatea pe care o avem astăzi. Și da, suntem datori să spunem aceste lucruri tinerilor și copiilor și generațiilor viitoare”, a transmis, în discursul său de vineri, comandantul CMJ Covasna, lt.-col. ing. Dorin Neagu.
În alocuțiunea sa, prefectul județului Covasna a amintit și de războiul zilelor noastre, cel din Ucraina.
„An de an, în 29 aprilie, este sărbătorită Ziua Veteranilor de Război. (...) Ei sunt istoria vie a unor vremuri în care patriotismul, sacrificiul și mândria erau adevărate principii de viață. Dar să nu uităm că ei sunt cei care au trecut prin ororile războiului, care au suferit și consecințele acestuia, petrecând ani grei prin lagărele de prizonieri, fără ca cei rămași acasă să știe dacă sunt în viață sau nu. Din păcate, războiul din vecinătatea noastră produce noi veterani de război. Crește de la o zi la alta numărul victimelor, numărul văduvelor de război și al refugiaților. Cei care recurg la aceste metode nu au învățat nimic din lecția istoriei. Un război nu are niciun învingător. Omul de rând are numai de pierdut de pe urma oricărui conflict militar. Este datoria noastră ca, printr-o atitudine înțeleaptă, printr-un comportament uman și printr-o gândire rațională, să construim o lume pașnică, armonioasă, fără războaie, ca să nu mai avem noi veterani de război”, a declarat prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, la ceremonia de vineri.
La nivel național, potrivit statisticilor de săptămâna trecută, în România mai sunt 1748 de veterani. În județul Covasna, potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Asociației Veteranilor de Război, trăiesc în prezent 11 veterani de război, și anume: Neculai Trufașu (Araci) – n. 1925, Boer Emerik (Baraolt) – n. 1925, Eugen Roman (Baraolt) – n. 1924, Torok Janos (Bicfalău) – n. 1921, Alexandru Mircse (Brateș) – n. 1924, Samoilă Bodor (Covasna) – n. 1924, Farkas Ferencz (Ghidfalău) – n. 1922, Ferencz Pavel (Ghidfalău) – n. 1922, Bartha Mihaly (Sfântu Gheorghe) – n. 1924, Lakatos Pavel (Sfântu Gheorghe) – n. 1922 și Nagy Alexandru (Sfântu Gheorghe) – n. 1920.
Conform acelorași statistici, în județul Covasna sunt și 292 de văduve ale veteranilor de război.
Ziua veteranilor de război este sărbătorită în fiecare an la 29 aprilie. „Data aleasă pentru marcarea acestei zile este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război”, scrie Agerpres.