Valea Crișului vrea să modernizeze toate drumurile comunale și să extindă rețeaua de apă și canalizare, prin „Anghel Saligny”
Comuna Valea Crișului are două proiecte eligibile în cadrul Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, în valoare totală de peste 26 de milioane de lei. Dacă vor primi acești bani, autoritățile vor moderniza toate drumurile comunale din localitate și vor extinde rețeaua de apă și canalizare în Calnic, ne-a spus primarul Kisgyörgy Sándor.
Cele două proiecte declarate eligibile pentru Valea Crișului sunt:
- Reabilitare și modernizare străzi în localitatea Valea Crișului, comuna Valea Crișului, județul Covasna – aproape 18 milioane de lei;
- Extindere rețea de apă potabilă și înființare rețea de canalizare menajeră în localitatea Calnic, comuna Valea Crișului, județul Covasna – peste 8 milioane de lei.
În legătură cu primul proiect, de aproape 18 milioane de lei, Kisgyörgy Sándor ne-a spus că este vorba despre 7 km de drum asfaltat.
„Proiectul cuprinde toate străzile comunale. Prin Valea Crișului trece și drumul județean 121A, care intră în domeniul public al județului, al Consiliului Județean Covasna. Și Consiliul Județean a depus proiect prin „Anghel Saligny” pentru construirea asfaltului, că nu a existat asfalt pe porțiunea asta, în lungime de 3 km, care trece prin satul Valea Crișului. La noi vor fi toate străzile comunale cuprinse, 7 km de străzi”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul.
El a spus că, în cazul celui de-al doilea proiect, autoritățile de la Valea Crișului erau aproape sigure că va fi acceptat.
„Suntem în stadiu avansat la nivel birocratic, care ne omoară pe noi în România, birocrația. Eram aproape siguri că o să primim finanțare pentru lucrarea asta. Am făcut demersurile, deci am obținut inclusiv autorizația de construire. În cursul săptămânii vom depune documentația la Ministerul Dezvoltării, pentru a putea încheia contractul de finanțare cu dânșii. Satul Calnic are în jur de 500, 550 de locuitori, ei ar fi beneficiarii proiectului”, a punctat edilul.
Kisgyörgy Sándor spune că este mulțumit de banii pe care Valea Crișului i-ar putea primi prin PNI „Anghel Salingy”, dar speră că se vor găsi și firme care să execute lucrările.
„Sunt foarte mulțumit. Deci cu banii noștri proprii nu am putea face lucrările acestea. E vorba de bani foarte mulți. Numai să avem cu cine să facem lucrările, că e lipsă mare de forță de muncă și de executanți. Avem multe proiecte din finanțări europene, chiar săptămâna asta avem ședință de Consiliu Local și trebuie să reziliem două contracte. Nu știu ce se întâmplă, nimeni nu se ocupă de proiectele astea câștigate. Am lucrat ani în șir din punct de vedere birocratic, avize, autorizații și am ajuns în situația în care să ne apucăm de lucrări și nu avem cu cine”, a spus primarul.
El a explicat că, în contextul în care prețurile din domeniul construcțiilor au crescut în unele cazuri chiar și cu 100%, unele firme renunță la contracte, din cauza banilor prea puțini. Iar autoritățile locale nu au alte soluții, pentru că nici ele nu au suficienți bani pentru a asigura cofinanțări cu sume prea mari.
„Din banii noștri, contribuția noastră, nu putem acoperi, că e vorba de mulți bani. Deci avem două cămine culturale, cu câte 500 de mii de euro. Am făcut recalcularea devizelor și am ajuns că ar trebui ca noi să avem o contribuție de 300 de mii de euro, care e destul de mult, dar totuși nu renunțăm. Mai avem reabilitarea și extinderea școlii Valea Crișului, avem peste 300 de elevi în școala asta și e în stare gravă de erodare. Dar acolo e vorba de un milion 700 de mii de euro. Vă dați seama? Iarăși, și acolo, să punem cel puțin 6-700 de mii de euro nu avem din ce”, a explicat primarul.
„Nu cred că numai Valea Crișului e în situația asta. Sunt multe proiecte în derulare și rămân în aer. Banii ăștia o să îi pierdem și trebuie să fie dați înapoi Uniunii Europene, ceea ce înseamnă bani risipiți, plus munca noastră. Eu am semnat contractul de finanțare în 2018 pentru școala din Valea Crișului. Suntem în 2022, nu s-a făcut absolut nimic, decât hârtii. Am lucrat patru ani de zile pentru o nimica toată”, a detaliat Kisgyörgy Sándor.
Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.
În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.