Vaccinarea elevilor de clasa a VIII-a a fost amânată
La Spitalul Județean Sfântu Gheorghe 1 din 50 de copii nu este vaccinat în primele zile de viață
Din cauza lipsei de ser, vaccinarea elevilor de clasa a VIII-a va fi amânată până în toamnă, însă specialiștii epidemiologi de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna spun că această întârziere nu va afecta copiii.
„Vaccinarea elevilor de clasa a VIII-a va avea loc la toamnă, motivul întârzierii fiind lipsa de ser. Părinții însă nu trebuie să fie îngrijorați, această întârziere de câteva luni nu înseamnă nimic din punct de vedere biologic, copiii erau de fapt vaccinați în clasa a VIII-a pentru că aceasta era obișnuința. Nu există nicio diferență dacă acești elevi primesc vaccinul la sfârșitul clasei a VIII-a sau la începutul clasei a IX-a, important e doar să îl primească” – ne-a declarat medicul epidemiolog din cadrul DSP Covasna, dr. Sánta Ferenc.
Această etapă de vaccinare face parte din schema de imunizare obligatorie care începe în primele luni de viaţă şi are misiunea să-i ferească pe copii de infecţiile puternice. Dr. Sánta spune că întârzieri pot apărea și la alte etape ale vaccinării, care de asemenea sunt recuperate. „De exemplu dacă un copil nu poate fi vaccinat la vârsta recomandată din cauza unei boli de care suferă, sau pentru că este plecat în străinătate pentru câteva luni, aceste vaccinuri sunt recuperate ulterior” – explică dr. Sánta.
Vaccinarea, recomandată tuturor copiilor
Acesta atrage atenția părinților să nu neglijeze și să nu ignore vaccinările. „Recomand tuturor să își vaccineze copiii. Există un trend mai nou prin care părinții refuză aceste imunizări din neștiință sau proastă informare, pe când singurele informații corecte despre vaccinuri și vaccinări sunt în literatura de specialitate. Fiecare copil are dreptul să fie vaccinat, iar acest drept nu ar trebui să îi fie luat nici de părinți, nici de altcineva” – a conchis dr. Sánta.
Vaccinarea este recomandată și la spital, însă sunt părinți care refuză să își imunizeze pruncii în primele zile de viață. „La Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe se nasc lunar în jur de 50 de copii, din care 1-2 nu sunt vaccinați. În aceste cazuri părinții declară pe proprie răspundere că refuză vaccinul, în marea majoritate a cazurilor fiind vorba de părinți cu studii superioare” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Nagy-Demeter István.
Medicul epidemiolog dr. Sánta Ferenc spune că în cazul în care rata de vaccinare este de sub 95%, pot apărea epidemii. „Vaccinarea este foarte importantă în contextul în care în Ucraina vecină situația politică și socială nu este stabilă, și vaccinările ba se fac, ba nu” – spune medicul.
În cazul refuzării vaccinului, copiii pot dezvolta boli care nici până azi nu sunt vindecabile, cum ar fi poliomielita. Doamna Magda este o pensionară care suferă de această boală, și practic toată viața ei a fost un chin când a venit vorba să se deplaseze. „Când eram copil și adolescent mă căra tata în brațe, apoi a trebuit să mă descurc singură. M-am îmbolnăvit în anii ’40, când a fost o epidemie de poliomielită. Sunt bucuroasă că am scăpat cu viață, dar le recomand tuturor să își vaccineze copiii pentru că viața cu această boală nu este deloc ușoară” – ne-a declarat doamna.