ACTUALITATE 23 septembrie 2014

Urșii și mistreții fac pagube însemnate în culturi

de Székely Emőke | 523 vizualizări

Anul acesta s-au înregistrat și două cazuri în care urșii au atacat oameni

Recolta din pădure este săracă anul acesta, motiv pentru care animalele sălbatice vin în localități pentru a-și căuta hrană. Astfel urșii și mistreții strică culturile oamenilor, pagubele fiind însemnate. Mai mult decât atât, anul acesta s-au înregistrat și două cazuri în care urșii au atacat oameni, și în timp ce victimele se recuperează, animalele sunt în continuare libere.

Probleme zilnice

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, spune că anul acesta animalele sălbatice au provocat multe stricăciuni, iar odată ce angajații Agenției ajung la locul unui caz, descoperă altele. „Și azi (marți, n.r.) colegii mei s-au deplasat la Ozun, respectiv la Zagon, unde animalele au făcut pagube, dar ajung la fața locului și vin și alte persoane care povestesc cum urșii și mistreții le-au distrus culturile sau le-au atacat animalele” – a declarat Gheorghe Neagu. Acesta a spus că motivul pentru care anul acesta atacurile sunt atât de numeroase este că în păduri fructificația a fost anul acesta săracă, s-a produs puțină ghindă, iar animalele nu au destulă hrană.

Ursul atacator în libertate

Gheorghe Neagu a precizat că problema a fost dezbătută și la nivelul Prefecturii Covasna, iar în urma discuțiilor purtate încearcă să găsească o soluție pentru stoparea pagubelor. „Am avut o ședință la Prefectură și am discutat despre problema urșilor hoinari, pentru că aceștia sunt periculoși. A fost numită o comisie de analiză care va face o propunere legislativă menită să reducă birocrația în ceea ce privește derogările cu privire la împușcarea animalelor. De exemplu, ursul care a atacat anul acesta bărbatul din Brăduț este și acum liber, și trebuie spus și faptul că bărbatul a avut noroc cu un tânăr care l-a însoțit la fântână, și care a făcut gălăgie astfel încât ursul a plecat” – spune directorul APM. Gheorghe Neagu a spus că pentru 2014-2015 județul Covasna a primit cota de vânătoare, adică în pădurile județului pot fi vânați 37 de urși. „Cota este constantă, în general acestea nu se schimbă, dar după părerea mea este puțin” – a concluzionat Neagu.

Două atacuri la om și multe hectare distruse

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Nagy-Demeter István, spune că anul acesta au fost înregistrate două cazuri în care ursul a atacat oameni, și nu au fost aduse la spital persoane care ar fi fost atacate de alte animale sălbatice. „În ambele cazuri pacienții au suferit mușcături și zgârieturi, dar viața pacienților nu a fost pusă în pericol. Chirurgii spitalului le-au acordat îngrijirile necesare, după care au fost externați, dar trebuie știut faptul că perioada de recuperare poate fi îndelungată în asemenea cazuri, depinde de gravitatea rănilor suferite” – spune purtătorul de cuvânt.

Cât despre pagubele materiale, acestea sunt însemnate și se ridică la zeci de hectare de culturi și mai multe animale domestice nimicite. În cazul în care se constată că pagubele au fost produse de urși sau lupi, fermierii primesc despăgubiri de la Ministerul Mediului, însă nu la fel se întâmplă în cazul mistreților. De altfel, la aceste animale nu ajută nici gardul electric pentru că, fiind vorba de exemplare mai mici decât ursul, de exemplu, încap sub gard și pot mânca liniștiți în culturile de porumb.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.