Urşii atacă în Covasna
Două persoane au ajuns la Spital după ce au fost atacate de urşi la Sânzieni şi Barcani.
Două persoane atacate de urşi au ajuns în ultimele zile la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe. Un copil de 14 ani din localitatea Sânzieni și un bărbat în vârstă de 50 de ani din Barcani au fost cele două victime care au scăpat cu viaţă din ghearele ursului.
Două victime într-o singură zi
Ambele victime ale urşilor au fost transportate la spital în cursul zilei de luni. Potrivit spuselor purtătoarei de cuvânt din cadrul Spitalului Județean, Pataki Annamária, copilul care a fost adus la Sfântu Gheorghe luni la ora 20 avea leziuni la nivelul tegumentelor la suprafaţă şi mai adânci aproape pe toată suprafaţa corpului. „Momentan el este internat la Secţia de Infecţioase Copii – Centrul Antirabic, unde i se administrează pe lângă tratamentul necesar şi un set de vaccinuri antirabice. Tânărul va rămâne internat aproximativ 10 zile, starea lui generală este bună” – a spus purtătoarea de cuvânt.
Bărbatul din Barcani a ajuns la spital tot luni. Rănile acestuia au fost mai puțin grave, pacientul prezenta plăgi hemitoragice pe ambele părţi ale corpului, acestea fiind tratate la U.P.U., după care a fost externat.
Gospodării făcute praf
În ultimele săptămâni au fost înregistrate mai multe atacuri de urs la Pava, unde gospodăriile oamenilor sunt serios amenințate. Bajka Attila și Szabó László sunt doi localnici care s-au adresat presei în această problemă. Cei doi le-au povestit reporterilor că ursul le-a atacat noaptea gospodăriile, a rupt cotețele iepurilor și găinilor și a omorât animalele din acestea. De la primul păgubit ursul a furat 14 găini, iar de la celălalt 10 iepuri. Oamenilor de la Pava le este frică, și spun că animalul se va întoarce și probabil le va omorî și porcii.
Despăgubiri de la stat
În cazul atacurilor animalelor sălbatice, proprietarii de gospodării sau terenuri agricole vizate sunt îndreptățiți să primească despăgubiri. Pentru a beneficia de acești bani, se va întruni o comisie de specialitate formată din păgubit, un reprezentant al autorității locale și un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului. Se va întocmi un proces verbal, după care păgubitul va primi banii. Dacă în anii trecuți acest proces al despăgubirilor s-a desfășurat mai greu, anul acesta au fost deja despăgubite câteva persoane din comuna Belin, unde anul trecut lupul a făcut ravagii printre oi.
Ursul este peste tot
Barcani, Sânzieni, Pava, Aita Medie – iată localitățile din diferitele zone ale județului unde ursul este prezent și a atacat în ultima perioadă. Potrivit celor de la APM Covasna, în județul Covasna trăiesc în jur de 600 de urși. APM Covasna este de altfel partener într-un proiect mai amplu, alături de APM Vrancea și APM Harghita, prin care specialiștii au realizat un site, www.carnivoremari.ro, de unde doritorii pot afla mai multe informații despre urșii din județ.