ACTUALITATE 18 mai 2012

Unde putem merge la ștrand?

de Székely Emőke | 2153 vizualizări

Se apropie vara iar posibilităţile de a face baie în siguranţă în judeţ nu sunt foarte numeroase.

Deocamdată vremea de afară ne ține departe de bălăceala de la ștrand, dar vara se apropie, iar locuitorii din Sfântu Gheorghe și din alte localități din județ vor vrea să meargă la ștrand. Trecem așadar în revistă posibilitățile pe care le avem în județ.

La Sfântu Gheorghe ștrandul se deschide în iulie

Ștrandul din municipiul reședință de județ se află în reparații capitale. Aici va fi un parc acvatic, cu mai multe piscine și elemente de distracție. Primarul municipiului, Antal Árpád, a declarat că lucrările de la ștrand sunt în toi, și cu toate că termenul oficial de finalizare al lucrărilor este undeva la toamnă, ștrandul va fi deschis la începutul lunii iulie. Inițial s-a dorit ca bazinul mare să fie desființat, dar în urma solicitărilor venite de la cetățeni, Primăria a decis ca acesta să rămână, iar în jurul lui să se construiască alte trei piscine: una cu tobogan, una pentru copii mici și o a treia de mărime medie.

Bazinul mare va fi reabilitat

„Bazinul mare de la ștrand este nu numai depășit, ci și unul care ne face să consumăm o cantitate imensă de apă. De aceea am decis să îl reabilităm, iar conform planului, consumul de apă se va reduce la jumătate. Aceste lucrări însă vor fi începute numai la anul” – spune primarul Antal Árpád. În ceea ce privește prețurile ce vor fi aplicate anul acesta, acestea vor rămâne la nivelul anului trecut: 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, respectiv 3 lei pentru sportivi. Valoarea totală a investiției de modernizare a ștrandului este de un milion de euro, costurile fiind suportate în totalitate de Primărie.

Târgu Secuiesc – fără ștrand

Orașul breslelor avea pe vremuri două ștranduri: 1 Mai și Fortyogó. Aici se pare că sintagma „între două scaune stai pe jos” este valabilă și în ceea ce privește ștrandul. 1 Mai este dezafectat, nefuncțional, iar ştrandul de la Fortyogó ar putea fi folosit, dar aici sunt pe rol procese pentru că nu este clar cine este proprietarul stațiunii de altă dată.

Ștrand de mii de euro – închis

În luna noiembrie s-au terminat la Baraolt lucrările la ștrandul orășenesc, construit de către Consiliul Județean Covasna prin programul „Drumul Apelor Minerale”. Construcția a fost sursa mai multor scandaluri între primarul orașului, Nagy István, și reprezentanții Consiliului Județean. Deocamdată ștrandul este terminat, dar închis, așadar locuitorii din Baraolt nu se pot bucura de investiția făcută. Ușa este încuiată, iar pe construcție este amplasat un banner pe care scrie: „am construit ștrandul în ciuda opoziției lui Nagy István”. În zona Baraolt există un ștrand la Ozunca Băi, proprietate privată a unor cetățeni olandezi. Aceasta este singura oportunitate de „bălăceală” a celor din zonă, iar acesta va fi deschis atunci când vremea o va permite.

Planuri la Covasna

Deși are mare nevoie de un ștrand, orașul Covasna nu beneficiază deocamdată de o astfel de locație. Planuri însă sunt. Primarul Lőrincz Zsigmond spune că orașul Covasna are nevoie de un ștrand pentru că miile de turiști care vizitează orașul au nevoie de un loc unde se pot relaxa și distra. În acest sens Primăria Covasna a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării și Turismului anul trecut. Proiectul în valoare de un milion de euro prevedea construirea unui centru wellness pe o suprafață de mai multe hectare. Contactat telefonic, primarul Lőrincz Zsigmond ne-a declarat că proiectul bate pasul pe loc din lipsa banilor. „Deși a fost declarat eligibil, proiectul nu va fi realizat în viitorul apropiat pentru că nu sunt bani. Chiar zilele acestea am primit o scrisoare de la Ministerul Dezvoltării și Turismului în care ni se aduce la cunoștință faptul că deocamdată acest proiect nu poate fi finanțat” – spune primarul Lőrincz Zsigmond. La Covasna sunt câteva bazine, dar acestea aparțin de centrele de tratament din localitate.

Trecând în revistă toate aceste „oferte”, se pare că iubitorii de ștrand au de fapt o singură opțiune, și anume aceea de a veni la Sfântu Gheorghe, evident, după deschiderea ştrandului reabilitat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.