ACTUALITATE 4 iunie 2014

Un disconfort necesar

de Székely Emőke | 267 vizualizări

Lucrările de modernizare și extindere a sistemului de apă și canalizare vor fi finalizate anul acesta

Probabil că nu există cetățean în Sfântu Gheorghe care să nu fi fost deranjat măcar o dată de lucrările din oraș. Ei bine, este un disconfort necesar, spun reprezentanții autorităților, iar cei de la Gospodărie Comunală afirmă că proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Covasna” va fi terminat în primăvara anului viitor.

Lucrari canalizare GospCom Sfantu Gheorghe iunie 2014 - 6

Lucrări în 60 de străzi

La Sfântu Gheorghe se lucrează pe 60 de străzi. În unele lucrările sunt doar de modernizare, în altele de extindere a rețelelor de apă și canalizare. Directorul adjunct al GospCom, Kozsokár Attila, admite că populația se confruntă cu disconfort, însă aceste lucrări trebuiau făcute. „Scopul nostru este acela ca întreg orașul Sfântu Gheorghe să fie racordat la rețeaua de apă și canalizare. Înainte de începerea acestui proiect în municipiul reședință de județ rețeaua de apă era de 88,8%, iar cea de canalizare de 79,8%. Asta înseamnă că prin extinderea și modernizarea sistemelor ne-am propus să îmbunătățim calitatea serviciilor prestate, dar și calitatea vieții locuitorilor din oraș” – a declarat Kozsokár Attila. Acesta a mai spus că prin acest proiect vor extinde rețeaua de apă din oraș cu 5,6 km, iar cea de canalizare cu 10,5 km. De fapt GospCom montează conductele principale, din care fiecare utilizator casnic trebuie să suporte lucrările de racordare prin forțe proprii sau printr-o firmă specializată.

Străzile vor fi reparate

Una dintre cele mai des întâlnite nemulțumiri este noroiul și disconfortul creat de săpături. Kozsokár Attila a dat asigurări că toate străzile sparte vor fi readuse la stadiul inițial, adică vor fi acoperite cu macadam, piatră cubică sau asfalt, după caz, pentru că o lucrare poate fi recepționată doar după ce strada este refăcută total. Asfaltarea însă nu se poate face după cap, ci respectând atât programul constructorului, cât și condițiile date de starea vremii. „Proiectul va fi finalizat în luna decembrie a acestui an, asta înseamnă că atunci vor fi terminate săpăturile și așezarea conductelor. Dat fiind faptul că va fi iarnă, asfaltarea străzilor se va face cel mai probabil în primăvara anului viitor, dar cu siguranță se va face” – spune directorul adjunct.

Lucrari canalizare GospCom Sfantu Gheorghe iunie 2014 - 4

Când asfaltarea întârzie

La conferința de presă de ieri, oficialii GospCom au explicat și situațiile în care în diferite părți ale orașului apare câte o groapă care stă acolo câteva săptămâni. „Este vorba de cămine. Acestea câteodată se construiesc din elemente prefabricate, alteori sunt turnate din beton pe loc. Iar betonul trebuie să se întărească câteva săptămâni. De asemenea de multe ori trebuie să ne adaptăm realității găsite sub pământ. Legea spune că nu ne putem apropia la mai puțin de 50 de cm de conductele de gaz, și astfel ne-am întâlnit cu situații în care conductele nu erau la locul indicat în hârtii, și a trebuit să ne adaptăm, să chemăm echipa de ingineri și să regândim proiectarea” – explică directorul adjunct.

Stație de epurare nouă

Nu doar țevile vechi vor fi schimbate la Sfântu Gheorghe, ci orașul va avea în primăvara anului viitor și o stație de epurare nouă. Inginerul Radu Raul Mihai ne-a spus că lucrările trebuie făcute în așa fel încât populația să nu fie afectată, motiv pentru care sunt nevoiți să efectueze și lucrări conexe. „Consumul momentan al populației este de 240.000 de mc pe lună, și 85% din acest consum este canalizată de această stație de epurare. Vechea stație de epurare a fost construită în 3 etape, lucrările au început în 1970, iar ultima modernizare a fost făcută în 1998, de atunci nu s-a mai făcut nicio investiție majoră la această stație, de aceea a fost nevoie de acest program de retehnologizare. Progresul fizic momentan este de 30%, dar având în vedere că lucrarea trebuie terminată până în primăvara anului viitor, va fi un ritm mai accelerat. Suntem oarecum constrânși de autorități de a menține stația în funcțiune și pe durata lucrărilor, și atunci nu am putut lucra în ritmul în care s-a dorit. Sunt multe lucrări suplimentare care trebuie făcute pentru a merge în paralel cu două linii” – spune Radu Raul Mihai.

Lucrari canalizare GospCom Sfantu Gheorghe iunie 2014 - 3

Urmează satele

Kozsokár Attila spune că în POS Mediu 1 au putut fi incluse doar localitățile care au o populație de peste 10.000 de locuitori. În noul ciclu de finanțare europeană se pare că vor fi oportunități și pentru localitățile mai mici. „Avem deja semnale de la primarii unor localități din județ care ar dori un asemenea proiect, este și scopul nostru, așadar sperăm că în noul ciclu de finanțare european să desfășurăm un proiect similar ca cel de acum, dar cu localități mai mici” – a declarat directorul adjunct al GospCom.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.