Ultimii din ţară la examenul auto
În prima jumătate a anului promovabilitatea la examenul auto a fost de doar 30% în judeţul Covasna
Examenul auto pare a fi din ce în ce mai greu, dovadă fiind cifrele furnizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturii Covasna. Șeful instituției, Eugen Deaconu, spune că anul acesta numărul celor înscrişi pentru examenul auto a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de la 4.480, la 4.538. Procentul de promovabilitate este însă scăzut, puțin peste 30%.
Se pică și la teorie și la practică
Eugen Deaconu spune că în județul Covasna candidații pică în special la teorie, unde promovabilitatea este în jur de 50%, în timp ce la practică sunt declarat admiși în jur de 60% din candidați. Procentele nu sunt însă foarte relevante pentru că promovabilitatea este de 31,8%, și asta pentru că sunt candidați care dau examenul de mai multe ori, sau iau teoria și pică la practică. „În primele 7 luni ale anului în județul Covasna au susținut proba teoretică 4.578 de persoane, cu două mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Din ei au fost admiși 2.318 candidați, față de 2.222 anul trecut. La practică s-au înscris 2.259 de persoane, din care au luat examenul 1.416. Anul trecut în primele 7 luni la practică s-au înscris 2.135, din care 1.340 au fost admiși” – ne-a declarat Eugen Deaconu.
Limba maghiară, complicată chiar pentru maghiari
În ceea ce privește limba în care candidații susțin examenul teoretic, în județul Covasna maghiara este el mai des folosită. „Cetățenii au posibilitatea de a opta pentru limba maghiară, sau dacă vorbim de cetățeni străini, engleză, germană sau alte limbi pentru a susține proba teoretică. În județul Covasna limba maghiară este des aleasă de viitorii șoferi” – spune Eugen Deaconu. Acest lucru însă nu înseamnă că examenul devine mai ușor. Un exemplu în acest sens ne-a dat András, un tânăr maghiar din Covasna, care ne-a spus că și-a propus să susțină examenul în limba maternă, dar și-a dat seama că nu înțelege limbajul specific. „Aici în secuime folosim cele două limbi amestecate. Am citit chestionare în limba maghiară gândindu-mă că le voi înțelege mai bine, și le voi rezolva mai corect și mai repede, dar nu a fost așa. Mi-am dat seama că sunt o mulțime de termeni pe care nu îi înțeleg, și asta pentru că deși vorbim limba maghiară, când vine vorba de legislație, tot în românește e mai bine” – ne-a spus el.
Unii nu se dau bătuți...
Când elevii de liceu împlinesc 18 ani, deja le stă gândul la obținerea permisului auto. Mulți învață mai mult pentru acest examen decât pentru Bacalaureat, iar dacă nu reușesc, nu se dau bătuți, încearcă până le iese socoteala și au permisul în mână. A încerca de mai multe ori este însă o chestiune întâlnită la toate categoriile de vârstă. Eugen Deaconu spune că sunt candidați care încearcă și de 8-10-12 ori până reușesc să treacă cele două probe. „Teoretic, în decurs de un an, cât e valabilă școala de șoferi, candidatul poate susține examenul de 20 de ori. Legea spune că între două examene trebuie să treacă 15 zile, așadar în a 16-a zi deja se poate prezenta din nou să fie examinat. Și lucruri de acest fel se întâmplă, sunt candidați care susțin examenul și de 8 ori, sau chiar de mai multe ori până reușesc” – explică Deaconu.
Alții renunță
După câteva încercări eșuate, Andreea ne-a spus că și-a dat seama că șofatul nu este pentru ea, motiv pentru care a renunțat să mai meargă la examen. „Am dat examenul de 4 sau 5 ori și nu am trecut. Am picat de fiecare dată la practică, ceea ce pentru mine a fost un semnal de alarmă. Degeaba am învățat toate chestionarele și regulile de circulație, se pare că nu am îndemânare să le și pun în practică. Când mergeam pe traseu mereu făceam greșeli, iar polițistul nu m-a iertat. Așa că voi lăsa mașina să fie condusă mai departe de soțul meu, iar eu mă mulțumesc cu postul de copilot. Desigur, îmi pare rău pentru banii și timpul irosit, dar asta e, omul încearcă, și dacă nu îi iese, se retrage” – ne-a declarat femeia.
Motocicliștii nu se înghesuie
Viitorii motocicliști se descurcă mai bine decât șoferii, deși aceștia nu se înghesuie la examen. În prima jumătate a anului trecut 83 de covăsneni au susținut examenul teoretic, din care au fost admişi 36, iar în aceeași perioadă a acestui an 60 de viitori motocicliști s-au înscris la examen, din care aproape 40 au reușit la teorie. La practică lucrurile stau și mai bine, aproape toți cei care au ajuns pe traseu au luat examenul. Unul dintre candidaţi ne-a spus că nu a avut dificultăți mari la acest examen și se va reprofila pe motocicletă pentru că mașina este prea scumpă de întreținut. „Am multe drumuri de făcut prin oraș în fiecare zi. Până acum am circulat aproape exclusiv cu mașina, dar costurile sunt mari, așa că m-am gândit să iau o motocicletă. Iarna nu o pot folosi, dar vara am calculat că voi face economii. Examenul nu a fost greu, am mai avut scooter, așadar mi-a fost destul de ușor” – ne-a spus tânărul.
Fie că vorbim de permisul auto sau cel de motociclist, cei care sunt deja șoferi spun că pentru a avea permis ai nevoie de cunoștințe teoretice și un dram de noroc. Cei care șofează de mulți ani sunt de părere că un șofer bun se formează în timp, școala este doar un început care, dacă nu este continuată și pusă în practică, nu are rost.