Toaletele publice din Sfântu Gheorghe, o adevărată aventură
Pentru un leu, ai cheie la toaleta gării, minus hârtie și săpun; toaleta publică din parc e în renovare şi ar trebui să fie gata luna viitoare
După ce o cititoare ne-a indicat probleme privind accesul la toaleta din Gara Sfântu Gheorghe, ne-am deplasat să vedem situația cu ochii noștri. La fața locului ne-au întâmpinat indicații sumare, condiții igienice care lasă de dorit și o ușă încuiată pentru persoanele cu handicap.
Fie că mergi să iei trenul sau doar să verifici o informație la Gara municipiului, natura nu alege momentul în care își cere drepturile. Toaleta gării, spre care te îndrumă indicatoare în română și maghiară, are însă ușa încuiată. „Cheia la wc-ul public se găsește la biroul de mișcare”, scrie pe ușă, iar dacă ai ochi buni și știi să citești invers, vezi și hârtia de jos, care te anunță că taxa e un leu.
Întrebăm o angajată CFR, aflată în toiul unei conversații cu un călător, unde este biroul de mișcare. „Afară, vedeți unde”, vine răspunsul, fără alte detalii. Din fericire, casiera de la ghișeul Multi-Trans e mai puțin zgârcită cu informațiile, spunându-ne că trebuie să mergem afară, lângă tunel.
La biroul de mișcare, pe ușă, ești anunțat că intrarea e interzisă. Noroc cu angajata care ne vede și iese din birou. După ce ne dă cheia, cere un leu pentru toaletă, fără a ne elibera vreun bon sau vreo chitanță. Odată ce intrăm la toaletă, care are un aspect general îngrijit, observăm că hârtia lipsește din fiecare cabină, iar pe dozatorul de săpun lichid apeși degeaba, pentru că e gol. Curățenia variază în funcție de cabină, de ziua în care vii și de cei șapte ani de-acasă ai călătorilor, în schimb există însă un mic boiler pentru apă caldă și uscător de mâini, cel de la bărbați fiind și pus în priză.
Găsim și un alt motiv de bucurie – că ne putem deplasa pe două picioare. Pentru că ușa de la wc-ul pentru persoanele cu handicap este încuiată.
„Asta nu am luat-o eu”, spune angajata de la biroul de mișcare despre hârtia igienică, adăugând că, probabil, a fost furată de cineva care a intrat înainte, tot cu cheia. „Niciodată nu e hârtie igienică, nici săpun. Odată când am fost, în august, era o femeie în scaun cu rotile. A vrut să intre la WC, nu i-au dat cheia bună. Noroc că avea și o cârjă și a putut intra la toaletă”, ne povestește cititoarea care a semnalat problema.
Tot ea povestește că a trebuit să o ajute pe doamna în scaun cu rotile cu limba română, pentru că aceasta nu se descurca nici la acest nivel și nu înțelegea inscripția. „Dar faptul că ușa e închisă și e o inscripție pe ea poate fi o problemă și pentru copiii preșcolari, și pentru analfabeți, și pentru cei care și-au uitat acasă ochelarii. Sigur, hai să fim europeni, se poate pune inscripție și în franceză, engleză sau germană, în toate limbile, oricum nu intră nimeni acolo!”, adaugă, zâmbind ironic, cititoarea.
Șeful de Gară se plânge de furturi și vandalizări
„Acum pe mănunchiul de chei nu este cheia de la toaleta pentru persoanele cu handicap, o să o adaug, e o problemă mult mai ușor de rezolvat”, ne declară șeful de stație la Gara Sfântu Gheorghe, Vasile Mesaroș.
„Știți de ce închid? Pentru că îmi fură inventarul. Îmi fură tot de acolo. Oare cum e mai bine? Să fie un wc curat și cu aproape tot ce trebuie în el, dar închis cu cheia, sau să fie deschis și, peste o lună, devastat?”, rezumă situația Mesaroș. „Cu ușa închisă, cu cheia la noi, mi-au furat priza de la boilerul pentru apă caldă și capacele de la întrerupătoare de la bărbați și de la femei și de pe hol. O femeie ni s-a plâns că ușa e închisă și că era să se curenteze”, mai povestește Mesaroș.
El spune că nu a avut probleme cu ușa închisă la controlul din august al Protecţiei Consumatorilor, întrucât le-a explicat situația. Nu doar călătorii, ci și mulți comercianți din zonă utilizează toaleta gării, mai spune Vasile Mesaroș. „Dar dacă mă duc la WC-ul comercianților, oare mă lasă? Oare nu-mi cer un leu?”, punctează șeful de stație.
„Trebuie să ne căciulim la femeile de serviciu”
„Problema e nasoală. S-ar putea face contract de întreținere cu o firmă, dar nu vine nimeni, Căile Ferate percep taxe de chirie, plus curentul și apa, toate se adună”, ne declară sub protecția anonimatului un angajat CFR. „Normal ar trebui să eliberăm bon, dar curățarea toaletelor nu e inclusă în contractul de curățenie, trebuie să ne căciulim la ele. Așa că banii care se adună la noi îi dăm la femeile de serviciu, care sunt și ele vai de capul lor cu salariile”, adaugă angajatul.
Cât despre lipsa limbii maghiare din inscripția despre cheie, acesta spune că înainte să se repare gara, nu existau decât câteva inscripții în română, dar toți se descurcau. „Acum, de când suntem în democrație, toată lumea ne tot cere, mâine-poimâine vor vrea ca ceferiștii să-i poarte pe brațe, în condițiile în care, nouă, Căile Ferate ne-au dat șase lei mărire de salariu”, mai spune angajatul CFR.
Alte toalete din oraș
La autogară, intrăm fără a găsi pe nimeni care să ne încaseze banii. Este săpun la chiuveta comună pentru bărbați și femei, iar la bărbați găsim și hârtie într-o cabină. Aspectul general al toaletei ar necesita o renovare. La piața de vizavi de autogară, administrată de Tega SA, când întrebăm de WC ni se răspunde că numai la gară găsim unul. Primim însă o cheie și mergem în afara pieței, la o toaletă pentru vânzători, curată, cu hârtie igienică și săpun.
La piața centrală a orașului, administrată tot de Tega SA, dăm 2 lei și ni se eliberează un bon. Toaleta arată mai veche, curățenia în cabine variază, dar pe hol există hârtie igienică, iar la chiuvetă, săpun. La întoarcere ne împiedicăm de angajatul de la intrare, care șterge pe jos.
Petrás Jolan, reprezentant Tega SA, ne spune că doar în piața centrală este toaletă publică, iar comercianții din piață plătesc doar 50 de bani. „Trebuie să ne întreținem, nu putem oferi un serviciu gratuit, nici măcar într-un an nu ieşim pe zero”, ne spune Petrás.
În Parcul Central, vechea toaletă publică se află în renovare încă din vară și ar trebui să fie gata, conform contractului, pe 15 noiembrie, după cum ne declară Czimbalmos-Kozma Csaba, managerul municipiului Sfântu Gheorghe. Până vor putea vedea cu ochii lor noul aspect al toaletei publice, adulții și copiii din parc trebuie să folosească patru toalete ecologice, puse la dispoziție de Tega SA. Mai exact, doar trei, câtă vreme a patra, pe care cineva a scris de mână „Defect”, are ușa încuiată.