Tega pune lacăt pe gunoaie
Directorul societăţii de salubrizare Tega, Tóth-Birtan Csaba, dă asigurări că în următoarea perioadă nu va crește factura la serviciul de salubrizare, deși de la începutul anului viitor pentru fiecare tonă de gunoi nereciclabil se va percepe o taxă de 50 de lei, bani ce vor intra în fondul de mediu al statului.
Accent pe reciclare
Directorul Tega a declarat că în primele 7 luni ale anului, de când deșeurile colectate selectiv se pot preda la centrul de colectare, iar contravaloarea lor se scade din factura pe luna următoare, au înregistrat o creștere de 10% a deșeurilor aduse la centru și o scădere de 8% la cele colectate în pubelele speciale. „Nu sunt mulțumit cu această cifră, mi-aș fi dorit să fie mult mai bine, dar cred că trebuie să continuăm această tendință. Uniunea Europeană a impus României termene în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, iar populația trebuie să contribuie la acest lucru. Din ianuarie 2014 în fondul de mediu vor intra 50 de lei după fiecare tonă de deșeu depozitat la groapa de gunoi, din 2015 această cifră va urca la 80 de lei, apoi la 120. Așadar scopul nostru este acela de a scădea volumul deșeurilor ce ajung la groapa de gunoi și a crește colectarea selectivă, deșeurile care se pot recicla. Nu dorim însă să scumpim taxa de salubrizare, așadar facturile vor rămâne la nivelul de acum” – a declarat Tóth-Birtan Csaba. Acesta a precizat că la Sfântu Gheorghe anual se adună 18.000 de tone de gunoi nereciclabil.
Exemplu de la basci
Directorul Tega spune că pentru a crește volumul deșeurilor colectate selectiv s-a gândit să implementeze un model întâlnit în orașul Hernani din Țara Bascilor. Aici, spune el, persoanele care nu colectează selectiv sunt suprataxate, iar cei care respectă regulile colectării selective plătesc mai puțin. „Este vorba de un proiect prin care în fiecare zi se colectează un anumit fel de deșeu, de exemplu luni hârtie, marți plastic ș.a.m.d. Dacă am introduce și noi acest sistem, ar însemna montarea unor cuiere la scările de bloc, unde oamenii ar pune deșeurile, iar noi le-am aduna. Vom purta discuții cu Primăria Sfântu Gheorghe pentru a vedea exact cum am putea implementa acest model” – afirmă șeful Tega.
O nouă metodă împotriva „gunoierilor”
Managerul orașului, Czimbalmos Kozma Csaba, spune că Sfântu Gheorghe este un oraș curat, ceea ce este meritul tuturor, de la Tega la oamenii de rând care au înțeles importanța colectării selective. El a subliniat și rolul școlilor şi al cadrelor didactice care îi educă pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător. Acest lucru nu înseamnă însă că aici nu sunt probleme legate de gunoiul împrăștiat. E drept, Tega a încercat mai multe metode menite să stopeze „gunoierii”, dar aceștia s-au dovedit a fi foarte inventivi și au reușit să cotrobăie prin gunoi indiferent că vorbim de containere de suprafață sau cele semiîngropate. „Încercăm o altă metodă de a stopa gunoierii, vom monta buticuri în jurul blocurilor, iar aici vor putea intra doar cei care au cheie. Momentan avem un singur butic montat, se află pe strada Lalelelor, iar dacă vedem că funcționează, vom extinde acest proiect” – spune Tóth-Birtan.
Comunele sunt încurajate să plătească după cantitatea de gunoi strâns
Anul acesta localitățile care aparțin de Tega în ceea ce privește serviciile de salubrizare au avut de ales între două feluri de facturare: pe cap de locuitor sau pe cantitatea de deșeuri colectate. Doar trei localități – Ghidfalău, Valea Crișului și Valea Mare – au ales această metodă de facturare, însă directorul Tega spune că încurajează și alte comune să adopte această metodă pentru că poate fi mai rentabilă. „Omul poate alege cât gunoi să plătească. De exemplu, la o familie care nu e prea înstărită și nu are mult gunoi, e mai rentabil să plătească pe cantitate și nu pe numărul membrilor de familie, mai ales dacă familia are mai mulți copii” – explică Tóth-Birtan. La acest fel de facturare se poate trece începând cu 1 ianuarie 2014.