ACTUALITATE 15 mai 2012

Taximetriștii – spaima traficului covăsnean!?

de Székely Emőke | 358 vizualizări
Urmare a unei reclamaţii sosite la redacţie, am încercat să aflăm cât din acuzaţiile îndreptate nu de puţine ori împotriva taximetriştilor sunt adevărate Întemeiate sau nu, legendele și bârfele nu tocmai plăcute despre taximetriști sunt cunoscute de toți.

Urmare a unei reclamaţii sosite la redacţie, am încercat să aflăm cât din acuzaţiile îndreptate nu de puţine ori împotriva taximetriştilor sunt adevărate

Întemeiate sau nu, legendele și bârfele nu tocmai plăcute despre taximetriști sunt cunoscute de toți. Unii spun că taximetriştii își fac de cap, alții că circulă după alte reguli decât ceilalți participanți la trafic. Ce este adevărat și ce este doar mit? Am încercat să aflăm răspunsuri întrebându-i pe ei, dar și pe ceilalți participanți la trafic.

Taximetriștii își fac de cap

Un cititor ne-a reclamat faptul că taximetriștii din Sfântu Gheorghe nu țin cont de ceilalți participanți în trafic, fie că este vorba de conducători auto, bicicliști sau pietoni. „Săptămâna trecută mi s-a întâmplat să fiu “împins” de pe șosea de un taximetrist, pe când eu circulam regulamentar cu bicicleta. Este inadmisibil ceea ce își permit ei. Din fericire nu am pățit nimic, dar putea fi mult mai rău. Am observat că acești șoferi nu respectă pe nimeni, merg pe unde vor ei, neținând cont de ceilalți. Parchează neregulamentar, opresc oriunde, circulă cu viteză, intră în depășiri neregulamentare. Dacă îndrăznești să le spui ceva, tot ei sunt cei care urlă, folosind deseori un limbaj obscen” – ne spune reclamantul.

Taximetriștii spun că se exagerează

Lumea taximetriștilor este una aparte, în care intri greu, și ieși la fel de greu. Solidaritatea între colegi este una dezvoltată și strânsă, ei se știu între ei, dar nu vor ca și noi, pasagerii ocazionali, să le cunoaștem identitatea. Și mai ales, nu vor ca numele lor să apară în presă, așa că dacă avem noroc și smulgem o declarație de la ei, aceasta este dată sub nume ciudate, porecle ale șoferilor. Astfel am stat de vorbă cu Racheta. El ne-a spus că toate acuzațiile care li se aduc sunt de fapt exagerate. „Nu parcăm în locuri unde nu avem voie pentru că acest lucru este interzis prin lege, iar legea este pentru toată lumea, inclusiv pentru taximetriști” – afirmă Racheta. Acesta a recunoscut însă că uneori conduc mai repede, dar spune că motivul este acela că se grăbește clientul.

„Noi vedem cel mai bine cine încalcă legea”

Un alt angajat al unei firme de taximetrie din Sfântu Gheorghe spune că de fapt ei sunt cei care văd cel mai bine cum șoferii sau pietonii încalcă legea. „Stăm în stațiile de taxi, unde așteptăm musafirii. În timp ce stăm acolo, noi vedem foarte bine cine ce face în trafic, și cum conduce. Nu cred că cea mai mare problemă a traficului și a circulației din Sfântu Gheorghe suntem noi. Sunt puști abia trecuți de 18 ani cu mașini scumpe, care nu numai că merg cu viteză foarte mare, dar nici nu acordă prioritate pietonilor și parchează pe locurile rezervate celor cu dizabilități locomotorii” – afirmă el.

Nu e tocmai o slujbă ușoară

Taximetriștii spun că nu au cea mai ușoară slujbă din lume, și nici una lipsită de risc. Stația radio este aliatul perfect în această slujbă, pentru că astfel, în caz de pericol, se pot anunța colegii. „Nu știi niciodată cine este clientul pe care îl servești. Vedem de toate la televizor, și deseori pornim în curse având semne de întrebare. Dar asta ne este meseria, trebuie să ne întreținem familiile. Pe de altă parte, cred că suntem prea mulți pentru un oraș atât de mic. Dacă acum 10 ani se câștiga bine din taximetrie, acum ne bucurăm dacă ne iese un salariu de 1.000 de lei” – ne-a declarat un taximetrist, care nu a dorit să își dezvăluie identitatea.

Oficial nimeni nu a reclamat taximetriștii

La Inspectoratul Județean Covasna nu a fost depusă nicio sesizare sau plângere în care cetățenii să fi reclamat comportamentul neadecvat al taximetriștilor sau eventuale încălcări de lege. Cu toate acestea, Poliția organizează acțiuni de control care îi vizează în special pe taximetriști. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Buzsi Andrea, spune că în aceste cazuri oamenii legii controlează dacă taximetriștii au toate actele în regulă, dacă șoferii respectă prevederile legii cu privire la transportul de persoane, dar și starea technică a mașinilor. „În ultima lună 11 taximetriști au fost amendați pentru nerespectarea regulilor de circulație. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 2.000 de lei. În total au fost controlați 64 de taximetriști, iar scopul acțiunii a fost acela de prevenție a eventualelor accidente. Polițiștii rutieri sunt în fiecare zi pe teren, controlează traficul și dacă se constată nereguli, sunt aplicate amenzi” – spune Buzsi Andrea. Ea a mai declarat că în ultima perioadă nu au fost nereguli majore legate de această categorie de conducători auto.

„Suntem boieri față de alte orașe”

Kovács Ildikó este o tânără pe care am întrebat-o ce părere are despre taximetriștii din Sfântu Gheorghe, când aceasta tocmai se urca într-un taxi. Ea ne-a spus că nu are nimic de reproșat, nu s-a întâlnit cu șoferi nepoliticoși sau cu unii care ar fi vrut să o păcălească. „Circul destul de mult cu taxiul, dar până acum nu am întâmpinat nicio problemă. Șoferii sunt amabili, iar față de nebunia cu care merg taximetriștii din alte orașe, aici este liniște și pace. Suntem boieri față de ceea ce întâlnești la București, de exemplu” – spune tânăra.

La Sfântu Gheorghe lucrează 200 de taximetriști, iar prețul transportului este între 1,90 și 2,10 lei pe kilometru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.