ACTUALITATE 6 octombrie 2011

Szonda Szabolcs – vechiul şi noul director al bibliotecii [VIDEO]

de Székely Emőke | 932 vizualizări

Noul director al Bibliotecii Judeţene Bod Peter este... vechiul şef al instituţiei, Szonda Szabolcs. El urmează să fie investit în funcţie după şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) din data de 27 octombrie. Preşedintele CJ, Tamás Sándor, a declarat că Szonda Szabolcs a fost singurul candidat la funcţia de director al Bibliotecii Judeţene. „În urma concursului de ocupare a postului, acesta a obţinut nota 9,96 în urma verificării proiectului de management depus, iar la proba orală, care a constat în prezentarea acestui proiect, a fost notat cu 10. Printre cerinţele acestei funcţii s-a numărat şi cunoaşterea a două limbi străine, folosite în Uniunea Europeană, iar Szonda Szabolcs a prezentat diploma de absolvire a facultăţii, secţia Maghiară-Română şi un certificat de competenţe lingvistice, pentru limba engleză”, a declarat Tamás Sándor.

De asemenea, preşedintele CJ a spus că i se pare absolut normal ca şeful Bibliotecii să cunoască bine limba şi cultura maghiară atâta timp cât instituţia se află într-un judeţ majoritar maghiar, iar mare parte din volumele bibliotecii sunt în limba maghiară, ca şi vizitatorii bibliotecii, de altfel.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus că „înlăturarea lui Szonda Szabolcs din funcţia de director a fost de fapt o acţiune de provocare la adresa maghiarilor. Prin aceste acţiuni reclamanţii atrag atenţia asupra faptului că România nu este nici acum un stat democratic, unde în cazul în care justiţia dă câştig de cauză unor astfel de acţiuni, se vede că sunt nereguli majore.”

Plan de management pe 5 ani

Szonda Szabolcs a spus că este bucuros de faptul că îşi poate continua activitatea începută acum trei ani de zile, şi o poate face alături de vechii colegi. „Planul de management este întocmit pe o perioadă de cinci ani – spune el , timp în care sper să rămân în funcţie. Trebuie punctat însă faptul că vorbim despre o bibliotecă, a cărei menire este aceea de a exista pentru comunitate. Cei care au vrut ca eu să nu mai fiu directorul acestei instituţii nu au avut nimic de reproşat cu privire la activitatea desfăşurată, singura lor problemă era că nu sunt român. Biblioteca este o valoare a comunităţii şi va trebui privită şi tratată ca atare. Noi ne vom continua munca şi vom duce la bun sfârşit programele aflate în derulare”.

Printre aceste programe se numără „La drum cu lectură”, desfăşurat de bibliotecă în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe, care se adresează bebeluşilor şi părinţilor lor, care primesc un cadou constând dintr-un mic pachet de cărţi specifice vârstei de până la trei ani. Lansat în 2010, proiectul a atras până în prezent 170 de familii. În acest an, ca o extensie a programului, mai mult de 500 de elevi care au terminat clasa a IV-a au primit câte o carte cadou, acest lucru fiind planificat să se întâmple şi în cazul elevilor de clasa a VIII-a.

Sediul central al bibliotecii este parte din 2010 a programului de reabilitare a monumentelor arhitecturale istorice, desfăşurat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, acest proces etapizat având ca scop reabilitarea şi refuncţionalizarea interioară a clădirii, concomitent cu raţionalizarea legăturii dintre spaţii, pentru a se crea o bibliotecă modernă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vasi, 6 octombrie 2011
Ce surpriza,nu pot sa cred.Iar notele.....incredibile.Cine i le-a dat.....primarul si Tamas?Se pare ca nu se mai respecta nici o lege aici la noi.Nenea Tamas trebuia sa faca puscarie pentru abuzul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.