ACTUALITATE 26 iunie 2016

Sute de localnici și turiști au sărbătorit la Covasna Ziua Internațională a Iei

de Sever Ioan Miu | 1198 vizualizări

Ziua Internațională a Iei a fost sărbătorită în stațiunea Covasna, printr-un eveniment care a celebrat tradițiile folclorice și patriotismul, organizat de SC Turism Covasna SA și Asociația Grit.

Evenimentul a fost găzduit de terasa unui camping din Valea Zânelor. Peste 300 de localnici și turiști au fost prezenți la eveniment, potrivit reprezentanților campingului. Cum Ziua Internațională a Iei e organizată de Sânziene, momentul artistic a pornit cum nu se poate mai potrivit, cu Sânzienele din Voineşti, un grup folcloric de eleve, coordonate de Mirela Poteică. Alt grup care a înviorat atmosfera cu dansuri populare a fost Ansamblul Junii Covăsneni, grupa mijlocie. Copiii au fost coordonați de Oana Maria Şulea și coregraful Gică Popa. Au cântat solistele Ana Maria Sandulea (voce și vioară) și Alexandra Bîrlă (voce), aceasta din urmă unindu-și vocea în ultimul său cântec cu corul Voievozii Munților din Vâlcele.

În pauzele dintre cântecele patriotice ale acestui cor, conducătorul ansamblului, părintele Vasile Tămaș Delavâlcele, a oferit atât reflecții despre starea națiunii, cât și versuri proprii: „Acolo unde timpul plânge de dorul celor ce nu sunt/ Acolo unde vinu-n sânge se schimbă numai prin Cuvânt/ Acolo unde boala toată se teme de Vindecător/Acolo unde nesimțirea e-n patimă și nu-n popor/ Acolo e Ardealul (...)”. Părintele a arătat că știe și de glumă, spunând că cel mai mare român la Euro 2016 a fost Ciprian Porumbescu, „că a scris un imn pe care l-au cântat 30.000 de  albanezi și ne-au bătut“.

Pe lângă spectacol, organizatorii au amenajat și un mic târg, cu trei standuri cu obiecte și produse tradiționale. Astfel la standul pictorilor Kornelia și Matei Schinteie se puteau cumpăra icoane, printre care câteva făcute special pentru eveniment. Acestea , îi înfățișau, pe marmură de Ruşchița, pe Fecioara Maria cu Pruncul și îngerii păzitori. Atât Pruncul cât și îngerii erau pictați purtând cămăși tradiţionale româneşti, în ambele icoane regăsindu-se, discret, tricolorul. „Tricolorul românesc conține cele trei culori de bază în pictură și sunt culorile de bază și ale curcubeului”, mi-a spus Matei Schinteie.

La  standul vecin, Nicu Manea - supranumit „dacul din Vâlcele“ pentru portul său dacic și pasiunea pentru strămoși - și soția sa, Monica, vindeau  cașcaval și păpuși din brânză, iar la al treilea stand puteai cumpără ii, fie din cele cusute manual de Luminița Bunghez, fie dintre cele ornate cu mașina de cusut, aduse de un magazin din Covasna.

„Ne bucurăm că există Ziua Internațională a Iei. Ea există din 2013 (...) și în momentul în care am văzut pe facebook, mi-am zis că nu se poate Covasna să lipsească. Și iată, la Covasna e al patrulea an consecutiv când sărbătorim Ziua Iei. E o idee extraordinară!” a declarat reprezentanta Asociației Grit, Florentina Teacă.  „Ziua internațională a iei e o sărbătoare binevenită și dorită de cetățeni și poate fi sărbătorită de cetățenii de toate naționalitățile, pentru că ia, încet-încet, devine un port mondial”, ne-a declarat și pictorul Matei Schinteie. „Mă simț excepțional, într-un mediu atât de colorat, de patriotic, cu iile astea superbe, nu poți să te simți decât minunat și ne bucurăm să fim în sfântă zi de astăzi”, ne-a spus scriitorul Ion Ciurea-Weidner, revenit in vacanță pe meleagurile natale covăsnene din țara de reședință, Germania.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.