ACTUALITATE 24 ianuarie 2016

Sute de covăsneni au sărbătorit Unirea Principatelor la Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 1034 vizualizări

Aproape 500 de covăsneni, potrivit participanților, au venit pe 24 ianuarie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la serbarea ocazionată de Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentul a început ulterior slujbei de la Catedrala ortodoxă, după ora 11, când primii participanți au urmat un alai al călăreților din Vâlcele, trecând prin dreptul magazinului Șugaș și până la statuia din Piaţa Mihai Viteazul. Acolo, actrița Camelia Paraschiv de la Teatrului Andrei Mureșanu a înfățișat contextul istoric național și internațional al Micii Uniri, menționând patriotismul înaintașilor, piedicile puse de marile puteri și sprijinul lui Napoleon al III-lea. Tot ea a fost prima voce care l-a elogiat pe Alexandru Ioan Cuza, „un om providențial, care și-a purtat țara cu uriașe eforturi, pentru mulți, având în vedere că trebuiau fondate și, unde era cazul, modernizate instituțiile statului”. Vocea actriței a fost cea care a prezentat diferite momente artistice și care a recitat versuri din lirica românească, printre care „Rugăciune” de Mihai Eminescu.

Corul Pădurenii de la Barcani și Corul Voievozii Munților, condus de părintele Vasile Antonie Tămaș Delavâlcele, au încălzit inimile românilor cu cântece patriotice. După salutul gărzii de onoare și o rugăciune a unui preot militar, a urmat cuvântul prefectului Sebastian Cucu, care, amintind pilda celor care au făurit Unirea din 1859, a îndemnat la unitate și depășirea intereselor personale în folosul interesului național.

Ziua Unirii 24 ianuarie 2016 - 17

Comandantul Centrului Militar Judeţean Covasna, colonelul Gheorghe Lupu, a prezentat detaliat condițiile înfăptuirii Unirii și greutățile depășite de muntenii și moldovenii care l-au ales ca unic domn al celor două principate pe Alexandru Ioan Cuza. A urmat depunerea coroanelor de flori la Statuia lui Mihai Viteazul, de către instituţiile publice şi militare, precum și reprezentanții Colegiului Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe și ai comunei Vâlcele. Celebrarea a continuat cu defilarea Gărzii de Onoare formate din trupele Vânătorilor de Munte, Jandarmeriei și ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență, după care, pe acordurile interpretate de fanfara militară și intonate de corul Voievozii Munților, numeroși participanți, deopotrivă oficiali și oameni de rând, s-au prins în Hora Unirii.

Evenimentul dedicat Unirii Principatelor a luat sfârșit înainte de ora 13, când termometrul arăta -6 grade. „Nu a fost așa de frig, a fost frumos, trebuie să participăm și noi cu ocazia zilei Unirii Moldovei cu Țara Românească, să fim alături de toți românii și să ne unim forțele ca să continuăm ceea ce a făcut Cuza”, ne-a declarat un bărbat cu tâmple cărunte, în timp ce un tânăr a rezumat: „am venit aici pentru că suntem patrioți!”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.