ACTUALITATE 7 noiembrie 2011

Suntem la sfârşitul unui an agricol bun

de Székely Emőke | 167 vizualizări

Producţia de cartofi a fost una foarte bună, însă agricultorii nu reuşesc să-şi vândă marfa.

Producţia de cartofi din acest an a fost de 363.000 tone la nivel de judeţ, care corespunde la o producţie medie de aproximativ 22 tone/hectar, una foarte bună, după cum a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Könczei Csaba. Anul trecut s-a înregistrat o producţie medie de 17 tone/ha, aşadar anul acesta preţul cartofilor nu ar trebui să crească, cel puţin teoretic.

“Anul acesta s-a obţinut o producţie totală de circa 363.000 de tone de cartofi în judeţul Covasna, adică în medie 22.000 de kilograme la hectar. E o producţie foarte bună, dar din păcate mai mult de o jumătate din aceasta e încă pe stoc (...) Preţul de achiziţie e mult mai slab decât anul trecut. Se vând en-gros cu 30-60 de bani/kilogramul cartofii prespălaţi şi ambalaţi, în condiţiile în care preţul de producţie e în jur de 25 de bani”, a declarat şeful Direcţiei Agricole, Könczei Csaba.

Bovine mult mai puţine

Dacă stăm bine la capitolul cartofi, nu se poate spune acelaşi lucru despre zootehnie. Numărul bovinelor a scăzut în judeţ în comparaţie cu anul 1990, numărul acestora fiind la un sfert. Astfel, dacă atunci în judeţ erau 120.000 de capete, acum sunt doar 35.000. Una dintre posibilele cauze ar fi fluctuaţia la preţul laptelui, de aceea Könczei îi sfătuieşte pe crescători să crească bovine de carne, pentru că pentru acest produs este cerere la nivel european.

„Ar contribui la relansarea producţiei agricole revigorarea celor peste 60 de asociaţii de profil, care, practic, nu prea funcţionează. În acest sens colaborăm cu Consiliul Judeţean pentru a pune la punct un sistem de sprijin, unde aceste asociaţii ar putea depune proiecte”, a spus Könczei.

Până în prezent au fost depuse 673 de proiecte, din care sunt în plată 471, în valoare de peste 70 de milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Iulian, 19 noiembrie 2011
LA cat de ieftini sunt...
Baiazid, 8 noiembrie 2011
Acum se vede ce interesat este d-l ministru al agriculturii.Oare nu era una din problemele stringente ale acestuia ? Din ce cauza nu a elaborat un program prin care sa achizitioneze de la cetateni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.