ACTUALITATE 27 ianuarie 2014

Subvenții pentru producătorii de cartofi

de Székely Emőke | 2132 vizualizări

Fermierii din județul Covasna s-au întâlnit duminică la Sita Buzăului, unde, pe lângă problemele legate de zootehnie, s-a adus vorba și de „pâinea” covăsneanului – cartoful. Unul dintre cei mai importanți producători de cartofi din județ, Romulus Oprea, a vorbit despre problema cartofului de sămânță, dar și despre faptul că agricultorii din România nu pot cumpăra teren agricol, și a cerut explicații directorului general din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Neața, prezent și el la întâlnire.

Specie pe cale de dispariție

Președintele Asociației Producătorilor de Cartofi din județul Covasna, Romulus Oprea, a vorbit despre faptul că deși suntem în „țara cartofului”, acesta este pe cale de dispariție pentru că prea puțin se investește în cartoful de sămânță. „În România cartoful de sămânță este cultivat pe o suprafață de 100 de hectare, din care 60 de hectare în județul Covasna. Este ridicol de puțin, și din acest motiv spun că vorbim despre o specie pe cale de dispariție. Ar trebui stimulați agricultorii să producă și cartofi de sămânță, pentru că astfel pe mesele românilor ar ajunge cartofi de producție autohtonă, și nu din Egipt sau Polonia” – a declarat Romulus Oprea.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Neața, a spus că ministerul din care face parte va acorda subvenții atât pentru cartoful de consum, cât și pentru cel de sămânță. „Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de minimis pentru cartofi. Aceasta înseamnă că pentru cartoful de consum se va acorda o subvenție de 500 de euro pe hectar, iar pentru cartoful de sămânță, 1.500 de euro pe hectar. Am promis că vom ajuta fermierii care se ocupă de producția de cartofi, și ne vom ține de cuvânt” – a declarat Gheorghe Neața.

Cine cumpără pământ?

Oprea a vorbit și despre faptul că agricultorii români sunt dezavantajați când vine vorba de cumpărarea de teren agricol, întrucât obținerea unui credit în acest sens este practic imposibilă. „Statul ar trebui să se gândească și la cei care doresc să cumpere teren agricol. La ora actuală este imposibil să iei un credit pentru a-ți cumpăra teren. Statul ar trebui să aibă un acord cu o bancă și să garanteze aceste credite pentru ca pământul românesc să fie lucrat de noi, fermierii români” – a punctat președintele Asociației Producătorilor de Cartofi din Covasna.

În replică, Gheorghe Neața i-a răspuns că va transmite acest lucru ministrului Daniel Constantin, dar că acest aspect ține și de Ministerul Finanțelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.