ACTUALITATE 26 ianuarie 2012

Stroke 69 – un covăsnean în topuri

de Székely Emőke | 87 vizualizări

Interviu cu muzicianul Iles Zsolt despre intrarea în playlist-urile aproape tuturor radiourilor din ţară, dar şi multe din Europa.

„Beautiful smile” este melodia cu care Iles Zsolt a intrat direct în topurile din țară și străinătate. Piesa este difuzată de aproape toate posturile de radio, se aude în cluburile din mai toată țara și se pare că aceasta a fost cheia de intrare a tânărului în show business-ul „mare”.

- Spune-mi te rog de unde vine acest nume, Stroke 69?

- Dacă stăm să analizăm înțelesul cuvântului, vedem că este vorba de atac cerebral. Cifra 69 are și un înțeles obscen, multă lume merge cu gândul la acest lucru. Eu de fapt vreau să fac o muzică aparte, una care să aibă impact imediat, de aceea m-am gândit că acest nume ar fi potrivit.

- Numele de Stroke 69 este asociat chipului tău. Este vorba de fapt de un proiect solo sau de o trupă?

- A face muzica pe care o reprezint eu înseamnă o muncă de echipă. Colaborez cu mai mulți muzicieni, cum ar fi DJ White, el a fost cel care a înregistrat „Beautiful Smile”. Dar la concerte sunt alții în spatele meu, alți doi DJ care mă ajută enorm.  Nu este nevoie să aștept de la public să aflu dacă ceva nu este în regulă, ei sunt cei care îmi spun ce și cum să fac. Din echipă mai fac parte și dansatorii cu care apar pe scenă.

- Când te-ai apucat de muzi că? Care au fost începuturile?

- În anul 1998 am înființat prima trupă cu care interpretam piese în limba maghiară. Apoi am făcut parte din trupa Relax, am cântat piese în maghiară, română și engleză, am încercat orice în speranța din păcate deșartă de a deveni celebri. Nu     ne-au ieșit socotelile, așa că a trebuit să încerc altceva. Așa s-a născut Stroke 69.

- Povestește-mi despre această melodie care a intrat în topuri. Care este povestea piesei „Beautiful Smile”?

- De fiecare dată spun că această piesă a lucrat singură și și-a făcut treaba foarte bine. Am compus-o singur într-un  moment în care m-am simțit foarte dezamăgit de tot ceea ce a fost în jurul meu. Nu am scris-o ca pe alte piese, unde

m-am așezat și am căutat cuvintele care să rimeze. A ieșit pur și simplu din mine. „Beautiful Smile” a ajuns în playlisturile

marilor radiouri, la Pro FM, Kiss FM sau Radio 21. La Pro FM a ajuns chiar numărul unu în top.

- Cum a ajuns piesa la radio? De unde au luat-o posturile?

- Piesa a fost difuzată mai întâi în Ungaria. Radiourile au găsit piesa pur și simplu postată pe YouTube. Au văzut că acolo se mișca bine, fiind ascultată de foarte multă lume și au început să o difuzeze. După aceea m-au contactat și mi-au cerut diferite variante, dar la început le-au luat de pe internet. Îmi amintesc că acum câțiva ani alergam de la un post la altul să mă rog de ei să accepte o piesă. Acum a fost invers.

- Acum ai manager după câte știu. Cum îți împarți programul și spune-ne și dacă ai fost contactat de vreo casă de dicuri.

- Am un manager care se ocupă de spectacole. Am fost contactat de o casă de producție celebră, de Roton, casa de producție și a Innei de altfel. Ei m-au căutat văzând că piesa se mișcă foarte bine, are priză la public. În ceea ce privește spectacolele, acestea sunt, numai că nu la toți le convine prețul crescut din cauza faptului că acum lucrez cu Roton. Dar am fost în mai multe locuri, recent am susținut un spectacol la Azuga, iar ca și o noutate vă spun că voi urca pe scenă și de Zilele Sfântu Gheorghe. Abia aștept să fiu din nou pe scenă în fața publicului din Sfântu Gheorghe, după câțiva ani de pauză.

- De fapt care este acel stil pe care îl reprezinți?

- Nu pot spune că este acel pop-rock reprezentat de către multe formații din țară. Mai degrabă aș spune că este genul

„warm up”, acel ceva de care este nevoie la începutul unei petreceri pentru a încinge atmosfera. Este vorba de fapt de

o combinație house-dance.

- Ce te-a făcut să cânți în limba engleză?

- Adevărul este că am încercat să fac muzică și în maghiară și în română, dar nu a mers. Dar intru în tot felul de situații ciudate prin faptul că interpretez în limba engleză. Lumea nu știe de unde sunt, unii nici măcar nu știu că sunt din România. Mi s-a întâmplat la mare că mi-au pus întrebări în engleză și nu mică le-a fost mirarea când am răspuns românește.

- Spune-ne despre planurile pe care le ai. Vei avea și videoclip?

- Așa se pare. Am promisiuni cu privire la un videoclip, dar deocamdată nu este nimic stabilit concret. De asemenea mă pregătesc de câteva spectacole în străinătate. Am deja câteva cereri din Bulgaria și Ungaria. Acum lucrez la alte piese, care nu vreau să fie la fel ca și „Beautiful Smile”. Mai degrabă aș vrea să îmbin mai multe genuri, din care să iasă ceva  special, dar bun. Lansarea unui album depinde în mare parte de mine, dar în ziua de azi un disc nu aduce prea mult profit când lumea descarcă piesele de pe internet.

- Cum ți-a influențat viața de zi cu zi faptul că „Beautiful Smile” este o melodie de top?

- Îmi trăiesc viața așa cum am făcut-o și înainte. Nu s-a schimbat mai nimic, dar nu pot nega faptul că este un sentiment mai mult decât plăcut faptul că are succes tocmai o melodie care nici nu credeam că va avea impact asupra publicului.

Dacă trebuie să vorbesc neapărat despre schimbare, aș spune că piesa aceasta mi-a redat speranța pe care o pierdusem. Sper să fac față și acestor navete între Sfântu Gheorghe și București care au apărut. Eu am un loc de muncă sigur, de unde vin banii. Vin și din muzică, dar cel puțin deocamdată nu atâția cât să fie de ajuns.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.