Strada Brazilor din Sfântu Gheorghe a fost săpată la un an de la asfaltare
Municipalitatea recunoaște că greșeala aparține autorităților și executanților deopotrivă, însă a dat asigurări că în aceste cazuri nu se irosesc banii publici
Asfaltată recent, strada Brazilor din cartierul Simeria din Sfântu Gheorghe este din nou șantier, spre nemulțumirea și nelămurirea localnicilor. În urmă cu doar câteva zile au apărut muncitori pe această stradă și au spart asfaltul pe toată lungimea ei până în Őrkő. Motivul? Proiectul mare de apă – adică schimbarea rețelei de apă și canalizare. Mai exact, o greșeală legată de o țeavă principală, țeavă ce n-a fost luată în calcul la momentul asfaltării.
"Nu mai vrem șantier!"
Oamenii care locuiesc aici spun că este vorba nu doar de deranj în plus, ci și de risipă de bani.
„Ne-am bucurat când au asfaltat strada, dar nu a ținut foarte mult, văd că o luăm de la capăt. Pe străzile paralele cu a noastră drumarii vopsesc marcajele, iar noi în loc de marcaje avem două dungi de pietriș în mijlocul drumului. Din câte am înțeles din presă, cei de la Primărie vroiau să schimbe tot dintr-odată. Dacă știau că și Brazilor intră în proiectul cu apa, de ce au mai asfaltat anul trecut? Păi așa cheltuiesc ei banii noștri? Aiurea? Nu mi se pare corect” – ne-a declarat un bătrân care locuiește pe această stradă. Părerea lui este împărtășită și de alții, care sunt deranjați de lucrări şi de praf.
Administratorul public al orașului, Czimbalmos Kozma Csaba, spune că situația îi este cunoscută și recunoaște că greșeala aparține autorităților și executanților deopotrivă. Czimbalmos a declarat că în ultima perioadă s-a lucrat și se lucrează în aproximativ 30 de locații din Sfântu Gheorghe – străzi, trotuare, alei, străduțe. În context, administratorul public a admis că se mai comit și greșeli, însă a dat asigurări că în aceste cazuri nu se irosesc banii publici.
„În momentul asfaltării de pe strada Brazilor, traseul conductei a fost gândit altfel, însă apoi s-au complicat lucrurile iar proiectul de extindere și modernizare a rețelei de apă a orașului trebuia să meargă mai departe. În general, toate conductele de apă au fost rezolvate înainte de repararea străzilor, așa cum era normal. Situația de pe Brazilor a fost însă una deosebită, mai ales că era vorba de o conductă principală, mai trebuiau lăsate și niște spații pentru siguranță, așa că nu am avut încotro și a trebuit să intervenim. Oamenii trebuie însă să știe că din proiectul de modernizare a rețelei de apă se va reface și strada acolo unde s-au făcut săpături, nu se va plăti din bugetul local și nici nu vor fi lăsate gropi acolo”, a declarat Czimbalmos Kozma.
Alți nemulțumiți
În această perioadă se lucrează pe mai multe străzi din această zonă. Câteodată însă muncitorii sapă câte un crater fără să se gândească. Așa a pățit și un domn de pe strada Salcâmilor, stradă ce se află în apropiere de strada Brazilor.
„M-am trezit cu mașina blocată în garaj. Nu puteam să o scot pentru că fix în fața garajului a apărut o groapă adâncă de vreo 2 metri, și lată tot cam atât. Când mă uit în jur, muncitori nu erau nicăieri. Până la urmă, după câteva telefoane a venit o echipă de muncitori, a astupat groapa și mi-am scos mașina din garaj. Eu înțeleg că se lucrează, dar ar fi bine ca aceste lucrări să se facă cu cap” – ne-a povestit bărbatul.
Trotuare modernizate de două ori într-un an
Și pe strada Vasile Goldiș, la câțiva metri de podul care urcă în cartierul Simeria, au loc noi și noi reparații de trotuare. Aici se sparge trotuarul periodic – ba pentru țevi, ba pentru cablaje. Oamenii sunt revoltați și spun că din metri în metri, trotuarele au fost sparte și refăcute de vreo două sau trei ori în ultimul an. Administratorul public Czimbalmos Kozma Csaba spune că aici e altă situație, vina fiind a executantului care după lucrările efectuate în urma modernizării iluminatului public nu a ținut cont că trebuiau modernizate și sistemele de iluminare dintre blocuri și de la alei. Potrivit administrației locale, cheltuielile în acest sens vor fi suportate de către cei responsabili.
„S-a tot lucrat la trotuare și borduri în zona asta, încă de vara trecută. Acum era bine, peste două zile iar era totul spart. Mașini, muncitori, garduri, paravane... când pe-o parte, când pe alta... borduri noi, asfalt nou. Se lucrează într-o veselie într-o parte, iar pe partea cealaltă a străzii, în curba mare spre fostele cabinete de stomatologie, asfaltul e vechi și arată ca după bombardamente. Oricum ar fi, e vreo mare afacere cu trotuarele astea”, ne spune o doamnă, care locuiește în unul din blocurile din zonă.