ACTUALITATE 20 mai 2019

Știința din barbecue și dubla premieră de pe pământ covăsnean

de Iulia Drăghici - Taraș | 881 vizualizări

Prima ediție KCBS din România s-a derulat în weekend în județul Covasna

În ciuda vremii capricioase care i-a pus pe jar pe organizatori, Festivalul Transylvanian BBQ, care a cuprins și prima ediție oficială de barbecue acreditată Kansas City Barbecue Society (KCBS) din România, s-a derulat cu succes în weekend la Olteni. Evenimentul a scos din case sute de covăsneni, care, devenind vizitatori, s-au implicat într-o mișcare marcată de două premiere.

În primul rând, cei prezenți în oricare din zilele de 17 – 19 mai la Olteni au putut să înțeleagă mai „de la firul ierbii” ce înseamnă și cu ce vine nou spiritul barbecue și totodată să vadă, în premieră națională, cum se derulează un concurs acreditat oficial de cea mai renumită societate a pasionaților și profesioniștilor în pregătirea cărnii în stilul barbecue, KCBS. În același timp, cei curioși sau dornici de concerte au avut șansa de a ieși din case și să participe la un eveniment organizat în inima naturii, într-o locație nouă, excelentă pentru astfel de acțiuni, adică la Castelul Mikó din comuna Bodoc, departe de agitația urbană. Și participanții, dar și invitații speciali ai acțiunii s-au declarat uluiți de frumusețea locului.

Concurenți din 8 țări

Transylvanian BBQ a reunit anul acesta, în prima sa ediție oficială KCBS, 17 concurenți din 8 țări, printre acestea numărându-se chiar și SUA, de fapt locul unde a și luat naștere acest tip de eveniment. Numărul de participanți este unul foarte bun pentru o astfel de acțiune, au spus deopotrivă, jurații și organizatorii, ba chiar și concurenții care s-au bucurat că pot să „fure” meserie unii de la alții.  

Interesantă a fost pasiunea de care au dat dovadă aceștia, care pentru a-și demonstra abilitățile, chiar au dormit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în corturile din curtea Castelului.

„Eu o să mă apuc de gătit la ora 1:00 noaptea. De aceea trebuie să fiu aici, să țin sub control temperatura, să mă asigur că nu urcă sau coboară. O să dorm în ture de câte 30 de minute”, ne-a spus sâmbătă Matt Barber, concurentul din Statele Unite, care în materie de sfaturi le-a transmis celorlalți competitori să nu-și concentreze foarte mult atenția pe arome și gust, ci mai degrabă să aibă grijă să fie gătită corect carnea.

„Eu gătesc la cel puțin 30 de astfel de concursuri pe an. Încerc să ajung în toată lumea, dar în general sunt prezent în Florida, Georgia, sud – estul Statelor Unite, dar mi-am propus să ajung și mai mult în Europa, ca să văd lumea mai mult”, ne-a mai împărtășit Matt, pe care l-am găsit în cortul său din curtea Castelului Mikó, în timp ce își punea deoparte, plin de voioșie, instrumentele necesare.

„Ideea este să începem să construim o comunitate de barbecue. Avem în județ deja arbitri care au făcut cursul, avem echipe, 6 sunt din România și sperăm că începând de anul viitor, treptat, acest eveniment va crește. Este foarte important că sunt aici concurenți din alte 7 țări, care aduc o altă abordare a acestei competiții. Să sperăm că va prinde rădăcini și în județ”, ne-a spus, tot sâmbătă și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, principalul coordonator al evenimentului.

Printre echipele din România s-au aflat și câteva din Sfântu Gheorghe, care nu au ratat șansa de a-și măsura măiestria în materie de barbecue cu echipele ceva mai experimentate în domeniu.

„Ne place aici la Castelul de la Olteni. A fost vreme foarte faină. Sunt echipe din multe țări din Europa și evenimentul este organizat destul de bine. A atins un nivel bun, începem să fim mai profesioniști. Avem de pregătit patru feluri de carne, brisket (piept de vită), coaste de porc, spate de porc și pulpă de pui. (...) Sperăm să ieșim undeva la mijloc, că am auzit că sunt aici echipe foarte bune din Olanda sau din Anglia. Întotdeauna învățăm câte ceva de la profesioniști și e un hobby al nostru”, ne-a spus Bunta Álmos, din echipa Eleven din Sfântu Gheorghe.

Locația din inima naturii

De departe premiera anului în județul Covasna în materie de organizare de evenimente s-a dovedit a fi locația testată acum de Consiliul Județean. Îmbrățișarea naturii, dată de peisajele uluitoare văzute din fiecare unghi a energizat atmosfera, oferind astfel o nouă perspectivă în materia organizării de evenimente turistice în județ.

Ideea (n.red. organizării evenimentului la Olteni) este una foarte bună. Întotdeauna barbecue-ul sau grill-ul sunt mai apropiate de natură. Iar aici ești chiar în mijlocul naturii. Eu zic și că anul acesta este o competiție foarte serioasă. I-am văzut cum s-au pregătit. Aici nu e așa simplu, că vii și dai numai drumul la foc. Toți își pun niște carne de test înainte, își pregătesc sosuri și ce au nevoie. Aceste lucruri arată că standardul concursului de anul trecut până anul acesta e mult mai ridicat. Nivelul profesional al concursului va crește de la un an la altul. Licența KCBS este foarte binevenită pentru a standardiza concursurile și a le impune niște reguli. În momentul în care ai o asemenea licență, ești listat ca și competiție internațională și bineînțeles că sunt foarte mulți concurenți care se vor orienta după faptul că în județul Covasna este acest eveniment și asta înseamnă că poate să atragă și concurenți foarte buni, vânători de asemenea evenimente”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COASNA, renumitul chef Radu Zărnescu, prezent la eveniment în calitate de invitat special, care a și susținut un spectacol live de gătit. Acesta a punctat și că evenimentul va aduce mari beneficii județului Covasna, atât prin turiștii pe care îi va atrage, cât și prin dezvoltarea nivelului în care oamenii se raportează la barbecue. „Dacă organizatorii vor reuși să mențină acest concurs și îl vor consacra, o să fie un mare avantaj pentru județul Covasna. Gândiți-vă ce ar fi fost Cannes fără festivalul de film, Clujul fără Untold sau Bonțida fără Electric Castle”, a punctat chef Zărnescu.

Vremea ploioasă de vineri a pus un pic de frână în entuziasmul vizitatorilor, însă numărul celor care s-au prezentat sâmbătă seara la locație, adică de ordinul sutelor, a făcut cu siguranță diferența dintre reușita și eșecul festivalului.  

„Data evenimentului a fost planificată acum 6 luni de zile și nimeni nu știa ce va fi. Vremea este cum este. Vineri, când ne-am propus să avem ziua zero a evenimentului, când ne-am pregătit de concurs și am avut și ceva programe, a fost o vreme foarte nasoală, ploaie, dar de sâmbătă după-masa vremea a ținut cu noi. E plin de oameni care se simt bine. Credem că începe să devină un eveniment de succes, dacă ne uităm că în parcare sau pe marginea drumului nu mai încap mașini. Eu cred că având în vedere că este primul an în care am testat această locație, se pare că este ok. Ar putea fi pe viitor o locație care ar putea fi locul unor evenimente turistice. În iunie vom avea următorul eveniment de amploare, festivalul diMANSIONS și sperăm că acest Castel va intra în circuitul turistic și prin aceste evenimente”, ne-a mai declarat vicepreședintele CJ Covasna.  

Încântați de locație au fost și concurenții. „Cred că aceasta este locația perfectă. Este frumoasă, mai ales când mergi să vezi scena principală și în spatele acesteia munții și dealurile. Este minunat! Vremea s-a dovedit de asemenea a fi frumoasă, chiar dacă de dimineață a fost cam umed. Îmi place și că toate echipele sunt aproape unele de celelalte și putem sta împreună, putem discuta și să ne bucurăm de această locație minunată”, ne-a împărtășit și americanul Matt Barber.

Că oamenilor le-a plăcut evenimentul de la Castel ne-a confirmat și unul dintre membrii juriului de la Transylvanian BBQ, Petra Rebenstrof, prima femeie master-jurat (din engl. master-jury) din Europa acreditată KCBS, care a apreciat în special faptul că zona de mâncare și de concerte a fost separată de cea în care s-a desfășurat concursul propriu-zis.

„Este un concurs minunat. Toată lumea este mulțumită de locație și este o idee foarte bună de a separa concursul de partea de festival. În timpul zilei, vizitatorii au putut să se plimbe peste tot și au fost chiar foarte interesați să vadă cum funcționează metoda barbecue, care este foarte diferită de grill. Pe seară, toată lumea se poate bucura de festival, de concerte. Am văzut o mulțime de fețe zâmbitoare, ceea ce este foarte frumos. (...) Și anul trecut a fost un eveniment frumos, în mijlocul orașului Sfântu Gheorghe, dar acum este ceva diferit. Să ai șansa de a concura chiar în fața unui castel într-o zonă atât de frumoasă este chiar minunat. Și din câte am auzit eu de la echipe, chiar le place”, ne-a spus juratul venit tocmai din Olanda.

Concertele susținute de artiștii invitați, printre care și trupa Taxi și formația Republic din Ungaria, dar și apusul portocaliu pictat de natură chiar în spatele scenei au fost ca niște „arome” ce nu puteau lipsi din rețeta de barbecue transilvănean. Iar, per general, Festivalul Transylvanian BBQ ne-a arătat că județul Covasna „are cu ce” în domeniul turismului, dacă „are și cu cine”.

(Sursă foto: Facebook/Transylvanian BBQ Festival şi Observatorul de Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.