ACTUALITATE 9 aprilie 2014

Șomeri, atenție la venituri!

de Monica Vrânceanu | 236 vizualizări

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna atrage atenția asupra faptului că au apărut normele de aplicare a Legii Șomerilor, modificată în vara anului trecut.

Directorul adjunct al AJOFM Covasna, Téglás Ferenc, a declarat că odată cu aceste norme apar și clarificări legate de veniturile pe care le pot avea șomerii, astfel încât aceștia să-și poată păstra statutul de indemnizați.

„Șomerii trebuie să aibă foarte mare atenție la veniturile pe care le realizează lunar, deoarece totalul nu poate depăși 500 de lei. Legea clarifică situațiile de închiriere, de exemplu – adică dacă șomerul are dat în chirie un apartament, atunci nu mai poate încasa banii de șomaj, deoarece se consideră un venit constant. Dar dacă vinde o mașină, asta nu are legătură cu venitul constant, deci nici cu șomajul”, a explicat Téglás.

Potrivit acestuia, cei care beneficiază de ajutor de șomaj sunt obligați ca în termen de trei zile de la modificarea statutului lor să anunțe AJOFM – și ar fi bine să o facă de câte ori au anumite alte venituri, pentru ca cei de la Agenție să-i poată clarifica în legătură cu faptul dacă mai au sau nu dreptul la indemnizație. Și asta mai ales pentru că, dacă se descoperă mai târziu că au beneficiat pe nedrept de banii de șomaj, pot fi obligați la returnarea acestora. În același timp, și angajatorii trebuie să anunțe încadrarea în muncă a unor persoane noi, atât pentru a ușura sistemul în ceea ce privește eliminarea din baza de date a celor neocupați, cât și pentru a fluidiza schimbul de informații dintre AJOFM și cei aflați în căutarea unui loc de muncă.

S-a întâmplat de multe ori ca un angajator să anunțe la noi că e în căutare de personal, noi le trimitem oameni, ei angajează dar uită să ne mai spună că postul s-a ocupat; și atunci noi trimitem oameni în continuare, îi punem pe drumuri și își pierd vremea, așa că ne spun apoi că suntem neserioși. Angajatorii sunt obligați să ne anunțe ocupările de posturi, pentru a evita pe viitor astfel de situații, riscând amenzi dacă nu o fac”, a mai explicat Téglás, menționând că în martie s-au emis 13 avertismente pe această cauză.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.