ACTUALITATE 28 ianuarie 2014

Societatea civilă pune piciorul în prag

de Székely Emőke | 497 vizualizări

Un grup de inițiativă locală a fost lansat marţi la Sfântu Gheorghe

Reprezentanții câtorva organizații non guvernamentale din județul Covasna s-au întâlnit marți la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe pentru a pune bazele unui grup de inițiativă locală ce va funcționa pe lângă Prefectura Covasna. Cei prezenți mențin lista deschisă și orice ONG este bine-venit pentru a-și face vocea auzită în deciziile luate la nivel local, regional și național. Acțiunea face parte din proiectul „Dialog Public-Privat. O necesitate!”, derulat de Asociația „Alutus” și Prefectura Covasna. Deși s-au întâlnit sub aceeași umbrelă un număr destul de mare de asociații din județ iar subiectele atinse vizau probleme de interes comunitar, a surprins neparticiparea la eveniment nici a prefectului Dumitru Marinescu, și nici a subprefectului Georgeta Gheorghiu. De asemenea, momentan, deși invitate, organizațiile civile maghiare nu au participat la eveniment.

Scopul lansării grupului

Chiar dacă au recunoscut că încă nu sunt luate în serios de autorități, asociațiile participante la întâlnirea de marți au conturat scopurile pe care și le-au propus pentru următoarea perioadă, și anume: reprezentarea intereselor sectorului ONG în Strategia de Dezvoltare Economică şi Socială a judeţului Covasna; stimularea dialogului public-privat în planificarea strategică, elaborarea de politici publice și planuri de acțiune; creşterea gradului de reprezentare a sectorului neguvernamental în stabilirea politicilor locale şi naţionale în diferite domenii de interes, cu accent pe dezvoltarea socială şi economică a comunităţii; dezvoltarea de oportunităţi de colaborare şi asociere cu mediul de afaceri, universităţi şi autorităţi locale; creşterea participării autorităţilor locale şi centrale la susţinerea programelor derulate de societatea civilă în judeţul Covasna; înfiinţarea şi  actualizarea permanentă a unei baze de date a organizaţiilor neguvernamentale din judeţ.

„Este o încercare, deocamdată timidă, a societății civile de a încerca să se unească, să găsească o formă de expresie comună prin care să arate că au un cuvânt de spus, și cred că este un gest responsabil al unei societăți civile care începe să se maturizeze. Am constituit un grup de lucru, este o acțiune de deschidere, și ne bucurăm că Prefectura are o viziune modernă în procesul decizional” – ne-a declarat președintele Alutus, Cătălin Lazăr. În ceea ce privește numărul oarecum scăzut de participanți, acesta a spus că ține de cultura civică a societății în care trăim. „Noi rămânem deschiși oricărei inițiative a societății civile, și cred că așa cum proiectele de succes sunt cele care implică comunitatea, este momentul ca acum comunitatea să se implice” – a punctat Cătălin Lazăr.

„Această inițiativă nu poate să fie decât benefică. Important este ca lucrurile discutate aici să se și concretizeze. Societatea civilă covăsneană este oricum împărțită în două, din motive etnice. Colac peste pupăză, mediul civic românesc s-a lovit mereu de bariere: orgolii, interese politice, mentalități etc. Meritul acestei inițiative este că ne-a adus la aceeași masă. Nu trebuie să fim de acord 100% unii cu alți, dar e obligatoriu să comunicăm, iar pe acele direcții care ne unesc să acționăm. În Covasna suntem la nivel primitiv ca societate civilă, nu ne cunoaștem nici drepturile, nici foarte bine mecanismele de acțiune, iar autoritățile ne ignoră. E timpul să ne implicăm mai mult și cred că dacă acționăm împreună putem avea un rol mult mai important. Sunt încă ușor sceptic că vom reuși, dar un pas important s-a făcut astăzi și îl felicit pe Cătălin Lazăr pentru această inițiativă”, a declarat Daniel Şanta, președintele Asociației Pentru Comunitate.

Seminar de economie socială

Președintele „Alutus” spune că dorește ca acest grup să nu fie doar de formă, ci să aibă programe concrete prin care să aducă mai aproape șansele de dezvoltare comunitară. „Pentru a arăta acest lucru, la sfârșitul lunii februarie dorim ca la inițiativa acestui grup să organizăm un seminar de economie socială în județul Covasna. Purtăm discuții cu Institutul de Economie Socială din București, și dorim ca evenimentul din februarie să se axeze pe chestiuni concrete, și anume depunere de proiecte. Județul Covasna se confruntă cu probleme comunitare grave, și credem că este o portiță pe care ONG-urile o pot folosi. Cred că este nevoie de o nouă abordare, de aceea și autoritățile locale vor fi invitate la acest seminar. Încercăm să identificăm acele comunități unde grupurile vulnerabile sunt într-o proporție mult mai mare, și să îi aducem și să stăm unii lângă alții, pentru că numai asta este șansa de reușită. Nu cred în proiectele derulate doar de autoritatea locală, fără ca societatea civilă să fie consultată, sau în cele demarate doar de societatea civilă. Ambii trebuie să punem mână de la mână și efort conjugat pentru a rezolva problema” – spune Cătălin Lazăr. Acesta a menționat și faptul că prin deschiderea față de alte organizații, vocea societății civile se va face auzită, și va fi luată în considerare inclusiv în elaborarea strategiilor județene pe diferite teme.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.