ACTUALITATE 6 august 2014

Soarele, mai periculos decât credem!

de Székely Emőke | 563 vizualizări

Dermatologii avertizează asupra pericolelor expunerii prelungite la soare

E permis orice, dar cu măsură. Această concepție se aplică și când vine vorba de problemele legate de pielea noastră. Medicul specialist dermatolog dr. Mild Edit spune că nu este împotriva statului la soare sau împotriva solarului atâta timp cât acestea se fac cu măsură. Excesul însă poate duce la boli grave, cum ar fi cancerul de piele.

Se ard cei cu piele închisă la culoare

Medicul dermatolog spune că în ultimii ani s-a întâlnit cu o tendință ciudată, și anume aceea că se ard la soare în special persoanele care au pielea mai închisă la culoare. „Este interesant cum în ultima perioadă a crescut numărul celor care au pielea închisă la culoare şi s-au ars la plajă. Cei cu pielea albă sunt conștienți de faptul că trebuie să aibă grijă la expunerea la soare și se ard mai rar” – explică Mild Edit. Cu toate acestea, spune că nu recomandă nimănui să stea la soare între orele 10-17. „Mulți spun că e indicat să evităm expunerea la soare în intervalul 11-16, dar eu spun că pe cât posibil să nu stăm la soare între 10-17” – ne sfătuieşte medicul.

În ceea ce privește cremele și loțiunile de protecție solară, Mild Edit spune că acestea sunt bune și oferă un grad mare de protecție (cele cu factorul 50), însă oamenii deseori nu știu să le folosească. „Aceste creme și loțiuni sunt folosite cu precădere la ștrand sau la mare, oamenii se dau cu ele, apoi intră în apă, și când ies nu mai sunt protejați. Trebuie avut grijă cum alegem produsele, să verificăm nu doar factorul de protecție, ci și rezistența la apă” – îndeamnă medicul.

În cazul solarului, Mild Edit spune că atâta timp cât nu se face exces, nu sunt probleme, adăugând însă că a întâlnit persoane care „au uitat” să mai iasă din solar și au ajuns la spital cu arsuri. „Atâta timp cât cineva vrea să aibă doar o culoare mai frumoasă și nu face exces de folosirea solarului, nu sunt probleme. Regula e general valabilă pentru orice, atâta timp cât nu faci excese, poți face orice” – spune.

Arsurile pot duce la cancer

În ceea ce privește pericolele ascunse ale unei arderi, acestea se pot manifesta pe termen lung. Dacă pe moment simțim neplăcere cauzată de ardere, pericolul nu trece imediat ce nu mai suntem roșii ca racii, și asta pentru că și peste ani de zile aceste arderi își pot arăta colții, și pot duce chiar și la cancer de piele. Mild Edit spune că numărul cazurilor de cancer de piele este în continuă creștere atât pe plan mondial, cât și local. „Nu vă pot da cifre exacte, dar tendința este de creștere. Din ce în ce mai multe persoane au cancer de piele. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că acest tip de cancer se vede, spre deosebire de celelalte, așadar este foarte important ca la orice suspiciune oamenii să se prezinte la medic. Doar 5,9% dintre bolile dermatologice sunt cancere de piele, dar din toate cazurile de cancer 15-20% sunt de piele” – spune medicul dermatolog.

Dr. Mild Edit, medic specialist dermatolog

Verificați alunițele!

Cancerul de piele poate apărea nu doar în urma unei arsuri, ci și de la malformații ale alunițelor. De aceea este important să le controlăm periodic. „Dacă își schimbă forma, culoarea, dimensiunea, atunci este o problemă. Dacă o aluniță sângerează, nu e un semn favorabil. Acele alunițe care se schimbă ca dimensiune, formă, culoare, e necesar să fie extirpate. E necesar examen histopatologic, pentru a vedea dacă leziunea e malignă, iar tratamentul se stabilește ulterior. Nu toate alunițele trebuie scoase, dar recomandăm control anual al acestora, chiar și la șase luni, mai ales la cei care au multe alunițe” – spune specialistul. Medicul spune că oamenii pun accent pe prevenție, ceea ce este bine. „Oamenii vin, asta înseamnă medicina preventivă. De asemenea se autoexaminează, și își roagă membrii familiei să le verifice zonele unde ei nu pot să vadă, de exemplu spatele. Sunt atente în special persoanele cu risc crescut, cele care au negi sau antecedente de melanom în familie. Dacă melanomul nu e depistat repede şi tratat, dă metastaze care pot apărea oriunde cu evoluție destul de rapidă. Există însă o concepție greșită, care susține că alunițele, melanoamele nu trebuie extrase pentru că „fac cancer”. Nu e adevărat, nimeni nu face cancer pentru că şi-a extirpat alunița” – explică Mild Edit.

Atenție la ciuperca de piele!

Mild Edit a vorbit și despre un alt aspect legat de sezonul de vară, și anume apariția ciupercilor de piele. Acestea apar în special pe picior, dar și în alte zone ale corpului, mai mult la adulți decât la copii. Important e să nu ne tratăm după ureche, sau după reclamele pe care le vedem la televizor, ci sub îndrumarea unui specialist. „Ciuperca apare în special între degetele de la picior, în zona inghinală, pe trunchi sau pe membrele superioare. Anul acesta, de exemplu, am înregistrat un număr mare de cazuri de psoriazis versicolor. Aceasta este o boală care se manifestă prin pete care apar în special pe trunchi și mâini. Pacienții se alarmează când văd că aceste zone nu se bronzează la fel ca restul pielii și vin la medic. Nu este grav, însă poate fi neplăcut și trebuie tratat” – spune Mild Edit. Aceasta a mai spus că în general oamenii cumpără tot felul de creme și soluții, dar acestea trebuie folosite corect. „Aceste produse sunt uneori utilizate incorect, sau pentru o perioadă prea lungă de timp, și atunci ciuperca devine rezistentă la aceste produse. Cu toate acestea cremele sau spray-urile pot fi utilizate preventiv de cei care știu că au mai avut asemenea probleme” – a declarat medicul.

Alegeți haine și încălțăminte adecvate

Medicul dermatolog a mai spus că ciuperca este o infecție care se poate transmite de la o persoană la alta, însă o iau doar cei care sunt predispuși la acest lucru, în rest, ne putem apăra de aceste neplăceri prin igiena zilnică. Totodată medicul le recomandă celor care știu că au mai avut ciupercă să poarte haine și încălțăminte adecvate. Sfatul este în special pentru cei care au ciuperca piciorului și din cauza mediului de lucru se încalță dimineața cu pantofi închiși pe care îi dau jos seara târziu. „Ciuperca se dezvoltă în mediu cald și umed, așadar în această perioadă ar trebui să purtăm încălțăminte deschisă. Această boală apare în general la adulți, dar în ultima perioadă am întâlnit multe cazuri de copii care aveau ciuperca piciorului. Cauza este încălțămintea neadecvată” – spune medicul dermatolog.

Vara poate avea așadar pericole ascunse. Fie că vorbim de arsurile solare sau de diferite forme ale ciupercii de piele, acestea ne pot strica nu doar vacanța, dar ne pot afecta sănătatea pe termen lung, așadar atenția sporită este recomandată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.