ACTUALITATE 24 iunie 2021

SJU, despre bărbatul atacat de urs: „Într-o zi, două zile, dacă totul merge bine, atunci va fi externat”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2678 vizualizări

Ministrul a anunțat că s-a întâlnit cu reprezentanții ONG-urilor pentru protecția mediului  

Bărbatul din Zagon care a ajuns luni la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe după ce a fost atacat de urs ar putea fi externat la sfârșit de săptămână, anunță reprezentanții unității spitalicești. Între timp, autoritățile de la București anunță că lucrează la o legislație care să rezolve conflictul om-urs. 

Despre starea bărbatului atacat de urs, managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, ne-a spus miercuri că „are trei plăgi pe scalp, de aproape 10 centimetri. Pe spatele lui sunt urme ale ghearei ursului. Într-o zi, două zile, dacă totul merge bine, atunci va fi externat”.  

Acesta a ajuns luni la spital după ce a fost atacat de urs, într-o grădină de la marginea satului Zagon. Când a fost preluat de Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna, era stabil hemodinamic și respirator, cooperant, prezenta traumatism cranio-cerebral, cu părți zdrobite multiple în zona occipitală. 

Potrivit primarului comunei Zagon, bărbatul ar fi avut asupra lui un topor, cu care s-a apărat de atacul ursoaicei, care era împreună cu doi pui. 

La 11 și 20 de minute a fost atacat un cetățean, în vârstă de parcă 54 de ani. Din fericire, a avut un cățel cu dânsul și a avut un topor în mână. Dacă nu avea toporul în mână și nu putea să îl bage în gură la urs, cred că îl omora. (...) Ursul era cu doi pui. L-a atacat în zona capului și l-a mușcat și la spate. (...) După ce a plecat ursul, a venit până acasă pe picioare, sângerând”, ne-a declarat luni Kiss Augustin. 

Ministrul Mediului a discutat cu reprezentanții ONG-urilor 

Între timp, ministrul Mediului a anunțat că, după ce zilele trecute s-a întâlnit cu primarii, reprezentanții asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor din județul Harghita pentru a discuta despre ordonanța care ar permite intervenția imediată în situațiile de urgență cauzate de urși, miercuri a avut loc o discuție și cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului, cu activitate relevantă în conservarea și managementul speciilor protejate, în special a ursului brun. 

În cadrul discuțiilor au fost prezentate propunerile pentru noul proiect de act normativ care vizează măsuri rapide de intervenție – în maxim 24 ore – pentru cazurile de atacuri ale urșilor periculoși.

Toți participanții au apreciat, în unanimitate, necesitatea unei proceduri rapide și eficiente de intervenție, astfel încât integritatea și viața omului să fie protejată. În același timp, reprezentanții societății civile au solicitat informații suplimentare cu privire la modul în care se va realiza intervenția de urgență și la criteriile care vor diferenția acțiunile de prevenție și cele de intervenție.

În încheierea întâlnirii, participanții au convenit să sprijine inițiativa MMAP și să contribuie, după caz, la elaborarea și finalizarea proiectului de act normativ, în vederea gestionării eficiente a situațiilor de criză provocate de urșii-problemă.

A fost o întâlnire deosebit de constructivă și mă bucur că reprezentanții ONG-urilor au înțeles situația în care ne aflăm și urgența cu care trebuie să acționăm. Am auzit multe idei foarte bune astăzi și le-am cerut colegilor din Minister să le integreze de îndată. Suntem pe calea cea bună, vom continua să lucrăm alături de adevărații specialiști din societatea civilă și vom veni împreună cu un pachet de măsuri care să rezolve această problemă care, din păcate, afectează zi de zi o bună parte din populația României”, a scris, pe pagina lui de Facebook, ministrul Tánczos Barna. 

Pe de altă parte, reprezentanții ONG-urilor reproșau ministrului că se folosește de situația de criză creată de urși pentru a permite astfel din nou organizarea de vânători de trofeu. În plus, aceștia subliniază că în 2018 în România a fost adoptat Planul Național de Acțiune pentru Conservarea Populației de Urs brun, legislație care nu este pusă în aplicare. 

Puteți mai mult decât să spuneți oamenilor că ați rezolvat cu managementul urșilor, împușcând niște prăpădiți morți de foame pe la containerele localițăților de la poalele Carpaților! Chiar vrem să vă spunem public că asta nu va rezolva nimic, sau poate câteva conflicte ici-colo, dar vor veni alții, și alții...și atunci ce veți face? Îi veți împușca pe toți?”, a transmis Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) ministrului, prin intermediul Facebook, după ce acesta a anunțat consultări privind modificarea legislaţiei pentru a permite autorităţilor locale să intervină în maximum 24 de ore în cazul urșilor agresivi. 

Sursa foto: Olen Gandy Unsplah

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.