ACTUALITATE 13 noiembrie 2020

SJU Covasna a dublat capacitatea la ATI COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 1150 vizualizări

Limita este aproape atinsă, din punct de vedere al aparaturii și personalului 

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a dublat capacitatea de internare pe Secția de Terapie Intensivă COVID, pe fondul numărului tot mai mare de pacienți care ajung aici. În cel mai recent bilanț, de joi, 12 noiembrie, pe această secție erau 10 pacienți COVID-19, în stare gravă. În total, la această dată internate erau 90 de persoane infectate cu SARS-COV-2. 

La începutul săptămânii trecute am făcut o altă reorganizare a spitalului, adică am lărgit numărul de paturi la Terapie Intensivă la 10 pacienți COVID, respectiv am înmulțit partea de non-COVID și suspect – de la 5 la 10 paturi. Practic, am dublat capacitatea de a primi pacienți la terapie intensivă și este și nevoie”, a declarat joi, într-o videoconferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Directorul medical, dr. Roșu Mátyás, a punctat și că se are în vedere o nouă suplimentare de paturi la ATI, dar maximul ar fi de încă 4. 

Avem în vedere să mai facem 4 paturi de ATI. Aici suntem limitați și de aparatură, dar mai ales de personal”, a spus acesta. 

Dacă trebuie să lărgim în continuare Terapia Intensivă, atunci va trebui să luăm decizii de genul că va trebui să suspendăm temporar activitatea unei secții și să redirijăm personal de acolo”, a  completat și András-Nagy Róbert. 

Reprezentanții spitalului au spus totuși că soluția de a închide oricare zonă din spital nu este cea mai bună și că ideal ar fi să funcționeze totul, pentru că populația are nevoie de oricare secție. 

Oftalmologia, Reumatologia, ORL și Dermatologia nu internează peste noapte, ci au doar internare de zi, „tocmai din această cauză, că nu putem asigura și acolo asistenți suficienți, ca să fie și pacienți internați peste noapte”, au spus aceștia. 

Prioritate la ATI pentru pacienții din județ 

Un bilanț de joi, 12 noiembrie, al SJU Covasna, a arătat că 90 de pacienți confirmați COVID-19 sunt internați aici. La Terapie Intensivă, 7 persoane confirmate COVID-19 sunt în stare critică, iar alte 3 sunt în stare critică și intubate. 

Reprezentanții Spitalului au spus, în același context și că în prezent, pacienții care ajung la ATI sunt doar cei din județul Covasna. 

Din cei 10 pacienți care sunt în prezent la ATI, trebuie să vă spun că toți sunt din județul Covasna. Dacă până acum puteam să ajutăm și județele înconjurătoare, pentru că întotdeauna aproximativ jumătate sau aproape jumătate erau din județul Brașov sau din județele învecinate, în momentul de față nu mai putem, din păcate, să îi ajutăm. Paturile noastre sunt ocupate cu pacienți din județul nostru”, a declarat joi dr. Roșu Mátyás. 

Tot în rândul pacienților COVID pozitivi, în 70 de cazuri, aceștia sunt tratați pe secția de Infecțioase COVID. Totodată, 10 pacienți sunt izolați în secția de Chirurgie COVID (5 de patologie Chirurgie Generală, 4 de patologie Ortopedică și unul pe Obstetrică). 

În rândul pacienților de la Chirurgie Generală, din județul Brașov sunt 3, iar alți 2 sunt la Ortopedie, preluați în virtutea statutului de spital suport. 

Conform aceluiași bilanț, alți 12 pacienți internați sunt suspecți de a avea infecția cu virusul SARS-COV-2. Dintre aceștia, 10 sunt izolați în zona tampon creată special în acest scop în cadrul spitalului. Doi dintre ei sunt copii, în grupa de vârstă 0 – 9 ani. Alți doi pacienți sunt în stare critică, la Terapie Intensivă. 

La Spitalul Județean, în perioada 4 – 12 noiembrie, au fost 76 de externări. 

În această perioadă a avut loc și o naștere, prin cezariană, la o mamă COVID pozitivă și nou-născutul urmează să fie testat. 

Parteneriat cu centrul de dializă din oraș 

În ceea ce privește pacienții confirmați care au nevoie de dializă, aceștia vor beneficia și de serviciile centrului privat din oraș. 

Pe Nefrologie, avem 8 pacienți care necesită dializă. E destul de greu să facem față. Am găsit înțelegere și am început să colaborăm cu centrul de dializă din oraș, AVITUM, așa că luni, miercuri și vineri seara, când sunt programați la dializă, îi transportăm cu salvarea. Acolo se face dializa și noaptea, când s-a terminat ședința, sunt aduși înapoi. (...) Avem și doi pacienți cu așa numita dializă de inițiere, deci conform reglementărilor actuale, primele șase ședințe de dializă sunt obligatorii a fi efectuate într-un spital, deci nu pot fi efectuate la clinică”, a explicat dr. Roșu Mátyás. 

Cel mai mare număr de decese 

În aceeași perioadă, 4 – 12 noiembrie, la SJU Covasna s-a înregistrat și cel mai mare număr de pacienți decedați, adică 17. 

„Vârsta decedaților este situată între 53 de ani și 89. Pacientul de 53 de ani decedat este un bărbat, care a suferit și de ciroză alcoolică și de hemoragie digestivă superioară. Cele mai în vârstă, de 89 de ani, au fost două femei”, a spus directorul medical al SJU Covasna, dr. Roșu Mátyás, care a evidențiat un caz al unui pacient al cărui deces a survenit la UPU: „Un caz mai deosebit a fost un decedat la UPU. Deci nici nu am avut timp să îl internăm. El a fost testat ulterior, prin serviciul de medicină legală. Testul PCR a ieșit pozitiv ulterior decesului. Acest pacient suferea și de cardiopatie ischemică și era și stentat”, a spus acesta.  

Din păcate, numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere la nivelul județului Covasna. Numai joi au fost raportate încă 100 de îmbolnăviri. Numărul cazurilor active era la această dată de 811. Incidența de răspândire a virusului în județ este de 3,43/1000 de locuitori. 

Rezolvarea nu este numai în spitale, ci și la fiecare dintre noi, prin prevenție. Putem depăși mai ușor acest moment dificil doar dacă și cetățenii vin în sprijinul autorităților și medicilor”, a subliniat Prefectura Covasna, joi, într-un comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.