ACTUALITATE 6 octombrie 2011

Situaţie incertă la secţia de lupte a CSŞ

de Székely Emőke | 454 vizualizări

Interviu cu directorul Clubului Sportiv Şcolar, Nemes Áron.

Un rol important în viaţa sportivă din Sfântu Gheorghe îl are Clubul Sportiv Şcolar (CSŞ), pentru că de cele mai multe ori aici îşi încep cariera mulţi dintre cei ce aleg calea sportului profesionist. Despre ce se mai întâmplă la CSŞ am stat de vorbă cu directorul instituţiei, Nemes Áron, acesta vorbindu-ne despre întreaga situație actuală a sportului covăsnean.

- Cum staţi la început de sezon sportiv?

- Am început deja activitatea din acest sezon, am pornit în total şase secţii, dintre care trei sunt sporturi individuale, iar trei de echipă. La individual avem gimnastică, lupte şi atletism, iar la sporturi de echipă avem clase de baschet, handbal şi fotbal. Numărul total al elevilor este anul acesta de 403. La sfârşitul verii am dus copiii în cantonament la Harghita Băi şi Homorod, lucru necesar pentru performanţă, pentru că experienţa ultimilor ani a arătat necesitatea absolută a acestor cantonamente. În anii în care nu am reuşit să mergem în cantonament, rezultatele sportivilor au fost mai slabe. Aceste stagii de pregătire au rolul lor, iar într-o săptămână de cantonament intens se lucrează cam cât o lună de antrenament obişnuit.

- Care este cea mai căutată secţie?

- Incontestabil, baschetul. La baschet avem cei mai mulţi copii, la categoriile U13 şi U15 fete şi băieţi avem în total 75 de copii înscrişi. Baschetul are totuşi o istorie în Sfântu Gheorghe, de exemplu sportul de bază la Colegiul Székely Mikó era întotdeauna baschetul. Dar şi la celelalte secţii avem copii, nu putem spune că o secţie sau alta ar fi degeaba, iar participarea la concursuri şi la campionatele naţionale este cea mai bună dovadă în acest sens.

- La mai multe cluburi sportive şcolare din ţară au fost probleme la examenele de titularizare. Care este situaţia la dvs.?

- Din nefericire ne confruntăm şi noi cu această problemă. Antrenorul de lupte Hatos Péter nu a reuşit să obţină la acest examen nota de trecere, iar acum aşteptăm directive de la Bucureşti, să vedem cum putem rezolva situaţia. A fost vorba că vom putea noi organiza un alt examen, dar nimic nu e sigur deocamdată. Între timp Hatos Péter lucrează, antrenamentele se ţin normal, aşa că sportivii nu au de suferit din această cauză.

- Care este situația antrenorilor, aveţi destui profesori?

- Anul acesta nu sunt probleme, dar deja mă gândesc la anul viitor, când mai mulţi profesori se vor pensiona. Sper totuşi că vor veni profesori tineri, entuziaşti, care le vor lua locul. Trebuie înţeles faptul că a fi profesor la un Club Sportiv Şcolar este cu totul altceva decât a profesa educaţie fizică la şcoală. Antrenamentele aici sunt zilnice, iar la sfârşitul săptămânii sunt concursuri la care trebuie să participe. De multe ori fac deplasarea la locul concursului, se întorc duminică, iar luni încep programul obişnuit.

- Ce fel de relaţie aveţi cu Clubul Sportiv Municipal?

- Mulţi dintre copiii noştri îşi continuă cariera sportivă la CSM, şi se întâmplă ca ei să obţină şi dublă legitimare, atât la CSŞ, cât şi la CSM. Anul acesta nu am avut solicitări pentru copii de la sporturile de echipă. Avem însă juniori care joacă la echipa de fotbal a oraşului, OSK, şi handbaliste care evoluează şi pentru echipa de Divizia A, Bobowling. De asemenea, mai multe junioare de la echipa de baschet BBall 6 Sepsi BC provin de la clasa noastră de baschet.

- Unde ţin antrenamentele echipele de handbal, baschet şi fotbal?

- Suntem împrăştiaţi în această privinţă. Mergem la sala sporturilor mică şi la sălile de sport ale mai multor şcoli. Din păcate nu avem un loc al nostru unde să putem desfăşura antrenamentele pentru echipele pe care le avem. Nu este o situaţie plăcută, dar nu avem ce face deocamdată.

- În încheiere, v-aș ruga să ne spuneți dacă aveţi vreo promisiune în privinţa unei baze sportive pentru CSŞ.

- Sperăm ca lucrurile să se schimbe odată cu terminarea lucrărilor de la stadionul mic din cartierul Simeria. Aici se va construi o bază sportivă care ar rezolva condiţiile de antrenament al sportivilor individuali. Aici va fi o sală de forţă, dar şi săli de antrenamente pentru gimnaşti, atleţi şi luptători. În ceea ce priveşte echipele, mai aşteptăm construirea unei săli de sport. Suntem conştienţi de faptul că vor mai trece ani până când aceste planuri se vor realiza, dar măcar avem o perspectivă. Ideea Consiliului Local Sfântu Gheorghe de a reabilita terenurile de sport ale şcolilor este una foarte bună, care rezolvă parţial problema. Aceste terenuri de sport sunt însă în primul rând pentru sportul amator, nu pentru cel profesionist. Până când vom avea bază sportivă şi sală de sport, ne vom continua activitatea aşa cum am făcut-o până acum, şi vom încerca să scoatem rezultate cât mai bune.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.