ACTUALITATE 31 octombrie 2022

Situația câinilor fără stăpân, din nou pe masa Consiliului Local din Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 318 vizualizări

Consilierii locali din Întorsura Buzăului au aprobat, în cea mai recentă ședință, care a avut loc joi, 27 octombrie, delegarea prin concesiune a serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Sunt șanse mari ca de acest aspect să se ocupe în continuare Asociația Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc, dacă va câștiga licitația pe care o vor lansa autoritățile, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica. 

În timpul ședinței, primarul din orașul covăsnean, Raul Urdă, a explicat că varianta delegării serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân este cea mai puțin costisitoare pentru autorități. 

„Așa cum știți, contractul pentru delegarea acestui serviciu a expirat. Trebuie să facem din nou documentația pentru a atribui acest serviciu unei firme de specialitate (...). Vreau să fac o singură precizare. Sunt tot felul de discuții care spun: «Dar de ce le dați bani altora? Pentru că noi avem acest spațiu făcut pentru serviciu». Pentru că este mult mai ieftin să plătim ridicarea câinilor și îngrijirea și sterilizarea de către alte firme decât să îi ținem noi. Suntem obligați prin lege să avem acolo medic veterinar permanent, serviciu permanent, 24/24, îngrijitor permanent. Adică cheltuielile noastre ar fi mult, mult mai mari, și atunci este mult mai ieftin pentru noi ca o altă firmă, care are și în alte localități, să țină un medic angajat pentru tot serviciul”, a explicat Raul Urdă.

În discuție a intervenit și administratorul public al orașului Întorsura Buzăului, Iulian Ene, care a spus că, în ultimii patru ani, autoritățile au plătit, în medie, 1.000 de lei pe lună pentru serviciul de ridicare a câinilor fără stăpân.

„Deci media lunară în ultimii patru ani pentru colectarea și să spunem vaccinarea câinilor și așa mai departe a fost în jur de 1.000 de lei pe lună. Deci au colectat în total 200 de câini în cei patru ani, pentru care s-au plătit, în medie, pe lună, 1.000 de lei”, a spus Iulian Ene. 

Ce costuri ar putea fi în viitor 

Pe marginea acestui subiect am discutat și cu viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica, care ne-a spus că, pentru fiecare câine preluat de pe străzile orașului, primăria ar urma să plătească în jur de 700 de lei, conform unor estimări. 

„Avem o ofertă de la Benji, dar achiziția o vom face prin SICAP. Oferta propusă de ei este mult sub altele, deci e foarte posibil ca tot ei să gestioneze serviciul în continuare, mai ales că avem un istoric în spate, iar colaborarea de până acum a fost foarte bună. Legat de sumă, încă nu a fost stabilită, dar este estimată undeva în jurul a 700 de lei pentru un câine capturat, găzduit, hrănit, microcipat, sterilizat și deparazitat”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și „Observatorul de Covasna”, Silviu Popica. 

Din 2018 până în luna august a acestui an, de la Întorsura Buzăului au fost preluați 200 de câini de pe străzi, după cum scriam și luna trecută în paginile ziarului „Observatorul de Covasna” și pe CovasnaMedia.ro. Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân a fost în această perioadă delegat către Asociația Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc.

Primarul orașului, Raul Urdă, a anunțat în ședința Consiliului Local din luna august că au fost date cinci amenzi de câte 3.000 de lei și 27 de avertismente proprietarilor de câini din orașul covăsnean care au încălcat legea. 

La nivel județean, de la începutul acestui an și până în luna august, Poliția Animalelor a aplicat 137 de sancțiuni contravenționale, se arată într-un răspuns al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Covasna transmis la solicitarea CovasnaMedia.ro și „Observatorul de Covasna”.

Sursa foto: captură de ecran/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.