ACTUALITATE 26 ianuarie 2023

Situația câinilor fără stăpân din județ: „Ce s-a întâmplat la București se poate întâmpla oricând și oriunde și în județul Covasna”

de David Leonard Bularca | 2319 vizualizări

Și județul Covasna se confruntă cu o problemă a gestionării câinilor fără stăpân, la fel ca aproape toată țara. O femeie a fost ucisă în Sectorul 6 al Capitalei de o haită de câini maidanezi, săptămâna trecută. În timp ce autoritățile de la București încă își pasează responsabilitatea tragicului eveniment, noi ne-am întrebat cât de sigure sunt străzile, parcurile și zonele publice din județ atunci când vine vorba despre gestionarea câinilor fără stăpân. Reprezentantul Asociației Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc, Forró Béla, spune că, dacă nu se pune accent pe prevenția fenomenului câinilor fără stăpân, astfel de tragedii pot avea loc în orice moment. 

Asociația Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc, coordonează serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân în Estelnic, Ilieni și Cernat. Mai activează și la Târgu Secuiesc, iar până anul trecut avea în responsabilitate și orașul Întorsura Buzăului.  

Reprezentantul Asociației, Forró Béla, spune că mai multe consilii locale din județ i-au solicitat să preia serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, însă nu ar face față dacă ar da curs tuturor solicitărilor. El punctează că este important ca autoritățile să se concentreze pe fenomenul câinilor fără stăpân, nu doar pe ridicarea acestora de pe spațiile publice. 

„Eu m-am concentrat foarte, foarte mult pe fenomenul câinilor comunitari. Nu m-am concentrat pe câinii comunitari. În momentul în care un câine apare pe un spațiu public, apare de undeva. Dacă noi nu stopăm fenomenul... Ideea mea a fost să lucrez foarte mult pe stoparea apariției câinilor fără stăpân pe spațiul public. Numai acest lucru are rezultat. Vă spun și de ce. Eu știu ca dresor și crescător de câini, că lucrez de 30 de ani cu câinii, că sunt niște animale care, din când în când, mai pleacă de acasă. Câinii pleacă, nu sunt sterilizați, masculii, se întâlnesc cu femele în călduri, rupe și lanțul dacă are posibilitate, pentru că instinctul de înmulțire este mai puternic atunci decât oricare alt instinct pe care îl au”, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Forró Béla. 

El spune că nu trebuie pus accent pe capturarea câinilor, ci pe discuțiile cu proprietarii acestora, pentru ca fenomenul să fie stopat. 

„Dacă un câine a apărut în spațiul public, eu dorindu-mi stoparea acestui fenomen, eu nu capturez câinii, două-trei zile dacă este nevoie stau după câinele respectiv, că va merge acasă. Când merge acasă atrag atenția proprietarului, pe cale amiabilă, să țină câinele în ogradă și a doua oară dacă mai scapă câinele chem toate instituțiile care pot să intervină și să ia măsuri în cazul acelor proprietari”, a spus reprezentantul Asociației Pentru Protecția Animalelor „Benji”.

Autoritățile ar trebui să intervină 

În plus, autoritățile ar trebui să îi sancționeze pe stăpânii iresponsabili care își lasă câinii la voia întâmplării. 

„Poliția națională, Poliția Locală, Poliția Animalelor au dreptul să amendeze acei oameni, să ia fiecare câte o amendă contravențională pentru faptele lor. Nu este un lucru bun cei care administrează adăposturile, pentru că, dacă tot iei câinii apăruți de pe străzi, odată și odată limita de adăpostire a câinilor va fi atinsă. O să fie plin adăpostul. Deci trebuie să se meargă pe prevenție”, a explicat în continuare Forró Béla.

„Ce s-a întâmplat la București se poate întâmpla oricând și oriunde și în județul Covasna”

O femeie și-a pierdut viața în Sectorul 6 al Capitalei, sâmbăta trecută, în timp ce alerga în zona Lacului Morii. Ea mai fusese atacată de câini în aceeași zonă, în aprilie 2022. 

Forró Béla spune că o astfel de tragedie se poate repeta oricând și la noi în județ. El este de părere că autoritățile ar trebui să fie forțate de cetățeni și alte instituții ale statului să trateze problema câinilor fără stăpân mai serios, prin înființarea de adăposturi și de servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 

„Din păcate, ce s-a întâmplat la București se poate întâmpla oricând și oriunde și în județul Covasna. Deci este un caz tragic și îmi pare foarte rău pentru acea doamnă care și-a pierdut viața în primul rând din cauza neglijenței foarte multor instituții și din cauza oamenilor iresponsabili. Văzusem undeva la știri că doar 95 de consilii locale din toată țara au adăpost de câini, ceea ce înseamnă 3%. Deci este un lucru foarte, foarte rău. Și autoritățile ar trebui să fie forțate cumva de locuitori, de instituții care pot lua măsuri, să facă aceste adăposturi. Poliția Animalelor din județul Covasna, din ce știu eu, trimite periodic înștiințare către autorități că sunt obligate prin lege să facă. Încă nu a fost nicio amendă către consiliile locale, pentru că se dorește rezolvarea pe cale amiabilă. Trebuie să ajungă în conștiința consiliilor locale să își rezolve acele probleme, pentru că, după cum am spus, se poate întâmpla ceva asemănător în orice loc din județul Covasna”, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, reprezentantul Asociației Pentru Protecția Animalelor „Benji”, din Târgu Secuiesc.

Și în județul Covasna au fost cazuri în care câinii străzii s-au dovedit a fi un pericol public pentru oameni. Cel mai recent caz adus în atenția publică a fost cel în care un copil de 10 ani a fost mușcat de câini, în februarie anul trecut, în zona străzii Fermei din Sfântu Gheorghe, în timp ce se întorcea acasă de la școală. Băiatul a avut nevoie de cel puțin 55 de zile de îngrijire medicală și a fost operat de 13 ori.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.