ACTUALITATE 25 iulie 2022

Sinteza discursului lui Viktor Orbán la Tusványos

de Mirela Cara Dragu | 1379 vizualizări

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a fost prezent la cea de-a XXXI-a ediție a Universității de Vară și Tabără Studențească „Bálványos”, mai cunoscută ca Tusványos, care s-a desfășurat la Băile Tușnad, unde a susținut un discurs. Alături de el, la pupitru s-au aflat și președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Németh Zsolt, și fostul episcop reformat László Tőkés. Discursul lui Viktor Orbán a fost întrerupt de un grup de ultranaționaliști români, conduși de Mihai Tîrnoveanu, fondator al asociației „Calea Neamului”.

În aplauzele și ovațiile celor prezenți la Tusványos, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a început un discurs care, spre surprinderea sa vădită, dar și a celorlalți participanți, a fost întrerupt de huiduielile unui grup, care a fost rapid eliminat de organizatori și poliție. Protestatarii au fost un grup de români ultranaționaliști, conduși de medicul Mihai Tîrnoveanu, cunoscut pentru poziția sa antimaghiară și pentru implicarea repetată în proteste similare. „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, a fost mesajul scris în limba română pe bannerul cu care aceștia au defilat prin marea de oameni veniți să îl asculte pe premierul maghiar. 

Odată restabilită ordinea, Viktor Orbán și-a continuat discursul cu o analiză a situației energetice a lumii, analiză care s-a conturat ca o critică la adresa Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Europene. Conform celor afirmate de el, Vestul începe să piardă supremația în ceea ce privește controlul resurselor, rămânând doar o forță militară importantă, în timp ce state precum China încep să se afirme ca lideri care controlează sursele și resursele la nivel mondial, ceea ce împinge Occidentul într-o situație extrem de dificilă.

Premierul ungar a punctat în discursul său câteva probleme pe care le consideră de importanță majoră la ora actuală pentru națiunea maghiară, dar și pentru o parte a est-europenilor. Este vorba despre problema demografică, în legătură cu care a afirmat că „avem mai multe înmormântări decât botezuri”, imigranți, despre care spune că sunt „o fiță ideologică a stângii internaționaliste, cum că în Europa există dintotdeauna specii amestecate, ceea ce este o înșelăciune semantică”, și chestiunea gender, clasată drept o nebunie occidentală pe care Ungaria și alte state din Europa Centrală și de Est o va respinge sistematic – „Niciodată această nebunie occidentală nu va avea loc în această parte a lumii”, a declarat premierul maghiar, care a insistat asupra faptului că în Ungaria tatăl este bărbat, mama este femeie, iar copiii trebuie lăsați în pace. 

Actualmente, în accepțiunea premierului Ungariei, continentul european se împarte în post-Occident, compus din statele vest europene, care s-au deschis nepermis de mult spre imigranți, și Occident, care este format din statele din Europa Centrală și de Est. În vestul Europei, spune Orbán, nu mai există națiuni. „E o structură post-occidentală, cu un procentaj mare de non-europeni. Occident este în estul Europei. Aici s-a mutat. În fostul Occident sunt post-occidentalii. (...) Noi în Bazinul Carpatic nu suntem o rasă mixtă, ci un amestec de popoare. Suntem dispuși să ne amestecăm între noi, dar nu vrem să fim o rasă mixtă”, a spus premierul ungar. 

În ceea ce privește problema războiului din Ucraina, Viktor Orbán a criticat felul în care forțele occidentale au ales să acționeze în vederea stopării conflictului. El a afirmat că, în înțelegerea situației de conflict armat la care asistăm azi, este necesar să avem în vedere faptul că totul a pornit de la încălcarea Tratatului de la Minsk, prin care Rusia solicita ca Ucraina să nu devină membră NATO. Deși asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm ceea ce s-a întâmplat, e important să înțelegem ce anume a condus la izbucnirea acestui război. „Strategia în războiul din Ucraina a eșuat. Stăm într-o mașină care are pană la toate roțile. Este foarte clar că războiul nu poate fi câștigat astfel. (...) Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace și pe elaborarea unei propuneri bune de pace”, au fost cuvintele premierului maghiar aflat la Tusványos, care a adăugat totodată că lucrurile ar fi fost cu mult diferite în sens pozitiv dacă președintele SUA ar fi fost Donald Trump și dacă Angela Merkel ar fi rămas în continuare în funcția de cancelar al Germaniei. Oficialul ungar a precizat de asemenea că este inutil să sperăm la negocieri între ruși și ucraineni, singurele negocieri posibile fiind doar între ruși și americani. 

Prim-ministrul Ungariei a mai afirmat că, având în vedere faptul că statele care critică poziția Ungariei față de acest război sunt state care nu se află la granița cu Ucraina și ai căror cetățeni nu au vărsat nicio picătură de sânge în acest război în care au murit 86 de maghiari, el este îndreptățit să acționeze în direcția restabilirii păcii și a negocierilor de pace, pentru a nu pune în pericol propriul popor. De asemenea, Orbán a afirmat că guvernul pe care îl conduce are obligația de a menține un nivel de viață decent pentru cetățenii Ungariei, chiar și în contextul crizei economice cu care ne vom confrunta toți, iar soluția stă în arta negocierilor favorabile. „Guvernul maghiar este ca artiștii chinezi care jonglează cu mai multe farfurii deodată fără să le spargă. Are sarcina de a negocia cu mai multe puteri pentru ca lucrurile să iasă bine”, a afirmat el. 

În ceea ce privește statul pe care îl conduce, Viktor Orbán a afirmat că „obiectivul Ungariei este ca, într-o criză globală, să rămână o excepție locală”, ceea ce înseamnă să reușească să rămână în afara tuturor problemelor enunțate în discursul său. În atingerea acestui obiectiv, este deci nevoie ca patria-mamă și maghiarii de pretutindeni să rămână uniți în această luptă comună. În context, prim-ministrul ungar i-a asigurat pe ungurii din Transilvania că va continua finanțarea proiectelor începute, dar a precizat că nu își poate asuma finanțarea de noi proiecte decât după revenirea la condițiile de pace, care cel mai probabil se va face după alegerile din SUA, mai ales dacă vor câștiga republicanii. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.