ACTUALITATE 3 august 2014

Siguranța cetățeanului este prioritate zero pentru polițiști

de Székely Emőke | 485 vizualizări

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna a făcut public raportul de activitate pe prima jumătate a acestui an, din care reiese că piesa principală a activităţii poliţiştilor covăsneni este reprezentată de eforturile depuse pentru menţinerea şi sporirea sentimentului de siguranţă publică şi a încrederii cetăţeanului în serviciile aduse comunităţii de către poliţişti, prin aplicarea legii în mod obiectiv, oportun şi echidistant.

Rezultate pozitive

Într-un comunicat emis de IPJ sunt trecute principalele rezultate pozitive obţinute în această perioadă, și anume: colaborarea între IPJ Covasna şi instituţiile cu atribuţii de constatare a fenomenului infracţional materializată în organizarea şi executarea de acţiuni de amploare, pe linia combaterii infracţiunilor de natură economico-financiară; creşterea cuantumului prejudiciului recuperat în cauzele penale de natură economico-financiară în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală; reducerea numărului infracţiunilor de furt de cablu şi materiale feroase/neferoase, pentru prima dată după 3 ani; menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ; creşterea procentului de constatare a faptelor flagrante; creşterea numărului de infracţiuni constatate în domeniul silvic.

Aproape 5.000 de intervenții rapide

Poliţiştii covăsneni au executat 4.872 de intervenţii rapide la evenimente, trei acţiuni de tip razie, 2.437 de acţiuni cu efective lărgite şi 32.624 de controale directe. Totodată, oamenii legii au intervenit la 2.488 de solicitări transmise de cetăţeni prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 90,31% dintre situaţii intervenţia a fost realizată sub 10 minute. În primele 6 luni ale acestui an, infracţionalitatea sesizată la nivelul judeţului a scăzut cu 61 de fapte faţă de perioada similară din anul 2013, iar din totalul infracţiunilor, 527 au fost fapte constatate în flagrant.

Patru omoruri în 2014

În primele 6 luni din anul 2014, la nivelul judeţului Covasna au fost sesizate 6 infracţiuni de mare violenţă, respectiv 4 infracţiuni de omor şi 2 tentative de omor. De menţionat este că toate aceste fapte au fost comise pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi al unor conflicte spontane. Infracţiunile de mică violenţă, constând în loviri sau alte violenţe, ameninţare şi vătămare corporală, au înregistrat un trend ascendent, fiind sesizate 560 de fapte. Putem spune că această creştere s-a datorat şi punerii în aplicare a prevederilor Noului Cod Penal şi de Procedură Penală, conform cărora toate sesizările cetăţenilor făcute prin sistemul apelului unic de urgenţă 112 se înregistrează ca faptă de natură penală, chiar dacă ulterior în urma verificărilor unele dintre acestea nu se confirmă sau nu mai sunt susţinute de apelanţi, prin formularea de plângeri/sesizări penale. La infracţionalitatea comisă cu violenţă în mediul intrafamilial, la nivelul judeţului au fost constatate 16 infracţiuni.

A crescut numărul furturilor din locuinţă

În această perioadă, infracţionalitatea contra patrimoniului la nivelul judeţului Covasna a scăzut la fapte sesizate de la 1.581 la 1.394 de fapte, însă a crescut semnificativ la cele constatate (în care a fost dispusă începerea urmăririi penală), de la 495 la 1.594 infracţiuni de acest gen. Din totalul infracţiunilor contra patrimoniului, ponderea o reprezintă infracţiunile de furt – peste 60%. Se remarcă scăderea faţă de perioada similară a anului trecut a furturilor din societăţile comerciale, de/din autovehicule, a furturilor de cablu şi material feroase/neferoase şi creşterea infracţiunilor de furt din locuinţă. În perioada analizată, infracţiunile de tâlhărie au înregistrat un trend descendent faţă de primul semestru al anului precedent, de la 10 la 7 fapte sesizate.

Mai mulți evazioniști prinși

În urma iniţierii şi derulării acţiunilor pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală, în special a ilegalităţilor din comerţul cu produse din tutun şi alcool, prioritate de grad zero a poliţiştilor covăsneni, s-au obţinut următoarele rezultate: 86 de infracţiuni constatate în domeniu (în creştere cu 20 faţă de primele 6 luni din 2013); 130 de sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare de 306.000 lei; confiscarea a 27.204 fire de ţigarete, 4.371 litri de băuturi alcoolice, 2 autoturisme şi bunuri în valoare de 76.119 lei. În ceea ce privește criminalitatea stradală, aceasta a scăzut de la 45 la 43 de fapte, majoritatea fiind comise noaptea. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, în semestrul I din 2014 au scăzut infracţiunile de furt din auto (-2) şi de auto (-1), în timp ce toate celelalte categorii ale infracţiunilor de furt comise în stradă, respectiv furtul plăcuţelor de înmatriculare, furtul de componente din exteriorul autovehiculelor şi furtul din buzunare/poşete/genţi, au înregistrat valori de acelaşi nivel.

37 de accidente grave cu 4 morţi

În perioada de referinţă, pe raza judeţului s-au produs 37 de accidente rutiere grave, cu unul mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, soldate cu 4 morţi, 38 de răniţi grav şi 9 răniţi uşor. Principalele cauze au fost neadaptarea vitezei, traversarea neregulamentară a pietonilor și conducerea fără permis. Având ca prioritate combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, dar şi creşterea gradului de disciplină în trafic şi a siguranţei rutiere, în prima jumătate a acestui an, structurile cu atribuţii de poliţie rutieră au organizat şi desfăşurat 1.858 de acţiuni, atât cu efective proprii cât şi în cooperare cu reprezentanţi ai societăţii civile. În urma acestor acţiuni au fost constatate 207 fapte penale, din care 128 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi 79 de infracţiuni de altă natură. Pentru abaterile comise în trafic, structurile de poliţie rutieră au aplicat 10.718 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.221 pietonilor, 400 bicicliştilor si 458 căruţaşilor. De asemenea, au fost reţinute 345 de permise de conducere şi 293 certificate de înmatriculare.

Școlile sunt locuri sigure

Polițiștii spun că nu au fost sesizate infracţiuni de mare violenţă (tâlhărie, omor, viol) săvârşite în unităţile de învăţământ sau zonele adiacente acestora. În primele 6 luni ale anului au fost sesizate 11 fapte penale comise exclusiv în incinta unităţilor şcolare, din care 4 (37%) infracţiuni de lovire sau alte violenţe şi 7 (63%) infracţiuni de furt.

În perioada următoare polițiștii se vor axa în continuare pe aceste acțiuni, șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, accentuând în mai multe rânduri că misiunea lui și a colegilor săi este aceea de a garanta siguranța cetățenilor din județ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.