Şefia Bibliotecii Judeţene - motiv de ceartă între consilierii judeţeni
Postul de director al unei biblioteci judeţene nu este tocmai un loc de muncă uşor. Iar când vine vorba de judeţul Covasna, lucrurile se complică şi mai mult. Szonda Szabolcs, cel care a condus Biblioteca Judeţeană Bod Peter în ultimii 3 ani, a fost revocat din funcţie, iar locul lui a fost luat de Hollanda Andrea, ea fiind acum directorul interimar al instituţiei. La şedinţa Consiliului Judeţean de ieri a fost inclus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care a prevăzut printre altele condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească noul şef al bibliotecii. Aceste condiţii au fost mărul discordiei, şi au dus la multiple discuţii şi controverse.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, a spus că nu am ajuns deocamdată la un nivel de democraţie corespunzător dacă se creează astfel de probleme. În opinia lui Tamas Sandor o bibliotecă este o instituţie de cultură şi nu o uzină şi i se pare absolut normal ca şeful unei astfel de instituţii să cunoască limba maghiară. „Într-o localitate unde 75% din populaţie este de etnie maghiară, unde majoritatea celor 220.000 de volume ale bibliotecii sunt în limba maghiară, şi unde 80% dintre cei ce trec pragul bibliotecii sunt maghiari, mi se pare normal ca cel ce conduce instituţia să cunoască limba maghiară” - este de părere şeful administraţiei judeţene, adăugând că „au greşit adresa dacă cineva crede că ne vom conforma”, referindu-se la hotărârea Curţii de Apel Braşov care a dat câştig de cauză fostului prefect al judeţului, Codrin Munteanu. Acesta a atacat în instanţă cerinţele impuse de Consiliul Judeţean cu privire la concursul de ocupare al postului de director al Bibliotecii Judeţene, şi anume cunoaşterea limbii maghiare.
În opinia membrilor PCM, hotărârea instanţei este un atac dur la adresa maghiarilor din judeţ. În replică, consilierul PSD, Sabin Calinic, a spus că decizia Curţii de Apel nu jigneşte pe nimeni, adăugând că vina este de fapt a consilierilor judeţeni care atunci când au stabilit regulile şi cerinţele concursului, nu s-au gândit la toate aspectele posibile. În opinia lui Calinic, a fost introdus un articol discriminator, care este în defavoarea unor candidaţi care nu cunosc limba maghiară. „Nu trebuie să creăm tensiuni acolo unde nu sunt” - afirmă el.
Tamas Sandor a fost de părere că necunoaşterea limbii maghiare duce la neîndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor de serviciu, adăugând că directorul Szonda Szabolcs a organizat anul trecut 41 de evenimente, iar anul acesta 22, la care au fost invitate atât personalităţi marcante ale culturii maghiare, cât şi ale celei româneşti, dar şi străini. Preşedintele CJ a spus că nu vor lăsa această chestiune, şi vor ataca decizia chiar la Strasbourg, dacă va fi necesar.
Până atunci însă, s-a adoptat proiectul de hotărâre cu privire la un nou concurs de ocupare a funcţiei de director al Bibliotecii Judeţene Bod Peter, iar printre cerinţe se numără cunoaşterea pe lângă limba oficială a statului, a încă două limbi europene.