ACTUALITATE 9 iulie 2021

Se închide centrul de vaccinare anti-COVID de la ștrandul din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 872 vizualizări

Pe fondul ritmului scăzut de vaccinare, se reduce și programul celorlalte centre din județ 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a făcut solicitare către INSP și CNCAV să se închidă centrul de vaccinare anti-COVID deschis la ștrandul din Sfântu Gheorghe, dar și să reducă programul la multe din celelalte centre, pe fondul ritmului scăzut al vaccinării, spune directorul Ágoston László. 

Am trimis o solicitare către INSP și CNCAV. Mare lucru nu se va întâmpla. Doar o să închidem niște linii care oricum nu erau funcționale. Degeaba ținem două linii de vaccinare, dacă nu sunt doritori nici pentru o linie. În fiecare oraș va rămâne câte un centru. Singurul centru pe care intenționăm să îl închidem e ștrandul. Activitatea de aici va fi preluată la DAS (n.red. fostul sediu al Direcției de Asistență Socială). În celelalte se modifică programul, de la 8:00 – 14:00, zilnic. La DAS o să menținem o linie până seara, la ora 20:00. Astea sunt intențiile. Am comunicat către INSP și CNCAV. Așteptăm să se facă modificări în sistem. Ideea este că în ceea ce privește populația, mare lucru nu se întâmplă, mai ales aici în Sfântu”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Ágoston László. 

Tot acesta a precizat că încă se așteaptă de la autoritățile centrale o nouă listă cu situația vaccinărilor pe localități, însă oricum ritmul este unul scăzut la nivel de județ. „Media zilnică este 100 de vaccinări la nivel de județ, dar nici măcar atât. Din care, majoritatea sunt rapeluri. Persoane noi, care se vaccinează nu sunt prea mult”, a spus directorul DSP Covasna.

Ágoston László spune și că se teme pentru ce va urma în toamnă, când va veni valul 4 și speră că cetățenii județului vor înțelege că acum este momentul vaccinării și nu atunci, când va fi oricum prea târziu. „Când o să vină valul patru atunci o să se sperie lumea și o să vină la vaccinare, doar că atunci degeaba faci vaccinul, că trebuie să treacă cel puțin 14 zile până când într-adevăr trebuie să își facă efectul”, a spus directorul DSP Covasna. 

Centrul de vaccinare de la ștrandul din Sfântu Gheorghe a fost deschis la finele lunii februarie, inițial pentru imunizarea cadrelor didactice. 

Fejer Szilard, ProVitam: „Lunile de toamnă-iarnă vor fi extrem de neplăcute pentru multe familii în care persoanele în vârstă nu s-au vaccinat”

Același îndemn îl are și șeful laboratorului ProVitam, Fejer Szilard, care a scris pe pagina lui de Facebook faptul că „ar trebui să ne bucurăm de vară cât putem, pentru că dacă începem la toamnă pe-al patrulea val cu o astfel de procent de vaccinare, lunile de toamnă-iarnă vor fi extrem de neplăcute pentru multe familii în care persoanele în vârstă nu s-au vaccinat”.  

Cercetătorul a spus și că îndeamnă oamenii să se vaccineze. „Înțeleg că momentan nu este pandemie în România, dar în toamnă va fi! Doriți să fiți infectat de varianta Delta și să purtați consecințele? Dacă nu, acum este timpul să cereți vaccinarea care chiar salvează vieți. Toamna va fi cam târziu”, spune specialistul, care explică: „În România, numai 24% din populație este complet imunizată prin vaccinări, încă 1% au primit numai o doză din vaccinuri cu două doze, deci stăm puțin mai bine decât Rusia, dar prospectul imunității de turmă încă nici nu a apărut pe orizont, chiar dacă îndrăznim să adăugăm la acest procent populația care a trecut deja de boală (subliniez din nou că în aceste cazuri numai norocul protejează împotriva variantei delta). Deci, la ce ne putem aștepta în curând?

În perioada următoare, mulți oameni nevaccinați pleacă în vacanță, cât mai departe posibil, și ajung în contact cu mulți oameni nevaccinați. Unele dintre acestea vor împrăștia varianta delta cu mare drag, deci câteva dintre multele persoane nevaccinate vor veni acasă deja infectate, iar apoi vor împrăștia varianta contacților apropiați. Dacă nu prea mulți oameni aduc acasă varianta, probabil că nu va fi o problemă și focarele locale de infecție vor dispărea spontan, dar cu cât sunt mai mulți oameni care vin acasă infectați, cu atât este mai probabil să explodeze numărul de infecții și lanțul de infecții se va autosusține. De atunci, este de competența autorităților să ia măsuri agresive pentru a împiedica răspândirea variantei în țară. Apoi, școala începe în septembrie, iar varianta delta se răspândește rapid printre copii. Copii nu vor avea simptome deosebite, și vor infecta acasă părinți, bunici nevaccinați, iar presiunea pe spitale și mortalitatea asociată vor crește.

Să spun și o veste bună, virusul nu se poate muta la nesfârșit, mai devreme sau mai târziu va atinge infectivitatea maximă, după care contagiozitatea noilor mutații va scădea și va cauza simptome mai puțin severe datorită și imunizației dobândite. Încă nu știm când se va întâmpla acest lucru și ce surprize ne mai pregătește acest virus. Cu cât mai mulți oameni sunt infectați, cu atât este mai probabil să apară o altă variantă mai potrivită gazdelor umane. Riscurile asociate cu renunțarea la restricții în Marea Britanie sunt, pe de o parte, că transmiterea necontrolată în rândul copiilor poate fi un incubator de noi variante și, pe de altă parte, că simptomele reziduale COVID pot îngreuna viața multor tineri post-infecție, dar cu această strategie mortalitatea rămâne la un nivel acceptabil. Cu toate acestea, în România, la un astfel grad de vaccinare, va crește și mortalitatea. Doar vaccinările pot preveni apariția unor consecințe grave în cele mai multe cazuri”. 

În județul Covasna, potrivit celui mai recent bilanț publicat de Prefectură, cu date de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), au fost înregistrate, până în 8 iulie, 71.891 de vaccinări, din care 31.840 de inoculări sunt de rapel. Sunt cu 116 mai multe vaccinări anti-COVID decât erau raportate miercuri, dar 78 dintre acestea sunt de rapel. De asemenea, 3.088 de vaccinări efectuate de medicii de familie sunt vaccinuri complete, care nu necesită rapel.

Datele mai arată că „de la debutul pandemiei, la nivel județean s-au raportat 8557 cazuri, în ultimele 24 de ore nu a fost raportat niciun caz nou, iar incidența la nivel de județ este practic zero”, potrivit Prefecturii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.