Schimbări la Multitrans. Autobuze noi pentru Sfântu-Gheorghe
Autobuze noi, bilete schimbate dotate cu elemente de siguranţă, un nou sistem de urcare-coborâre în autobuze - acestea sunt schimbările pe care societatea de transport în comun Multitrans va începe în curând să le implementeze.
În curând vor dispărea toate autobuzele vechi de pe străzile din oraş – ne-a informat directorul societăţii de transport în comun, Tittesz Zoltán. Şi asta pentru că Primăria Sfântu Gheorghe a achiziţionat trei autobuze străine second-hand într-o stare foarte bună, care vor porni pe traseu în cel mult două luni.
Este vorba de o investiţie de aproape 70.000 de euro, prin care se vor elimina autobuzele vechi. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că scopul pe termen mediu este acela de a achiziţiona autobuze noi, dar acest lucru trebuie făcut treptat. El a adăugat că peste câţiva ani cu siguranţă se vor putea accesa fonduri şi pentru cumpărarea unor autobuze hibrid, pentru că tendinţa la nivel european şi mondial este aceea de a călători producând cât mai puţină poluare. Administraţia publică locală a cumpărat şi anul trecut patru autobuze second hand, dar în stare foarte bună de funcţionare, investiţia de atunci fiind de 93.500 de euro. Cu aceste mijloace de transport, precum şi cu cele ce vor intra în circulaţie în curând, parcul de autobuze urbane al municipiului se va reînnoi complet, iar vârsta medie a acestora se va reduce de la 20 la 13 ani.
Bilete de călătorie cu elemente de siguranţă
Multitrans a decis să înlocuiască biletele de călătorie de tip vechi cu unele noi, moderne, bilingve şi securizate. Acestea au fost puse în vânzare începând cu luna iunie. Până la data de 15 iulie, biletele de tip vechi achiziţionate de publicul călător vor fi valabile în paralel cu cele noi. Începând cu data de 16 iulie, vor fi valabile doar biletele noi, iar în perioada 16-31 iulie biletele de călătorie de tip vechi se vor putea preschimba pe bilete noi la sediul societăţii. Pe lângă această schimbare, Multitrans doreşte ca biletele să poată fi cumpărate şi prin SMS. Directorul Tittesz Zoltán a spus că va purta discuţii cu furnizorii de telefonie mobilă în acest sens.
Urcare şi coborâre ca în Germania
Începând cu jumătatea lunii iulie, călătorii vor putea urca în autobuze doar pe uşa din faţă şi vor coborî pe cea din spate. Directorul Multitrans a spus că această măsură va avea mai multe beneficii: pe de o parte va fluidiza urcarea şi coborârea, pe de altă parte astfel şoferul va putea verifica biletele şi abonamentele călătorilor, iar astfel se va elimina blatul. Tittesz Zoltán a declarat că în momentul de faţă 25% dintre cei ce folosesc transportul în comun în oraş, nu au legitimaţii de călătorie.
Autobuze cu GPS
Sisteme GPRS au fost achiziţioante şi instalate pe autobuzele urbane, prin care se poate monitoriza online în timp real toată flota de autobuze urbane. Acest sistem are, în opinia directorului Multitrans, o mulţime de avantaje: urmărirea în timp real pe harta online a oraşului a flotei, localizarea unui vehicul sau a unui grup de vehicule, istoricul deplasărilor, orele de pornire şi sosire în staţii, monitorizarea consumului de combustibil pe fiecare autobuz în parte, şi nu în ultimul rând, îmbunătăţirea serviciului de transport public, prin intervenţii rapide în caz de defecţiune a unui autobuz aflat în circulaţie sau în caz de întârzieri faţă de programul prestabilit.
În ceea ce priveşte alte planuri de viitor ale societăţii, directorul Tittesz Zoltán a spus că se vor înlocui și indicatoarele de staţii cu unele noi care vor fi dotate inclusiv cu panouri informaţionale cu programul complet de circulaţie ale celor patru linii principale şi cu harta liniilor principale în staţiile cele mai importante. Un alt plan al celor de la Multitrans este acela de a delimita şi marca staţiile de autobuz, pentru că, spune Tittesz Zoltán, de multe ori şoferii de autobuz sunt nevoiţi să oprească în mijlocul străzii pentru că în staţii sunt parcate autoturisme.