Sanitas cere demisia directorului AJOFM
După ce în numărul de ieri al ziarului v-am relatat despre procesele pe care peste 20 de foşti angajaţi le-au avut cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, preşedintele filialei covăsnene a sindicatului Sanitas, Vasile Neagovici, a afirmat că îi cere directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, să îşi dea demisia pe motiv că a pătat imaginea sindicatului.
Neagovici a spus că foştii angajaţi ai unor hoteluri din Covasna au dat în judecată AJOFM Covasna după ce directorul Kelemen Tibor a emis decizii prin care le-a încetat drepturile ajutorului de şomaj pe motiv că aceştia au primit salarii compensatorii, realizând astfel venituri. „Dintre cei aproape 100 de foşti angajaţi vizaţi, 24 au dat în judecată Agenţia, iar în 20 de cazuri reclamanţii au sentinţe judecătoreşti favorabile, iar patru dosare se află la Curtea de Apel Braşov în fază de recurs” - spune Neagovici.
El a mai declarat că după ce aveau sentinţe irevocabile, cele 20 de persoane au mers la AJOFM pentru a recupera banii cuveniţi. „La AJOFM, Kelemen Tibor le-a cerut acestor oameni să aducă formule executorii în original, lucru de neînţeles, dat fiind faptul că sentinţele lor erau executorii de drept” – mai spune Neagovici.
Drepturi calculate necorespunzător
Până la urmă AJOFM a plătit indemnizaţiile de şomaj ale persoanelor în cauză, dar nemulţumirile şi scandalul nu au luat sfârşit. Am vorbit cu doi foşti angajaţi care ne-au spus că aceste drepturi le-au fost calculate necorespunzător. Mariana Ungureanu avea dreptul, după calculele făcute de către ea şi cei de la Sanitas, la o sumă de bani în valoare de aproximativ 1.700-1.800 de lei. „Am primit 5.500 de lei, deşi aveam dreptul la ajutor de şomaj pe trei luni - spune ea. Mie mi-au dat mai mult. După ce au realizat gafa pe care au făcut-o, am primit o hârtie prin care mi se cerea să merg la casieria AJOFM pentru a returna diferenţa de bani, lucru pe care nu-l voi face.” Un alt fost angajat, Bartos Barna, a păţit tocmai invers. „Aveam dreptul la indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de 15 luni, ceea ce înseamnă peste 9.000 de lei. Când am primit banii, am văzut că mi se dau tot 5.500 de lei.”
Vasile Neagovici a declarat că au fost şi cazuri în care suma de bani a fost calculată corect, dar spune că aceste greşeli ale AJOFM au fost făcute ori din reavoinţă, ori din incompetenţă. Liderul de sindicat a mai spus că a dorit să aducă la cunoştinţa opiniei publice aceste cazuri pentru ca alţi cetăţeni ai judeţului să nu păţească la fel.
Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, nu a putut fi contactat nici ieri pentru a obţine o poziţie din partea AJOFM.