Salariaţii Spitalului Baraolt au ieşit în stradă
Ei au protestat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe pentru rezolvarea problemelor financiare ale Spitalului
Angajaţii Spitalului orăşenesc Baraolt, membri ai Sindicatului Sanitas Covasna, au organizat miercuri un miting în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de subfinanţarea instituţiei şi neacordarea tichetelor de masă.
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a precizat că deşi toţi cei 100 de angajaţi ai spitalului sunt nemulţumiţi, la manifestare nu au putut participa decât cei care nu se aflau în timpul programului de lucru. „Azi venim cu salariaţii din Baraolt care sunt într-o stare totală de nemulţumire legată de faptul că în ultimele două luni nu şi-au luat tichetele de masă, care reprezintă aproximativ 20% din veniturile lor lunare, având în vedere nivelul de salarii foarte redus. (...) Sunt 70 de pacienţi internaţi astăzi în spital şi nu puteam să lăsăm pacienţii nesupravegheaţi. De aceea nu au venit toţi angajaţii spitalului” – a precizat Neagovici.
Potrivit liderului sindical, spitalul se află într-un mare impas, atât din cauza lipsei de personal (sunt 100 de angajaţi, faţă de 149 cât ar fi necesari pentru buna funcţionare a spitalului), cât şi din lipsa banilor. După majorarea salariilor cu 100 de lei de la 1 ianuarie, în urma plăţii acestora, Spitalul Baraolt a rămas cu „aproximativ 4.000 lei pentru funcţionarea unui spital orăşenesc timp de o lună de zile”.
Liderul sindical a mai precizat că acţiunea de miercuri este prima de acest gen. În data de 19 martie va avea loc un consiliu naţional unde se vor exprima toate nemulţumirile din sistem. „Este o situaţie extrem de gravă în sistemul sanitar public. Noi astăzi practic protestăm pentru o mai bună finanţare, avem şi un material pe care îl vom înainta prefectului spre a fi transmis către CNAS şi Ministerul Sănătăţii, unde am venit şi cu nişte propuneri pentru că nu doar cerem, ci arătăm şi problemele din Sănătate. (...) Cred că cineva are interesul să falimenteze sistemul public sanitar pentru că, în spatele acestei subfinanţări spitaliceşti la nivel naţional, văd că înfloreşte activitatea privată care, până la urmă, este într-un sistem total neloial şi neconcurenţial faţă de sistemul public şi nu ştiu ce se va întâmpla cu populaţia care nu îşi va permite să apeleze la servicii private . (...). Vă spun sincer că acum, după 25 de ani, ca om care cunoaşte destul de bine sistemul sanitar, cred că nimeni nu vrea să schimbe nimic” – a mai spus reprezentantul Sanitas. El a precizat totodată că, după data de 19 martie, se vor stabili şi alte manifestaţii de protest la nivel de judeţ şi la nivel naţional.
Liderul sindical al oraşului Baraolt, Józsa Mária, şi-a exprimat speranţa că, în urma acestor proteste, sistemul sanitar va intra pe un făgaş normal, iar cadrele medicale vor putea beneficia de condiţii de lucru mai bune şi de o finanţare adecvată. „Sperăm că finanţarea spitalului o să fie un pic mai bună după semnarea contractului cu Casa de Asigurări şi de aceea am venit, ca să dăm şi noi o veste că suntem nemulţumiţi şi vrem bani, şi vrem tichete de masă, căci servim un număr foarte mare din populaţia zonei Baraolt” – a precizat ea.