Revin ciorile în Parcul Central
Autorităţile ne dau însă asigurări că sunt pregătite să le alunge
După o vară lipsită de incidente în ceea ce privește prezența ciorilor în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, urmează perioada lunilor de toamnă, când păsările migrează către noi din alte țări. Așa se face că musafirii nepoftiți ar putea pune din nou stăpânire pe Parcul Central, drept pentru care cei de la Asociația Rara Avis s-au pus pe treabă, fiind pregătiți să intervină în caz de „invazie”.
Președintele Asociației, Kelemen László, ne-a declarat că după câteva luni de liniște, este de așteptat ca ciorile să migreze către noi, din țări precum Ucraina. Asta ar putea duce, ca în anii precedenți, la intrarea acestora în Parcul Central, așa că acum se supraveghează zilnic copacii de aici, pentru a observa eventuale schimbări.
„Suntem pregătiți de intervenție, prin metodele cu sunet și lumini folosite și anii trecuți și care au dat rezultate și de fapt am mai acționat și serile trecute, cu lumini, reflectoare și zgomote, deoarece o ușoară înmulțire a ciorilor s-a observat”, a declarat Kelemen.
Potrivit acestuia, în prezent orașul nostru are în jur de 1.000 de ciori, față de 10.000 câte erau la un moment dat, când păsările făceau o gălăgie inimaginabilă și murdăreau cu excremente toate băncile și aleile Parcului Central. Consiliul Local Sfântu Gheorghe a alocat acum doi ani 4.500 de euro în vederea achiziționării unor echipamente necesare alungării ciorilor din Parcul Central. Ciorile revin însă la Sfântu Gheorghe în fiecare toamnă, multe dintre acestea provenind din Ucraina sau Rusia; în ultimii ani s-a observat că nici vara nu scăpăm de ciori, existând câteva sute care și-au făcut cuib permanent în copacii din centrul orașului.
Mizeria din cuiburile porumbeilor, focar de infecție
Între timp, cei de la Asociația Rara Avis lucrează, prin contracte cu asociațiile de locatari, la curățarea ștreșinilor blocurilor, unde își fac cuiburi în special porumbeii.
„Cei care stau la ultimul etaj al blocurilor știu despre ce vorbim: foarte multă mizerie produsă de aceste păsări, care la un moment dat devine un focar de infecție. Noi intervenim și curățăm aceste locuri, fără a distruge cuiburile. Pe de altă parte, îndepărtăm cuiburile ciorilor, pe care le găsim în special la hornuri sau în alte cotloane ale acoperișurilor”, a mai spus Kelemen László.
Adăpost pentru păsări la Sfântu Gheorghe
În ceea ce privește berzele, Kelemen László a spus că acestea au lăsat în urmă șase exemplare la finele verii, când au plecat spre țările calde. Cele șase exemplare au fost date în grija unor localnici din satele unde au trăit berzele. Pe viitor, Asociația Rara Avis intenționează să realizele un Adăpost pentru berze și alte păsări, la Sfântu Gheorghe; deocamdată însă totul este la nivel de plan și se caută fonduri în acest sens.