ACTUALITATE 3 noiembrie 2011

REGES-ul nu înlocuieşte cartea de muncă

de Székely Emőke | 89 vizualizări

Noua aplicaţie este pusă în mod gratuit la dispoziţia angajatorilor de către ITM.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna doreşte prin vocea directorului Ördög Lajos să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte noua aplicaţie online numită REGES, un program prin care trebuie raportate toate schimbările care intervin în raportul de muncă dintre angajat şi angajator. Ördög Lajos a spus că această aplicaţie nu înlocuieşte cartea de muncă, ci este doar un mijloc de control pentru inspectorii ITM.

Noua aplicaţie este pusă în mod gratuit la dispoziţia angajatorilor de către ITM. Ördög Lajos este de părere că sarcina transmiterii datelor va reveni în slujba contabililor, care vor avea de acum mai mult de lucru. Dacă prin REVISAL se transmiteau până acum doar datele cu privire la începerea şi la încetarea raportului de muncă dintre angajator şi angajat, acum va fi nevoie de mai multe operaţiuni pe lună. Vor trebui raportate zilele lipsă, sporurile sau orice act adiţional la contractul de muncă. Nu este o muncă tocmai uşoară, după cum recunoaşte şi Ördög, numai manualul de utilizare fiind o carte în toată regula.

Amenzi minime de 10.000 de lei

Angajatorii care neglijează aceste cereri ale legii riscă amenzi drastice, ale căror valoare începe de la 10.000 de lei, iar în cazul neregulilor constatate cu privire la utilizarea sau neutilizarea aplicaţiei, nu se pot da avertismente.

Conducerea ITM Covasna spune că datele angajatului (cele pe care le conţinea cartea de muncă) vor fi disponibile la instituţia sau firma la care acesta a lucrat, iar angajatorul este obligat să elibereze adeverinţe ori de câte ori angajatul sau fostul angajat are nevoie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.