Recolta din acest an este bogată
O producție mare presupune însă un preț mic
Agricultorii sunt în plină campanie de recoltare, iar rezultatele sunt bune – spun cei de la Direcția Agricolă Covasna.
Cerealele au ajuns deja în hambare, și cu toate că în lunile iunie și iulie o parte din lanurile de grâu și alte cereale au fost culcate la pământ de vreme, recolta este substanțială. Directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, spune că și recoltele de cartofi și sfeclă de zahăr sunt bune, chiar foarte bune.
„Anul acesta am avut în județ grâu pe o suprafață de 22.070 de hectare, iar recolta medie este de 3.000 de kg pe hectar. În cazul orzului de toamnă recolta este de 3.935 de kg pe hectar, suprafața totală semănată fiind de 1.000 de hectare. Am avut secară pe o suprafață de 680 de hectare, recolta medie fiind de 2.525 de kg pe hectar. Orzul de primăvară s-a recoltat de pe 3.082 de hectare, recolta fiind de 2.436 de kg pe hectar. O recoltă foarte bună, apropiată de cea din Europa a fost la rapiță, unde s-au recoltat în medie 3.400 de kg pe hectar, suprafața totală cultivată cu rapiță fiind de 1.019 hectare” – a declarat Könczei Csaba.
Acesta a mai spus că recoltarea cartofului este în plină desfășurare. Până săptămâna trecută au fost recoltați cartofii de pe 3.699 de hectare, iar recolta medie este de 21.700 de kg pe hectar. În opinia directorului Direcției Agricole această medie va putea chiar crește, pentru că la nivel de județ cartoful este cultivat pe 12.000 de hectare. O producție mare presupune însă un preț mic, fermierii primesc puțin pe kilogramul de cartof, doar 30-40 de bani, și se plâng de concurența făcută de cartoful de import, care este ieftin.
În ceea ce privește sfecla de zahăr, aici se pare că va fi o recoltă record. „Cultivatorii de sfeclă de zahăr vor avea o recoltă foarte bogată, peste media multor ani. Aceștia sunt foarte bine reprezentați printr-o asociație care negociază cu fabricile de zahăr, au deja contracte semnate, așadar pentru ei anul acesta a fost unul bun” – spune Könczei.
În afară de cerealele și furajele menționate, Könczei spune că din ce în ce mai mulți agricultori aleg să cultive porumb pe meleagurile covăsnene. Date referitoare la recolta de porumb încă nu sunt, pentru că perioada de recoltare este undeva în octombrie, în funcție de vreme.
În ceea ce privește lucrările de toamnă, directorul DA spune că în următoarea perioadă ar fi nevoie de ploaie pentru ca agricultorii să poată semăna rapița. Dacă nu va ploua cel puțin două zile, lucrările de semănare a rapiței vor fi compromise, iar agricultorii vor trebui să se reprofileze la alte plante. De altfel ploaia ar fi binevenită și pentru cultivatorii de cartofi, pentru că, spune Könczei, pământul este foarte tare și recoltarea este greoaie din acest motiv, iar pe de altă parte, dacă va ploua, s-ar mai goli pivnițele fermierilor, pentru că ar vinde din ce au deja pe stoc.
În altă ordine de idei, directorul DA a anunțat înființarea unui fond mutual de asigurări, Pro Agro, prin care fermierii care se înscriu în acest fond beneficiază de despăgubiri în cazul unor pagube pe care firmele de asigurări nu le acoperă. O sucursală regională a Pro Agro va funcționa la Centrul de Cercetare a Cartofului de la Târgu Secuiesc.