ACTUALITATE 24 mai 2012

Realitate cruntă pe strada Lăcrămioarei din Sfântu Gheorghe. Nervi și miros pentru unii, mană cerească pentru alții

de Székely Emőke | 380 vizualizări
Localnicii se plâng că în fiecare zi gunoiul din tomberoane este scos și aruncat pe jos de către cetăţenii de etnie romă, care însă spun că din asta trăiesc... Tomberoanele de pe strada Lăcrămioarei din Sfântu Gheorghe deservesc un număr mare de cetățeni.

Localnicii se plâng că în fiecare zi gunoiul din tomberoane este scos și aruncat pe jos de către cetăţenii de etnie romă, care însă spun că din asta trăiesc...

Tomberoanele de pe strada Lăcrămioarei din Sfântu Gheorghe deservesc un număr mare de cetățeni. Aceste tomberoane sunt amplasate însă în spatele blocurilor, iar localnicii se plâng de miros, dar și de faptul că magazinele din apropiere își aruncă gunoiul tot aici, iar cetățenii de etnie romă profită de acest lucru şi, sperând să găsească ceva de mâncare, golesc tomberoanele. Din păcate situaţia din această zonă nu este una singulară.

Situația este veche

Am fost sesizați de către un domn pe nume Benyák Frank, care locuiește în zona respectivă, şi care are tomberoanele chiar sub geamurile locuinței. Acesta ne-a povestit că tabloul pe care tocmai ni-l arăta este la ordinea zilei. „În fiecare zi gunoiul din tomberoane este scos de țigani și aruncat pe jos. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla atunci când se va încălzi și mai mult, probabil nu vom mai deschide ferestrele din cauza mirosului. Magazinele din jur de asemenea își aruncă gunoiul aici, deși aceste tomberoane deservesc și așa destul de multe scări de blocuri. Vin seara cu legumele și fructele stricate și le aruncă aici. Apoi se duce locatarul din bloc, care are facturile plătite la zi, să arunce un sac de gunoi, și nu mai are loc” – povestește Benyák Frank.

Două tomberoane au fost luate

Reclamantul spune că recent au fost luate două din cele șapte tomberoane, iar în opinia bărbatului ar fi un mare pas înainte dacă s-ar interzice ca magazinele să arunce o cantitate însemnată de deșeuri în tomberoanele dintre blocuri. „Persoanele juridice ar trebui să fie oarecum delimitate de persoanele fizice. Magazinele să încheie contract cu TEGA, să aibă tomberon separat, și să își arunce gunoiul acolo. Așa mi se pare normal, dar realitatea este alta. Am semnalat problema la TEGA, dar și la Primăria Sfântu Gheorghe. La Primărie am trimis un e-mail acum doi ani de zile, dar nici până în ziua de azi nu mi-a răspuns nimeni” – spune Benyák Frank.

TEGA reacționează

L-am contactat pe directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba, pentru a-l întreba despre situația de pe strada Lăcrămioarei. „Nu am primit astfel de sesizări de la localnicii de pe strada Lăcrămioarei, în afara uneia pe care am și soluționat-o. Este vorba de sesizarea unui locuitor din acea zonă care ne-a semnalat faptul că tomberoanele în cauză deservesc un număr prea mare de localnici. Astfel am decis ca în zona Grupului Școlar „Puskás Tivadar” să instalăm un loc pentru deșeuri. Aici am amplasat recipiente pentru colectare selectivă, și noi am fost cei care i-am convins pe localnicii din zona Puskás de necesitatea acestui spațiu. TEGA a fost și va rămâne deschisă la dialogul cu cetățenii, dar aceștia trebuie să vină la noi pentru a-și spune păsurile, pentru că altfel nu avem cum să le rezolvăm” – ne-a declarat Tóth-Birtan Csaba. El a mai declarat că societatea încearcă să aibă o relația cât mai bună cu clienții, și să își adapteze serviciile la nevoile pieții, dar pentru acest lucru este nevoie de două părți.

Copilul și jumătatea de banană

Ceea ce este enervant pentru unii, poate însemna supraviețuirea pentru alții. Arnold și bunicul lui erau în mijlocul acțiunii „adunați tot că nu se știe niciodată”, când i-am întrebat dacă li se pare normal să golească un tomberon întreg. La început au avut o atitudine ostilă, dar după ce le-am explicat că nu am nicio legătură cu poliția, au făcut un inventar rapid a ceea ce au adunat. Bătrânul vorbea, iar Arnold, în vârstă de 10 ani, se bucura de o banană care era doar pe jumătate stricată. „Azi avem așa: o bluză, o bucată de mămăligă, asta o duc la porci. Am găsit și un ceas sau ce e, nu știu, băiatul l-a pus în traistă. Căutăm de mâncare, că tare greu ne descurcăm” – povestește bătrânul.

Vânătoarea de comori în loc de școală

Arnold nu a fost niciodată la școală. Spune că îi place să meargă cu bunicul lui și să caute prin gunoi. Pentru el a găsi câte ceva noi în tomberon este o adevărată aventură. „Găsesc de toate: haine, jucării sau dulciuri. Bunicul mai adună și altceva, ce îi trebuie acasă, la meșterit. Odată am găsit și bani, erau într-o revistă. I-am luat și am cumpărat de la magazin de toate. Aia a fost cea mai faină zi” – spune Arnold. El ne-a povestit că sunt deseori fugăriți de către localnici, cineva chiar i-a stropit cu apă dintr-un apartament din apropiere. Copilul nu înțelege de ce nu este lăsat să caute în voie, și nu știe nici de ce se supără alții atunci când el aruncă pe jos ceea ce nu îi trebuie.

Este evident că TEGA nu are cum să rezolve problema celor care caută prin tomberoane. Directorul Tóth-Birtan Csaba știe că acest lucru se întâmplă, dar afirmă că nu poate opri cei peste 2.000 de romi din Sfântu Gheorghe. Îi poate însă ajuta pe ceilalți localnici, dacă aceștia se adresează societății de salubrizare. Cât despre Arnold și bunicul lui… spun că își vor căuta alte tomberoane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.