Rata şomajului a crescut din nou
Creşterea e pusă pe seama intrării în evidenţele AJOFM a noilor absolvenţi.
Atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Covasna rata şomajului a crescut în ultima lună cu sub un procent. În judeţ, dacă la sfârşitul lunii iulie această cifră era de 7,4%, la sfârşitul lui august nivelul şomajului a atins 7,8%. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că această creştere se datorează în mare măsură intrării în evidenţele AJOFM a noilor absolvenţi.
Drumul absolventului de pe băncile şcolii şi până a obţine indemnizaţia de şomaj necesită două etape. În primă fază absolvenţii au depus dosarele la AJOFM pentru a intra în evidenţă ca fiind absolvenţi. Numărul total al acestor dosare a fost de 1.225. În cea de a doua fază absolventul va trebui să revină la AJOFM pentru a putea beneficia de ajutorul de 250 de lei acordat pe o perioadă de 6 luni. „Până acum au revenit 486 de absolvenţi, dintre care 189 sunt din Sfântu Gheorghe, 155 din Târgu Secuiesc, 116 din Covasna şi 26 din Întorsura Buzăului. În cazul tuturor oraşelor este vorba atât de absolvenţi de studii medii, cât şi de absolvenţi de studii superioare”, a declarat Kelemen.
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
AJOFM Covasna le pregăteşte tinerilor absolvenţi bursa locurilor de muncă. Evenimentul va avea loc la data de 23 septembrie la Complexul Park din Sfântu Gheorghe. „Până acum am trimis invitaţii la 407 agenţi economici şi avem oferte pentru 70 de posturi vacante. Majoritatea lor sunt în domeniul confecţiilor, dar se caută şi ingineri”, a declarat Kelemen Tibor.
Kelemen este de părere că la această bursă au şanse reale de angajare şi cei care au ratat bacalaureatul, afirmând că părinţii trebuie responsabilizaţi să înţeleagă că judeţul Covasna are nevoie de „mâini muncitoare şi nu numai de minţi sclipitoare care pot să conducă”.
Directorul AJOFM a declarat că Agenţia are destui bani pentru plata subvenţiilor în cazul în care agenţii economici decid să angajeze tineri absolvenţi, întrucât, din cauza numărului tot mai mic al şomerilor indemnizabili, AJOFM încasează mai mulţi bani decât suma ce o plăteşte şomerilor şi agenţilor economici.