ACTUALITATE 28 ianuarie 2014

Protest pentru steaguri secuiești la Ozun

de Székely Emőke | 266 vizualizări

Inițiativa le aparține preoților din comună, care au dorit să se solidarizeze cu primarul Ráduly István

Mai mulți preoți și localnici din comuna Ozun au protestat pașnic marți în fața Primăriei Ozun împotriva deciziei instanței de a îndepărta steagul secuiesc de pe fațada clădirii. Inițiativa le aparține preoților din comună, care spun că au dorit să se solidarizeze astfel cu primarul Ráduly István, forțat să înlăture steagul secuiesc de pe clădirea primăriei.

Steagul îndepărtat de pe clădire a fost adus la protest de preotul reformat Sánta Imre. „Noi, preoții din această comună, suntem revoltați de decizia instanței, însă ne vom apăra simbolurile și vom apăra orice membru al comunității care este pus într-o situație nedreaptă” – a declarat Sánta Imre, care i-a îndemnat pe localnici să arboreze steaguri secuiești pe fațadele caselor.

Primarul comunei, Ráduly István, nu a fost prezent la acțiunea de marți, însă a trimis un mesaj prin care spune că îndepărtarea steagului secuiesc este un lucru dureros pentru fiecare persoană care simte aproape acest simbol.

Protestul vine după ce steagul secuiesc a fost îndepărtat de pe Primărie săptămâna trecută, la mai bine de două luni după ce Curtea de Apel Brașov a pronunțat o hotărâre definitivă în acest sens. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare decât după ce Prefectura Covasna a depus o plângere pentru nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești. Acum că steagul a fost îndepărtat, Prefectura a retras plângerea, iar primarul nu va fi amendat.

„Primăria Ozun ne-a înștiințat că a îndepărtat drapelul secuiesc, așa cum am cerut, conform legii. În consecință, Prefectura va cere încetarea acțiunii deschisă la Tribunalul Covasna. Că s-au adunat 20 de persoane la un miting tăcut la Ozun, nu pot comenta pentru că nu am ce. Prefectura nu a amendat primarul, steagul a fost îndepărtat, nu știu ce a cauzat mitingul” - ne-a declarat prefectul Dumitru Marinescu.

Anul trecut mai mulţi primari din județ au arborat steagul secuiesc pe fațadele primăriilor, iar Prefectura le-a cerut să le îndepărteze pe motiv că sunt ilegale, întrucât minorităţile naţionale au dreptul să îşi afişeze însemnele proprii şi să-şi folosească simbolurile naţionale în spaţiile publice cu prilejul manifestărilor specifice comunităţii, însă nu cu caracter permanent pe instituţii publice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Romania mare, 29 ianuarie 2014
Dragi secui manifestativa in Ungaria nu in ROMANIA nu aveti nici un drept sa va manifestati ,in Ungaria cu voi ori gura mica
Alexandru Secuiul, 29 ianuarie 2014
Andrei Saguna cu care va mindriti CE A FOST ???? Si inca sute de popi ? Si actuala bierica ortodoxa ce face ???? Sau ce e permis la unii este interzis la altii ?
florin, 29 ianuarie 2014
Preotii pot manipula mai usor prostimea in folosul politicenilor, nu i-am vazut sa faca si invers, sa militeze pentru un trai mai bun al oamenilor.
Kviatkovski, 29 ianuarie 2014
Da.exac ca-n vorba aia : uite Doamne cum o fac ori is popa ori is drac.pai Doamne iarta-ma dar eu stiu ca preotii nu au ce cauta in [politica,doctrina lor dupa absolvirea studiilor teologice este cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.