Protest pentru steaguri secuiești la Ozun
Inițiativa le aparține preoților din comună, care au dorit să se solidarizeze cu primarul Ráduly István
Mai mulți preoți și localnici din comuna Ozun au protestat pașnic marți în fața Primăriei Ozun împotriva deciziei instanței de a îndepărta steagul secuiesc de pe fațada clădirii. Inițiativa le aparține preoților din comună, care spun că au dorit să se solidarizeze astfel cu primarul Ráduly István, forțat să înlăture steagul secuiesc de pe clădirea primăriei.
Steagul îndepărtat de pe clădire a fost adus la protest de preotul reformat Sánta Imre. „Noi, preoții din această comună, suntem revoltați de decizia instanței, însă ne vom apăra simbolurile și vom apăra orice membru al comunității care este pus într-o situație nedreaptă” – a declarat Sánta Imre, care i-a îndemnat pe localnici să arboreze steaguri secuiești pe fațadele caselor.
Primarul comunei, Ráduly István, nu a fost prezent la acțiunea de marți, însă a trimis un mesaj prin care spune că îndepărtarea steagului secuiesc este un lucru dureros pentru fiecare persoană care simte aproape acest simbol.
Protestul vine după ce steagul secuiesc a fost îndepărtat de pe Primărie săptămâna trecută, la mai bine de două luni după ce Curtea de Apel Brașov a pronunțat o hotărâre definitivă în acest sens. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare decât după ce Prefectura Covasna a depus o plângere pentru nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești. Acum că steagul a fost îndepărtat, Prefectura a retras plângerea, iar primarul nu va fi amendat.
„Primăria Ozun ne-a înștiințat că a îndepărtat drapelul secuiesc, așa cum am cerut, conform legii. În consecință, Prefectura va cere încetarea acțiunii deschisă la Tribunalul Covasna. Că s-au adunat 20 de persoane la un miting tăcut la Ozun, nu pot comenta pentru că nu am ce. Prefectura nu a amendat primarul, steagul a fost îndepărtat, nu știu ce a cauzat mitingul” - ne-a declarat prefectul Dumitru Marinescu.
Anul trecut mai mulţi primari din județ au arborat steagul secuiesc pe fațadele primăriilor, iar Prefectura le-a cerut să le îndepărteze pe motiv că sunt ilegale, întrucât minorităţile naţionale au dreptul să îşi afişeze însemnele proprii şi să-şi folosească simbolurile naţionale în spaţiile publice cu prilejul manifestărilor specifice comunităţii, însă nu cu caracter permanent pe instituţii publice.