ACTUALITATE 21 iulie 2020

„Protejarea mediului ne priveşte pe toţi, fără excepţie”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5140 vizualizări

Interviu cu Lucian – Florin Cândea, comisar șef al Gărzii de Mediu Covasna 

Protejarea mediului trebuie să fie o misiune asumată de toată lumea, de la copii, la vârstnici, de la cetățeni la autorități, deopotrivă, spune cel care de peste șapte ani conduce Garda de Mediu Covasna, ing. Lucian – Florin Cândea. Într-un interviu exclusiv oferit ziarului Observatorul de Covasna, acesta ne-a răspuns la câteva întrebări, începând de la motivul pentru care valoarea amenzilor date în prima jumătate de an a crescut simțitor față de anii trecuți, până la care sunt cele mai grave probleme de mediu pe care le are județul Covasna, cum se poate rezolva problema deșeurilor aruncate, de exemplu, pe malurile apelor, ce reprezintă meseria de „comisar de mediu” și altele. 

 

Vă mulțumim că ați acceptat să realizăm acest interviu, care a pornit de la faptul că am remarcat o creștere mare a numărului de amenzi în județ. Cifrele din raportările trimise și către noi arată că valoarea sancțiunilor a crescut în prima jumătate a anului 2020 (626.300 de lei), astfel încât a depășit totalul din întreg anul 2019 (530.500 de lei), dar și valorile din 2018 sau 2017 (câte 440.000 de lei). Care e motivul din spatele acestor creșteri? 

Motivul acestor creșteri este legat de valoarea amenzilor aplicate în acest an și mai puțin de numărul amenzilor. La începutul anului 2020 au fost aplicate două sancțiuni în valoare totală de 200.000 lei la o firmă de colectare deșeuri nepericuloase și o amendă de 100.000 lei la o firmă de colectare materiale feroase.

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligațiilor din autorizația de mediu și pentru nerealizarea măsurilor trasate cu ocazia controalelor anterioare.

Având în vedere faptul că firmele nu au remediat neregulile constatate, APM a suspendat autorizațiile de mediu ale celor două firme, până la data realizării obligațiilor prevăzute în autorizația de mediu, dar nu mai mult de 6 luni.

Care sunt problemele cele mai grave pe care le-ați descoperit în județ în ultimii ani? 

În ultimii ani, cele mai multe probleme au fost identificate în domeniul gestiunii deșeurilor. Aici mai avem de lucru atât la nivelul schimbării mentalității cetățenilor, cât și în privința modului în care se raportează la legislația de mediu agenții economici și autoritățile locale. 

Ce sesizări primește Garda de Mediu Covasna de la cetățeni? Care sunt problemele care vi se aduc cel mai des la cunoștință?

Cel mai des sunt sesizate la Garda de Mediu Covasna probleme privind depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd, arderea, abandonarea, colectarea și depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, precum și poluarea aerului cu fum și cu praf. 

Câte sesizări ați primit în 2020 până acum? 

Până în prezent, în acest an, am înregistrat un număr de 38 de sesizări. Dintre acestea, 2 au fost clasate, iar 12 sesizări au fost redirecționate către alte instituții.

Cum arată situația comparativ cu cea a anului trecut? Dar în 2018? 

În mod evident, numărul sesizărilor a crescut față de anii precedenți. Dacă în primul semestru al anului 2018 aveam 33 de sesizări, iar în 2019 aveam 27, anul acesta, în primele șase luni, am înregistrat 38 de petiții.  

Care ar fi procentul sesizărilor care se dovedesc a fi nefondate? 

Așa cum vă spuneam, din cele 38 de petiții care ne-au fost adresate, 12 au fost redirecționate către alte instituții întrucât rezolvarea acestora nu intră în competența GNM. Prin urmare, au fost trimise la autorităţile sau instituţiile publice care au ca atribuţii rezolvarea acestor probleme. Am avut, însă, și situații în care aspectele sesizate nu s-au confirmat.  

O problemă frecvent întâlnită este cea a deșeurilor aruncate pe malurile apelor sau aduse de inundații, curenți. Câte primării au fost amendate sau avertizate în ultima perioadă (să zicem prima parte a anului curent) din acest punct de vedere? 

În cursul acestui an, o primărie a fost amendată cu 15.000 lei pentru depozitele neconforme de deșeuri. În prezent, Garda de Mediu Covasna desfășoară controale tematice planificate pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților.

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau de scurgeri de pe versanți, în perioada 15-23.04.2020, s-a desfășurat acţiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari în județul Covasna. 

La această acţiune au participat reprezentanți ai SGA Covasna, GNM CJ Covasna, Instituției Prefectului – Județul Covasna și ai Gărzii Forestiere. În total, au fost verificate 25 cursuri de apă în 27 de localități.

Cum ar trebui acționat astfel încât această problemă să își găsească sfârșitul? 

Aș vrea să subliniez că, în domeniul gestionării deșeurilor, avem nevoie de mult mai multă educație legată de mediu: în școală și după terminarea școlii, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă! Trebuie să punem un accent deosebit pe educarea și sensibilizarea cetățenilor în ceea ce privește colectarea selectivă și managementul deșeurilor!

În acest sens, este esențială conștientizarea populației, dar este la fel de importantă și implicarea din partea administrației publice locale. Și aici ar fi loc pentru ca autoritățile locale să se implice mai mult și să reușească să îi descurajeze pe cetățeni să abandoneze deșeurile în locuri nepermise. 

Cum arată o zi de muncă din viața unui comisar al Gărzii de Mediu Covasna? 

Activitatea de control implică, în cea mai mare parte a timpului, o muncă de teren, în care comisarii realizează inspecții la diverse obiective. Programul nostru începe la ora 8:00, cu o scurtă ședință operativă, în care stabilim fiecare ce are de făcut, apoi începe munca efectivă de control, care diferă de la o zi la alta, în funcție de obiectivele verificate. Arealul controalelor vizează cele două domenii principale ale activității noastre: poluarea și biodiversitatea, care subsumează o arie largă de controale, de la verificarea respectării legislației de mediu în rezervații și arii naturale protejate și până la accesarea de fonduri europene, verificarea sesizărilor și petițiilor de la cetățeni sau controalele comune pentru verificarea actelor de reglementare, realizate cu alte autorități. Uneori apar situații în care se impun inspecții de urgență, motiv pentru care, în unele zile se lucrează și după încheierea programului, în cazul în care apar incidente de mediu/poluări accidentale.

Pentru unii sunteți „oamenii răi care dau amenzi și distrug afaceri”, pentru alții sunteți „speranța, salvarea, cei care ajută la a avea un viitor mai bun pentru planetă”. Cum se resimt din interior aceste percepții? Cum le trăiți voi? 

Ambele percepții sunt oarecum distorsionate, iar motivul este insuficienta cunoaștere a legislației de mediu a celor care se pronunță într-o direcție sau alta. Noi nu închidem afaceri, doar verificăm dacă cei care activează în diverse domenii de activitate care au legătură cu protecția mediului respectă normele în vigoare. Ceea ce ne dorim este să responsabilizăm agenții economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului, în așa fel încât aceștia să-şi stabilească un plan de retehnologizare şi ecologizare cu termene precise şi parametri măsurabili de conformare la normele de mediu, pe care să îl pună în aplicare. 

Pe de altă parte, un mediu curat implică un efort comun al tuturor, de la cetățeni la agenți economici, instituții, societate civilă și mass-media. Cu cât crește gradul de conștientizare și implicare a noastră, a tuturor, cu atât rezultatele vor fi mai vizibile, iar probleme mai puține. 

Unul din motivele înființării paginii noastre de Facebook este tocmai acela de a furniza publicului larg informații legate de protecția mediului și de activitatea noastră în acest domeniu.

Nu pot să spun că eu sau colegii mei suntem fericiți când suntem luați la rost pentru toate problemele reale sau care au sau nu au neapărat legătură cu protecția mediului, dar am învățat că trebuie să trecem peste toate și să urmărim continuu obiectivul nostru principal: un mediu cât mai puțin poluat și mai sănătos, pentru noi toți. 

Câți angajați are Garda de Mediu Covasna? Auzim des, nu neapărat în cazul Gărzii de Mediu Covasna, dar la multe instituții,  mai ales de control, că sunt prea puțini angajați pentru a face față volumului de lucru. Aici cum stă situația?

Da, într-adevăr, în aproape toate județele instituția noastră se confruntă cu problema lipsei de personal. Evident, și la nivelul județului Covasna numărul comisarilor este insuficient. În prezent avem 6 posturi ocupate, din care 4 posturi de comisari (ceea ce reprezintă 2 echipe de control).

A afectat pandemia de COVID-19 activitatea voastră în vreun fel? 

În perioada stării de urgență ne-am axat în principal pe rezolvarea sesizărilor primite și pe inspecțiile pentru verificarea incidentelor de mediu. 

O consecință a măsurilor luate de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă a fost aceea că, în comunicarea cu cetățenii și cu agenții economici am folosit, pe cât posibil, poșta electronică (e-mail, fax, poștă).

Care e, în final, mesajul Gărzii de Mediu Covasna pentru covăsneni? 

Garda de Mediu are foarte multă nevoie de sprijinul locuitorilor acestui județ pentru că, în fond, protejarea mediului ne priveşte pe toţi, fără excepţie. Misiunea noastră trebuie să fie profund educativă şi astfel orientată încât oamenii să conştientizeze  faptul că apa, aerul, pământul, plantele, copacii, animalele şi păsările sunt în realitate foarte fragile şi, odată afectate, se regenerează cu greu. Avem nevoie de implicarea cetăţenilor pentru ca această resursă fără preţ care este mediul să fie păstrată pentru generaţiile viitoare, în toată diversitatea ei.

Un mediu curat și sănătos reprezintă unul din elementele esențiale ale unei vieți de calitate. Depinde de noi cum va arăta viitorul! Numai acționând împreună putem reuși! 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.